CCDD 33 – Hummels

Alweer 15 jaar geleden kreeg het kaboutervoetbal, of zoals u wilt het hummelvoetbal, vorm bij sc Hoevelaken. In het voorjaar van 2005 was er al sprake van het in competitieverband laten voetballen van een F10. Ja, u leest het goed: F-tien. Sc Hoevelaken had een enorme aantrekkingskracht bij die jongste leeftijdscategorie.

Ondanks de krapte aan kleedaccommodatie kwam het woord ‘ledenstop’ niet voor bij de club. Sterker nog, er werd voorzichtig nagedacht om voor 4- en 5-jarigen het kaboutervoetbal te introduceren. Met uiteraard de bedoeling om deze jongens en meisjes te laten snuffelen aan het voetbalspelletje. 

Een onderliggende gedachte was om duidelijk niet als veredelde kinderopvang te gaan fungeren.

Het idee en de plannen sloegen aan! Op zaterdag 13 april 2005 waren er maar liefst 13 hummels aanwezig. Onder de bezielende leiding van Frouwkelien en Erik van ’t Hof  werden op een speelse – en enthousiaste manier aan deze jonge voetballers de eerste beginselen van het edele voetbalspel bijgebracht.

Hiermee is het succesvolle Hummel-voetbal bij sc Hoevelaken van start gegaan. Overigens, kaboutervoetbal klonk wat kinderachtig; Frouwkelien koos voor de term HUMMel-voetbal.

Bij kabouters moest je al snel denken aan jongens en meisjes die amper boven het groene gras uitkwamen.

In juni 2010 stopt Frouwkelien met haar werk bij de Hummels en vertelt zij haar verhaal aan Lisette Vonno voor het clubblad.

Frouwkelien van ’t Hof neemt afscheid van de jongste jeugd, maar ……

“Een zaterdag zonder voetbal is geen zaterdag”

Frouwkelien bij haar afscheid

Ik spreek Frouwkelien van ’t Hof in de kantine terwijl een goed geslaagd C-junioren toernooi net ten einde is en iedereen nog even gezellig in de kantine aan het napraten is. Frouwkelien is de afgelopen jaren coördinator van de Hummels en de F-pupillen geweest en heeft aangegeven aan het eind van dit seizoen er mee te stoppen. “Ik vind het goed zo, ik doe dit al weer heel wat jaren en ik ben weer aan een nieuwe uitdaging toe. Er komt vast wel weer wat anders op mijn pad”.

Dat Frouwkelien die uitdaging aangaat, blijkt wel uit het feit dat ze al heel wat jaren bij de club meeloopt en ieder jaar wel wat anders heeft gedaan. “Toen Niels, onze zoon, is gaan voetballen vond ik het leuk iets te doen voor de club. Ik ben begonnen met het organiseren van de Herfstweek, daarna heb ik jarenlang de organisatie van het eindweekend op me genomen. Ik ben nog E-coördinator geweest en ik heb vaak op donderdagavond met Klaas van de Pol bardienst gedraaid. Er is eigenlijk geen seizoen geweest dat ik niets heb gedaan”, aldus Frouwkelien.

Warming up bij de Hummels in maart 2009

Als coördinator van de F-pupillen stopt Frouwkelien per direct, maar met het coördineren van het Hummelvoetbal nog niet. “Dat gaat me nog wel een beetje aan mijn hart. Ik heb een goede opvolger gevonden in Kees Kooijmans. Hij heeft mij gevraagd hem de eerste tijd te begeleiden en dat ga ik ook zeker doen. Wel met de bedoeling dat hij het overneemt, maar ik vind het toch nog wel leuk om de eerste tijd erbij aanwezig te zijn, zodat ik het kan afbouwen”.

Hummels op 7 september 2019

Voor de F-pupillen is op het moment van het interview nog geen opvolger gevonden. Frouwkelien doet hiervoor een oproep. “Als F-pupillen coördinator ben je op dinsdagavond om 17.30 uur bij de club aanwezig om de kinderen op te vangen. Ook de nieuwe kinderen en hun ouders die een keer mee komen trainen. Je zorgt dat alles goed verloopt en dat de kinderen een Dribbelaar meenemen”.

Hummels in september 2009

Als er mensen geïnteresseerd zijn, kunnen ze altijd een keer met Frouwkelien praten en informatie inwinnen.

Enkele jaren geleden is Frouwkelien benaderd door Ben Boekhout om bij sc Hoevelaken, net zoals bij sommige verenigingen in de regio, voetbal voor de allerkleinsten op te starten. ‘Ben vond het wel wat voor mij en ik heb er geen moment spijt van gehad’. Frouwkelien kijkt met heel veel plezier terug op deze tijd. “We begonnen met niets en na een paar maanden hadden we 48 kinderen van 4 of 5 jaar. Met deze kinderen trainen we elke zaterdag van 8.45 uur tot 9.45 uur. We beginnen met een warming up, daarna doen we oefeningen in kleine groepjes en we eindigen altijd met een partijvorm. Bij de partij delen we de kinderen op niveau in, zodat het voor iedereen leuk blijft. En dat werkt heel erg goed”.

Hummels in september 2012.

De komst van het Hummelvoetbal betekende een enorme aanwas van voetballertjes voor de vereniging. “Elk seizoen starten er toch weer zo’n twintig kinderen bij de F-jes. Dit worden dan de mini F-jes”. Pratend over de mini F-jes maakt Frouwkelien gelijk van de gelegenheid gebruik Jolanda Louis en Gerritsina Rietveld een dikke pluim te geven. “Zij hebben de mini F-jes op zich genomen en regelen wedstrijden voor deze kinderen. Echt hartstikke goed”.

Top