CCDD 54 – Werkvoetbal

….. of toch maar een snipperdag opgenomen ??

Er zijn vele soorten voetbal. Wat te denken van zaalvoetbal, afbraakvoetbal, totaalvoetbal, blaasvoetbal, straatvoetbal, tafelvoetbal, topvoetbal, amateurvoetbal of zitvoetbal.

Er zijn er nog veel meer. Neem bijvoorbeeld werkvoetbal! Er moet kennelijk gewerkt worden en wanneer je in het arbeidsproces actief bent heb je recht op vakantie, een snipperdag of ATV.

Merkwaardig genoeg zijn die rechten ook bevochten voor voetbalteams in de B-categorie. Weliswaar is dit beperkt tot één snipperdag, maar het is al meerdere jaren mogelijk om voor de lagere teams een baaldag aan te vragen bij de KNVB. Met andere woorden, het gehele team heeft voor een bepaalde zaterdag geen zin om te voetballen en neemt collectief een zaterdag vrijaf. Een team-activiteit in het weekend, of gezellig naar de wintersport, kan aanleiding geven om een snipperdag aan te vragen.

(De term ‘baaldag’ is door KNVB recent omgetoverd tot ‘snipperdag’).

Voor de A1 van het seizoen 1992-1993 bestond deze regel helaas nog niet, getuige het wedstrijdverslag (31 okt 1992) van de wedstrijd Utrecht A1 – Hoevelaken A1.

Het was wellicht verstandig geweest om voor die zaterdag een snipperdag op te nemen….

Er wordt in dat verslag een conclusie getrokken: het werkvoetbal ontbrak vandaag!

Gecombineerd met een gebrek aan inzet heeft dit geleid om een uitgebreid verslag van deze wedstrijd dan ook maar achterwege te laten. Een verzachtende omstandigheid kan zijn, dat het overgrote deel van de A1-spelers nog schoolgaand was en enige werkervaring hen dus vreemd was.

En zo komen we dus op WERKVOETBAL. Wat is dat eigenlijk? Is het arbeid verrichten waarmee dan ook nog geld verdiend kan worden? De woordenboeken geven daar geen antwoord op.

Het zal iets te maken hebben met voetballers die met opgestroopte mouwen zich het snot  voor de ogen bikkelen en die af en toe per ongeluk een aardige pass geven.

Wanneer je het verslag leest van Hoevelaken – Otterlo 1 (10 nov 2019) kun je daarin een klein beetje ontdekken wat nu eigenlijk werkvoetbal is.

‘De wedstrijd Hoevelaken – Otterlo was geen sprankelend duel.

Onder waterkoude omstandigheden was het vooral werkvoetbal dat Hoevelaken liet zien met een belangrijk goudhaantje. Bij een paar spaarzame aanvallen stond Coen Bos tweemaal op de juist plek om de trekker over te halen. Eenmaal voor de rust na een flipperkastsituatie, eenmaal na de rust vanuit het niets na een snelle doorbraak’.

Als goudhaantje hoefde je dus maar twee keer op de juiste plek te staan …. Maar dankzij ‘een goede verdedigende concentratie bij de rest van de ploeg kon via hard werken de winst over de streep worden getrokken’.

Het was die verdedigende concentratie die kan leiden tot werkvoetbal,

En als we daaraan toevoegen: eerzucht, daadkracht, energie, gehechtheid aan je team, fut, ijver, kracht, werklust, vlijt en nijverheid en dan heb je waarschijnlijk de benodigde ingrediënten voor werkvoetbal.

Top