CCDD 60 – Een Streeploos B1

Het AD had rond 2005 een rubriek, waarin bijzondere teams voor het voetlicht werden gehaald. Oscar van der Horst maakte een verhaal over Hoevelaken B1 van trainer/coach Jack van Beek. Rodney Kersten maakte er een foto bij.

De spelers van Hoevelaken B1 zouden deze rubriek eigenlijk voor een keertje willen gebruiken voor een grote contactadvertentie voor hun trainer. De ‘ topcoach’ Jack van Beek (40), zelfwonend, gezet en gek op shag en sinas, verdient volgens zijn ‘pupillen’ meer dan een leven lang trouw aan een voetbalteam.
Al meer dan twintig jaar heeft Van Beek jeugdelftallen van Hoevelaken onder zijn hoede. En welke dorpeling kent de glazenwasser niet beter als icoon van die voetbalclub? Zelfs ouders worden altijd nauw betrokken bij zijn ploeg, want alles begint bij Van Beek bij ‘ teambuilding’, tot in de gekste vormen.
“En we houden het simpel”, voegt hij toe. “Vaak belasten trainers die jongens van vijftien, zestien jaar al met ingewikkelde tactische besprekingen. Dan zitten ze in de kleedkamer alleen maar ‘ oooh’ en ‘aaah’ te doen terwijl ze er geen snars van begrijpen”. Niet dat Van Beek met zijn aanpak de ene na de andere prijs binnensleept, maar van een kleine selectie hoef je volgens hem ook geen wonderen te verwachten. ‘ Streeploos’ (een door Van Beek veel gebruikte glazenwassersterm om perfectie mee aan te duiden) verloopt een seizoen op sportief gebied nooit. Zeker niet omdat er bij schorsingen en blessures in hogere teams spelers uit onder meer zijn elftal worden doorgeschoven.
“En dat zijn je beste spelers vaak. Maar waarom zou je ze het niet gunnen”, aldus Van Beek. Het sportieve verwachtingspatroon ligt dus niet hoog, en dat wordt bevestigd met de zogeheten ‘ Tien- puntenparty’. Elk jaar als Van Beeks elftal de grens van tien punten in de competitie heeft gehaald, barst ‘in De Brink’ een feestje los. Met ‘in De Brink’ wordt het onderkomen van Van Beek bedoeld. De Brink is in Hoevelaken een verzamelplaats voor jongeren. De woning van Van Beek, gelegen áán De Brink, is de plek waar zijn spelers in het weekeinde nog wel eens rondhangen. Geouwehoer over voetbal en ‘ belangrijke’ randzaken doet Van Beek overigens ook altijd in de traditionele ‘ Week van Van Beek’, waarin hij op een paar velletjes papier de stand van zaken even doorneemt. Een rubriek daarbinnen is dan weer ‘ De Preek van Peek’, waarin speler Patrick Kloppenburg zijn meest noemenswaardige ervaringen van de afgelopen tijd behandelt. Kloppenburgs bijnaam ‘ Peek’ is ontstaan als geintje met de naam van het welbekende modehuis Peek & Cloppenburg. Kloppenburgs verhalen gaan niet alleen over voetbal. Van Beek: “Laatst waren we naar een zwembad met z’n allen. Moest ik me bij de leiding verantwoorden of die herrietrappers bij mij hoorden. ‘Nee, ik hoor bij die jongens’, zei ik toen. ‘ Peek’ had daar dus een mooi verhaaltje van gemaakt voor zijn wekelijkse column”.

In al die jaren heeft Van Beek eigenlijk maar één jochie onder zijn hoede gehad dat hij niks kon bijbrengen: ene Hans van de Haar. Van Beek zag de inmiddels 30- jarige spits van FC Utrecht in de F- jes al met een omhaal scoren, het hele veld dollen of als hij daar geen zin in had gewoon vanaf zijn eigen helft in het doel trappen. Van Beek: “Die jongen had meer uit zijn carrière kunnen halen. Laat ik voorzichtig zijn”.

Dan komt mentaliteit meteen aan de orde. Om die wat aan te scherpen organiseert Van Beek jaarlijks een trainingsweekeinde op het eigen sportpark van Hoevelaken. “Gewoon om de onderlinge band wat te versterken moet iedereen bijvoorbeeld om 6.00 uur ‘s ochtends  z’n bed uit. En wie blijft liggen, kan een emmer water verwachten. Ach, trainingskamp… Alles wat we doen is natuurlijk gewoon voor de lol”.

Hoevelaken B1, met staand van links naar rechts: Tim van Soeren, Jesper Breuers, Lars van Middendorp, Tim Overmars, Dave Geurtsen, Ewout van de Burg, Tom Buitink en Jack van Beek ( trainer/ coach). Zittend: Henk van de Hengel, Hidde Hulshof, Mick Arnoldy, Jeffrey ‘ Ratje’ van Soeren, Roy Kok en Patrick ‘ Peek’ Kloppenburg. Op de foto ontbreekt leider Frans Hulshof. 

Top