CCDD 52 – Een vrouw met een fluit

We troffen een krantenartikel aan uit najaar 1995. Mevrouw Annemarie Boekweit-Peters is aangesteld om het duel Hoevelaken A1 – Veluwse Boys A1 te leiden. Zij gaf de voorkeur aan jeugdwedstrijden.

Ook bij sc Hoevelaken kennen we iemand die verschillende jaren als vrouwelijke scheidsrechter vele wedstrijden op vele velden en ook op niveau heeft gefloten.

We hebben het hier over Ria Niemeijer.

In vele functies voor sc Hoevelaken actief geweest en nog iedere maandagochtend op de club om de ‘mannenpraat’ van de JJC-ers ook eens een andere inhoud te kunnen geven.

Even de vraag ‘Hoe dit zo is gekomen?’ bij Ria voorgelegd.

‘Ik ben getrouwd met een rasechte Amsvordiaan. De  v.v. Amsvorde besloot begin jaren 70 een damesafdeling op te richten. Het bestuur stelde wel als voorwaarde dat er enkele dames een scheidsrechter cursus moesten volgen om bij de jeugd te fluiten.

Samen met mijn zus hebben wij deze cursus met succes afgesloten. Ik kon dus officiële, door de KNVB vastgestelde wedstrijden gaan fluiten.

Ik heb nog wel een leuk verhaal, welke ik nooit vergeet…..  1975 was uitgeroepen tot ‘het jaar van de vrouw’. De voetbalvereniging VVZ ‘49 uit Soest had als ludieke actie bedacht dat bij het veteranentoernooi, welke zij organiseerde, dat jaar het scheidsrechterskorps slechts uit vrouwen zou bestaan. Er deden ook diverse Amsterdamse teams mee. Nou dan weet je het wel, ik geef je het te doen. Wat een fanatiekelingen.

Op een zeker moment gaf ik bij een grove overtreding een strafschop en ik zag dat een man van de tegenpartij een pol gras uit de grond trok en dit sneaky achter zijn rug hield. Ik sommeerde hem zijn handen leeg te maken maar hij weigerde. Vervolgens stuurde ik hem daarom het veld af. Zijn teamgenoten moesten hem tegen houden. Wat was hij boos op mij! Maar hij vertrok.

Toen ik zwanger was van mijn eerste dochter stopte mijn carrière’.

(Die rasechte Amvordiaan is echtgenoot Bert. Sinds juli 1960 is Bert lid van vv Amsvorde. ‘s Zaterdags is Bert te vinden langs de lijn bij sc Hoevelaken en op zondag gaat hij naar Amsvorde of Feyenoord, -waar Van Hanegem bij een strafschop ook al eens met een pol gras gooide. – 010 of 020 maakt in dat geval dus ook niet uit.

Terug naar het najaar van 1995:

De wedstrijd genoemd in het krantenknipsel, en waar dus mevr Boekweit- Peters de leiding had, werd gespeeld op zaterdag 14 oktober 1995. Er is van deze wedstrijd niet al te veel in het collectieve geheugen blijven hangen. Van een harde schijf was in die jaren nog geen sprake.

Na wat gesnuffel hebben we toch nog wat teruggevonden!

De uitslag was 6-2 in het voordeel van de Rood-Witten. Doelpuntenmakers: Edward Beitler, Jan Boelen, Jeroen van Doornik (2*), Aäron Gouverneur en Jelle Groosjohan.

Het uitduel werd gespeeld op 20 april 1996. In Garderen werd met 10-1 gewonnen. De elftal-foto is ook op die datum aldaar gemaakt door Carel Gijsen.

Er werd weer driftig op los gescoord en na 90 minuten stond de één-na grootste uitzege op het scorebord.

De rode kaart, welke Edward opliep tegen Veluwse Boys, werd omgezet in een waarschuwing.

Marco Heining was ongelukkiger. Een halve gele kaart betekende 10 gulden minder te besteden bij Starlight. Arnoud Gijsen kon weer meespelen, na een wedstrijd schorsing en 17,50 (gulden) minder zakgeld.

Van de 81 gemaakte doelpunten nam Jeroen van Doornik er 26 voor zijn rekening!

Hoevelaken A1 eindigde dat seizoen als achtste in de competitie.

HVC versloeg sc Hoevelaken twee keer en werd kampioen.

Nog meer vrouwelijk fluitwerk

De vrouwelijke scheids, een zeldzaamheid
De vrouwelijke scheidsrechter, het blijft een zeldzaam verschijnsel. Het aantal vrouwelijke scheidsrechters dat in maar liefst 48 jaar dames-/vrouwenvoetbal in Hoevelaken aan ons eerste dames-/vrouwenteam is toegewezen is op één hand te tellen. En dan houd je nog vingers over. Mevrouw Trimbos was in de tachtiger jaren een ferme tante, die vooral opviel vanwege haar omvang. Over haar werden door de speelsters vooraf vooral grappen gemaakt.

De vrouw die twee wedstrijden floot
Een memorabele dag op het gebied van de vrouwelijke scheidsrechter was 17 december 2005. De dames van sc Hoevelaken speelden op het verre veld 5 hun competitiewedstrijd tegen FC Horst (2-0). De wedstrijd werd geleid door mevrouw Dijkstra. Een kwartier voor tijd kwam vanaf het hoofdveld Wim van Vliet aangelopen, in die tijd nog de secretaris van onze club. Zijn vraag: Is deze mevrouw geschikt om de wedstrijd van het eerste te fluiten, want de scheidsrechter is geblesseerd uitgevallen. Het antwoord was een overtuigend ‘ja’, want deze scheidsrechtster stond bepaald haar mannetje. Mevrouw Dijkstra stond zelf niet onwelwillend tegenover twintig extra minuten en stapte na de dameswedstrijd over naar het hoofdveld. Die laatste twintig minuten aldaar waren het venijn in de staart. Hoevelaken stond met 0-1 achter, kreeg al snel een strafschop toegewezen en won uiteindelijk met 2-1. Het was één van de twee overwinningen in dat seizoen, waarin vanuit de Tweede Klasse werd gedegradeerd.

Waarom VSCO ’61 zich ‘bestolen’ voelde is te lezen in het wedstrijdverslag: https://www.voetbalnederland.nl/wedstrijddetails.html?a=1&w=202448&s=1

Ook spraakmakend
Een verschijning voor het oog was Nicolet Bakker. Voor haar ging een groot deel van het publiek eens extra staan. Zij floot de Hoevelakense hoofdmacht een paar keer,  voor het laatst op 18 april 2009. Het betrof de uitwedstrijd tegen Vierhouten, gespeeld in Nunspeet, met de zwagers Jaap van de Pol en Gerard van de Grootevheen als technisch interim duo.

Nicolet Bakker is als scheidsrechter de Derde Klasse nooit ontstegen, maar doet nu verwoede pogingen om als assistent-scheidsrechter een mooie carrière op te bouwen.

ANTWOORDEN CCDD – 51

1 De Graafschap
2 PSV
3 EFC 58
4 FC Horst
5 FC Utrecht
6 AZ
7 Feyenoord
8 Terschuurse Boys
9 Roda JC
10 Feyenoord
11 Eemdijk
12 SC Hoevelaken
13 APWC
14 Spakenburg
15 IJsselmeervogels
16 DVS 33
17 Sparta Nijkerk
18 Roda JC
19 KVVA
20 Ajax
21 VVOP
22 Stroe
23 Veensche Boys
24 AFC Quick
25 CJVV
26 Vitesse
27 Go Ahead Eagles
28 NEC Nijmegen
29 ADO Den Haag
30 NSC Nijkerk
31 de Valleivogels
32 Advendo
33 Hooglanderveen
34 Heracles
35 FC Groningen
36 Willem II
37 Sparta Rotterdam
38 FC Twente
39 Heerenveen

Top