CCDD 57 – Gelukkig hebben we de foto’s nog

Ken je die grap van die jeugdvoetballers die naar Engeland gingen om te voetballen?
Ze gingen niet…….

Het is vandaag 21 mei 2020. Een datum waarnaar menig voetballer heeft uitgekeken. Dé datum waarop meerdere teams van sc Hoevelaken samen zouden afreizen naar Beccles. Met bus en boot, en natuurlijk veel voorpret, de grote oversteek van de Noordzee naar de overkant van deze plas. Naar Engeland dus. Op naar dit fraaie dorp in de omgeving van Norwich. 1)
Natuurlijk gewapend met voetbalspullen, immers: er moet wel gevoetbald worden. Voor velen een weerzien met bekenden. Iedere drie jaar worden er enkele teams van sc Hoevelaken uitgenodigd om te voetballen tegen de plaatselijk voetbalvereniging uit Beccles. Dit is ontstaan in 1991. Sc Hoevelaken organiseerde het eerste Internationale Jeugdtoernooi. Er werden verenigingen gevonden in België (Duboco), Duitsland (DJK Dürscheid) en in het Verenigd Koninkrijk (st. Benets Wasps).
Een doorslaand succes, want in 2021 staat alweer de elfde editie van dit thuistoernooi op programma.

Een heel bijzondere bijkomstigheid is dat de contacten tot op heden bestendigd zijn. Vanuit genoemde verenigingen volgt regelmatig een uitnodiging voor een tegenbezoek. Dit jaar kwam de uitnodiging van Beccles Town FC Youth. 2)
Deze alleraardigste mensen zouden dit jaar ook alweer voor de tiende keer gastgever zijn… Helaas heeft de Covid-19 problematiek daar een streep door gezet. Erg jammer voor een ieder die zich zo verheugd had op dit bezoek.
We zullen het er mee moeten doen. We kunnen ons voorstellen dat dit artikel de teleurstelling NIET wegneemt! In een poging om onder het mom van ‘gelukkig hebben we hebben de foto’s nog’ was het voor de redactie CCDD genoeg reden om hieraan aandacht te schenken, Maar… er zijn erg weinig foto’s beschikbaar van deze bezoeken. Dus gelijk maar een oproep aan de voormalige Engelandvaarders om eens in jullie plakboeken te snuffelen en foto’s beschikbaar te stellen aan het bekende adres.
Deze bijdrage zal daarom voor een groot deel bestaan uit enkele krantenartikelen uit de Engelse pers (2014) en foto’s van de bezoeken in 2011 en 2014, die komen van de site van The Wasps.

Newspaper one, 2014:
Eind mei kwamen onze gasten uit Nederland aan bij The Nest voor een weekend van sportieve, sociale en culturele Anglo-Nederlandse vriendschap. Met het WK op slechts enkele dagen was het tijd voor The Nest om wat internationaal voetbal te zien. De wedstrijden in The Nest maakten echter slechts deel uit van de weekendagenda, waaronder een rondleiding door het stadion van Carrow Road, een reis naar de top van de St Michael’s Church Tower om de prachtige Waveney Valley te bekijken, en een barbecue en feest in het Beccles Sports Center. Een van de hoogtepunten van het weekend was zeker de internationale wedstrijd voor volwassenen. Een komische maar competitieve aangelegenheid waarbij het aandeel gele kaarten, rode kaarten, blessures en twijfelachtige doelpuntenvieringen was om de toeschouwende jongere spelers samen te laten juichen en lachen.
Het bezoek werd afgesloten met een disco en presentaties van en naar beide clubs. St. Benet’s Wasps overhandigde sc Hoevelaken een ingelijst clubshirt voor de 40e verjaardag, één van de slechts twee die er zijn. 3)

Newspaper two, 2014:
De groep van 86 arriveerde donderdagavond in Beccles om zich te vestigen bij hun gastgezinnen van de club, voordat ze werden getrakteerd op een weekend met sightseeing en voetbaltoernooien. De uitwisseling begon in 1991 en nu reizen teams uit beide landen om de drie jaar om elkaar te bezoeken en tegen elkaar te spelen. Dit weekend was echter de laatste keer dat sc Hoevelaken onder de huidige naam tegen de Wasps speelt, na de fusie tussen St. Benet’s en Beccles Town FC tot Beccles Town Youth.
Carl Wright, onderdeel van het organisatiecomité van St. Benet’s Wasps, zei: “Het is altijd een erg populair evenement, omdat je niet elke dag tegen kinderen uit een ander land en een andere cultuur kunt spelen. De spelers genieten er echt van en het is competitief maar leuk. Dit is de laatste keer dat we spelen als St. Benet’s Wespen, maar we blijven de traditie voortzetten”.
Drie teams van onder de 10 jaar, onder de 12 jaar en onder de 14 jaar reisden voor de reis, met veel voor de tweede of derde keer. Op vrijdag werd de groep meegenomen voor een rondleiding door Carrow Road en het stadscentrum van Norwich, voordat ze terugkeerden naar het Wespennest bij Common Lane in Beccles voor voetbalwedstrijden en een barbecue.
Gisterochtend kregen de families de vrije tijd om Beccles te bezoeken, een bezoek aan de klokkentoren en de kade, voordat ze zich klaarmaakten voor een middag voetbal, inclusief een wedstrijd Engeland tegen Nederland tussen de ouders.


Hun bezoek werd gisteravond afgesloten met een presentatie en een feest in het Beccles Sports Center, waar elke speler een medaille ontving, gesponsord door in Ellough gevestigde ASAP Supplies.
Henriette van Dusschoten, die deel uitmaakt van de commissie sc Hoevelaken, was voor de derde keer op bezoek bij de Wasps. Ze zei: “Iedereen is erg opgewonden om hier te zijn en het zijn zulke lieve mensen. Zes maanden geleden vertelden we de kinderen welke teams naar Engeland zouden komen en sindsdien hebben ze er erg naar uitgekeken. Sommige mensen zijn eerder geweest en logeren weer bij hetzelfde gastgezin omdat ze er zo van genoten. We zien elkaar niet vaak, maar we hebben allemaal geweldige vriendschappen opgebouwd.”
Volgend jaar zijn St. Benet’s Wespen aan de beurt om naar Nederland af te reizen en krijgen de jongeren de kans om tijdens hun reis te spelen met teams uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. 4)

Voetnoten:

Voetnoot 1
Beccles is een civil parish in het bestuurlijke gebied East Suffolk, in het Engelse graafschap Suffolk. De plaats telt 9746 inwoners.

Voetnoot 2
In 2014 Beccles FC fuseert met St Benet’s Wasps FC
Op 10 juni 2014 brak een nieuw tijdperk aan voor Beccles Town FC, omdat het fuseerde met de zeer succesvolle in Beccles gevestigde jeugdvoetbalclub, St Benet’s Wasps FC. St. Benet’s bracht zijn eigen 41-jarige geschiedenis op tafel en Beccles Town bracht een 95-jarige geschiedenis naar de tafel. Er werd gekeken naar de behoeften van beide clubs.
Town had lang gehunkerd naar een jeugdafdeling om lokaal talent door de gelederen naar hun seniorenteams te brengen en St. Benet’s Wasps FC had al lang naar een manier verlangd om de uittocht van jeugdspelers uit Beccles te stoppen nadat ze hun U16-seizoen bij Wasps hadden beëindigd. Er was een duidelijke ontbrekende schakel tussen jeugd- en seniorenvoetbal in Beccles. Er vonden onderhandelingen plaats en de meest voor de hand liggende oplossing was om de krachten en middelen van de twee clubs te combineren en één club te worden en ernaar te streven de kloof tussen jeugd- en seniorenvoetbal te dichten met U18- en U19-voetbal. In de fusie gaven Wasps hun naam op om Beccles Town Youth te worden en er werd een nieuwe clubbadge ontworpen om de Wherry of Beccles Town en de Wasp of St Benet’s Wasps op te nemen.

Voetnoot 3
Dit shirt, waarop we dus erg zuinig moeten zijn, hangt in het Witte Huisje.

Voetnoot 4
Er wordt gesproken over Frankrijk. Uit dit land zijn er echter nooit voetbalverenigingen op bezoek geweest om deel te nemen aan Internationaal Toernooi.
Wel was er in 1994 een voetbalteam uit Tsjechië, namelijk sv Tynec nad Sazavou.

Foto’s uit de collectie van Jeroen Venema

Op naar 2021

IJs en corona dienende wordt in het Hemelvaartsweekend van 2021 het internationale jeugdtoernooi op Kleinhoven weer georganiseerd. Jan Beitler maakte in de eerste edities deel uit van deze toernooicommissie en weet als geen ander hoeveel werk en organisatie een dergelijk toernooi kost. Met zijn artikel uit een (ver) verleden wordt de huidige commissie een hart onder de riem gestoken.

Top