• Sc Hoevelaken heeft kennis genomen van het overlijden van

   JOOP GERTH

  op maandag 11 april 2022.

  Joop is bij sc Hoevelaken bekend als doelverdediger, verenigingsscheidsrechter, wedstrijdsecretaris bij de jeugd en lid van de onderhoudsploeg (JJC). In die volgorde. Op 3 oktober 2011 wordt hij gehuldigd met zijn 25-jarige lidmaatschap. Op moment van overlijden, op 80-jarige leeftijd, staat Joop nog altijd op de ledenlijst van sc Hoevelaken.

  Joop begint zijn voetballoopbaan als 12-jarig jongetje. “Eerder mocht in die tijd nog niet’, zegt hij in het clubblad van februari 1988. Joop woont op dat moment in het Soesterkwartier en wil eigenlijk naar HVC. Zijn vader, en trouwens een groot deel van zijn familie, heeft het bloed van Amersfoortse Boys door de aderen stromen. Joop ontkomt er dan ook niet aan om ook maar bij ‘De Boys’ te gaan voetballen.

  Het wordt al snel duidelijk dat de kwaliteiten van Joop vooral onder de doellat tot uiting komen. ”Ik was niet zo’n geweldige voetballer”, legt hij uit. “Techniek had ik totaal niet. Ik kan de bal nog geen tien keer hooghouden. Vandaar dat ik op doel sta.” En daar heeft hij gestaan tot het einde van zijn carrière.

  Beginjaren zeventig komt Joop met zijn gezin in Hoevelaken wonen. Als doelman van de op dat moment hoogst spelende vereniging uit Amersfoort blijft hij Amersfoortse Boys trouw. Toch probeert Joop rond 1976 de overstap naar sc Hoevelaken. “Amersfoortse Boys is een zondagvereniging en ik wilde het wel eens op zaterdag bij Hoevelaken proberen”, legt Joop uit. “Ik dacht met mijn ervaring in het eerste elftal van Amersfoortse Boys toch minimaal in het tweede elftal van sc Hoevelaken te komen, maar daar was Bab Tiggelaven toen leider. Ik had toen de pech in het begin van het seizoen door mijn enkel te gaan. In december kon ik pas weer spelen. Ik speelde tegen Zwart-Wit met het tweede een hele goede wedstrijd. Ik had alles. Toch stond ik die week daarop weer in het derde. Bab wilde Cees Draaijer, die nota bene tien jaar ouder is dan ik, zo nodig weer terug hebben. Bab hield niet van schuiven. Hij wilde altijd maar zijn eigen elftal houden.”

  Joop gaat terug naar Amersfoortse Boys en vervult daar de nodige functies, waaronder die van voorzitter. Halverwege de tachtiger jaren komt Joop dan toch definitief naar Hoevelaken. Als reden geeft hij op, dat zijn zoons Aswin en Jeffrey graag bij Hoevelaken willen gaan voetballen. Joop volgt hen en wordt doelman van Hoevelaken 4, in die jaren een selectie-elftal. Ook zijn zoon Aswin speelt op dat moment in Hoevelaken 4. “Nou, dat is machtig hoor”, zegt Joop. “In één elftal spelen met je eigen zoon, dat komt toch bijna nooit voor.”

  Net als bij Amersfoortse Boys wordt Joop ook bij sc Hoevelaken een belangrijk kaderlid. Zo begint hij eindjaren zeventig aan een scheidsrechtercursus, om verenigingsscheidsrechter te worden. Bij sc Hoevelaken heeft Joop vele wedstrijden naar een goed einde mogen leiden. Ook neemt Joop plaats in het jeugdbestuur, waar hij als wedstrijdsecretaris de belangen behartigt van de A-, B- en C-junioren.

  Bij sc Hoevelaken eindigt Joop zijn clubwerkzaamheden als lid van de onderhoudsploeg. In de eindfase van zijn leven geeft hij ook daar vele jaren zijn beste krachten.

  Sc Hoevelaken wens alle gezins- en familieleden van Joop, alsmede zijn vrienden en kennissen, veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.

  Joop is opgebaard in het rouwcentrum Weldam, Kerkepad 1 te Hoevelaken. Bezoek alleen in overleg.

  Er wordt afscheid van Joop genomen op dinsdag 19 april 2022 om 16.15 uur in de lichtzaal van crematorium Amersfoort, Dodeweg 31 in Leusden. Aansluitend is er gelegenheid tot condoleren en samenzijn in de koffiekamer aldaar.

  Belangstellenden die niet in de gelegenheid zijn om de uitvaart bij te wonen, kunnen de samenkomst live volgen via: www.liveuitvaart.nl met inlogcode EA5B2C.

 • Joop Gerth, voor uiterst rechts, als speler van Hoevelaken 4 in het seizoen 1988-1989.

 • Joop Gerth, staand uiterst rechts, met zijn vrienden van de JJC op 18 juni 2012.

 • Joop Gerth, voor derde van links, als doelman van de veteranen, eindjaren tachtig.

 • Joop Gerth, staand derde van links, is erbij wanneer de veteranen tassen krijgen aangeboden door Jonker, eindjaren tachtig.