CCDD 4 – VAR overbodig

F3 Experiment

Op zo maar een zaterdag ergens in oktober 2002 worden de ouders van de F3 voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen SDCP aangesproken door onze jeugdvoorzitter Gerard Smeenk. Hij meldt dat de wedstrijd van die dag in het teken staat van iets nieuws. In nauw overleg met het jeugdbestuur van de andere verenigingen in deze klasse en met de KNVB district-oost was besloten tot een experiment. De bedoeling van deze ochtend is dat de leiders en trainers niet meer speltechnisch coachen. Ook de ouders worden verzocht zich niet meer met het spel van hun kind te bemoeien. Aanmoedigingen mogen wel, maar meer in de trant van ‘Hup Jantje’ en ‘Goed zo, Pietje’. Motto: laat F-pupillen lekker voetballen en laat ze het maar zelf uitzoeken. Aanwijzingen dat je niet voor je eigen doel moet uitverdedigen komen later wel.
Ook de aanwezige scheidsrechter treedt alleen op als spelleider en gebruikt zijn fluit niet. De kinderen hebben zelf wel in de gaten wie er moet ingooien. De enige aanwijzingen die de scheidsrechter even later dan ook geeft, is dat een klein spelertje met nog wat minder kracht in de benen bij een corner de bal best wat dichter naar het doel mag leggen. Ook spoort hij de SDCP-spelers aan dat ze wel mee naar voren moeten lopen met een uitbraak.

Geslaagd initiatief
Nadere uitleg van Gerard volgt tijdens de wedstrijd. Het idee had eigenlijk vorm gekregen tijdens het 4 tegen 4-toernooi in Hoevelaken. Bij geen van de wedstrijden was een scheidsrechter aanwezig. Er liep alleen een spelleider tussen twee velden heen en weer. Deze liet zich alleen horen als het echt nodig was. ‘Na de eerste wedstrijd op het toernooi (uitslag 6-6) reageerde een van de ouders van VVOP dat dit toch een prima en geslaagd initiatief was’, vertelt Gerard. ‘Ook hadden we afgesproken dat als iemand zich niet aan de afspraak zou houden, dit teruggekoppeld zou worden naar het bestuur van de desbetreffende vereniging. De persoon in kwestie zou hier dan op worden aangesproken. Al met al ervaren we dit als een geslaagd experiment, dat hopelijk een breder vervolg krijgt. Maar het staat of valt wel met discipline van ons volwassenen.’

De spelbegeleider kijkt ook op 12 januari 2013 nog vanaf de zijkant toe.
Top