Jaaroverzicht 2012

Maandag 2 januari 2012: Nieuwjaarsreceptie

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijkerk kraakt burgemeester Gerard Renkema het kabinet vanwege de onoverzichtelijke overheveling van de overheidstaken. Ondertussen gunt voorzitter Wim van Vliet op Kleinhoven zijn (afnemende) auditorium een inkijkje in het werk van een voetbalbestuurder. Hij legt uit, dat het runnen van een vereniging geen dagelijks Abc’tje is. Discussies kunnen leiden tot persoonlijke schade en de motivatie kan dalen tot onder het nulpunt. Gelukkig keert het tij, zodat de voorzitter weet te melden, dat hij het weer volledig naar zijn zin heeft. Hij bedankt iedereen, die in 2011 wat voor sc Hoevelaken heeft betekend en ook in 2012 voor onze club klaar wil staan.

Op het wensenlijstje staan vier nieuwe kleedkamers en een derde kunstgrasveld.

Het eerste biertje in 2012 wordt besteld en genuttigd door, hoe kan het anders, Arno Draaijer (foto rechts). Secretaris Jan Beitler (foto links) biedt sc Hoevelaken voor de negende keer op rij een jaaroverzicht van de club aan, met artikelen uit de media.

 

Donderdag 5 januari 2012: Voetbaltoernooi en feestavond met loterij

Terwijl in de noordelijke provincies van het land de extra (stoom)gemalen strijden tegen het hoge water, dijken met zandzakken worden versterkt, overtollig water naar polders wordt gepompt en mensen uit waterrijke gebieden worden geëvacueerd, worden op Kleinhoven alle junioren en D-pupillen uitgedaagd om deel te nemen aan een voetbaltoernooi, met aanvullend avondprogramma. Bijna honderd enthousiaste voetballers trotseren regen en wind, om na het toernooi helemaal los te gaan tijdens een aansluitende discoavond. Het voetballende gedeelte is in handen van Ben Boekhout en Anita Vonder, de directie van de voetbalschool. Het “Hollandse” avondprogramma wordt geheel georganiseerd door een zeer actieve jeugdcommissie (foto rechts), die in diverse vakanties zoveel voor de Hoevelakense voetbaljeugd organiseert.

 

Vrijdag 6 januari 2012: Nieuwjaarsreceptie Lions Club

Al vele jaren organiseert de Lions Club op de eerste vrijdag van het jaar een Nieuwjaarsreceptie in De Haen. De Stichting Historisch Hoeflake zorgt op deze bijeenkomst jaarlijks voor een fototentoonstelling, dit jaar met als thema: “Jaaroverzicht 2011, met een knipoog naar het verleden”. De tentoonstelling toont opvallend veel aan de voetbalclub gerelateerde foto’s, zoals de foto links na de kampioenswedstrijd op 14 mei 1986. Met deze foto’s wordt een tipje van de sluier voor het jubileum van sc Hoevelaken  opgelicht. In 2013 staat de tentoonstelling op Koninginnedag in het teken van 50 jaar voetbal, tennis en korfbal in Hoevelaken. De moeite van een bezoekje waard.

 

Zaterdag 7 januari 2012: Klaverjasmarathon en voetbalschool

In Boedapest strijden de beste Europese schaatsers in de buitenlucht om de Europese titel voor allrounders, met Sven Kramer terug op het hoogste platform. De Hoevelakense kaartliefhebbers hebben daaraan echter geen boodschap. In het warme clubhuis doen 94 diehards tijdens de klaverjasmarathon voor de twintigste keer hun eigen rondjes, tien rondjes Rotterdams. Marc Welgraven en Karel Polman (rechts) verzamelen tussen 08.00 en 17.30 uur de meeste punten (18.083) en mogen zich een jaar lang titelhouder noemen.

Grote man achter de klaverjasmarathon is Frans Schimmel (foto links). Sinds de jaren zeventig is deze kaartliefhebber al penningmeester van de supportersclub. In 1993 staat hij mede aan de basis van de klaverjasmarathon, die na twintig edities al niet meer bij sc Hoevelaken is weg te denken. Zaterdag 7 januari 2012 wordt hij dan ook, volledig terecht, in het zonnetje gezet, wat niet zonder emoties blijft.

Als herinnering krijgen alle deelnemers een paraplu, met opdruk van de supportersvereniging.

De marathon heeft een vervelende nasleep voor Wout Dekker. Wout, die met zijn zoon Ronald tiende wordt, wordt ’s avonds met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen en direct gedotterd. Hij lijkt ’s morgens, tijdens het kaarten, al een attaque te hebben gehad.

 

Voetbalschool

Na twee nachtjes slapen zijn Ben Boekhout en Anita Vonder opnieuw op het trainingsveld te vinden. Drie uur lang begeleiden zij de jeugdige voetballers tijdens een vier-tegen-vier toernooi op de Hoevelakense kunstgrasvelden. Net als in de vier voorgaande edities in 2011 is de belangstelling groot en blijkt de voetbalschool nog steeds een doorslaand succes.

 

Maandag 9 januari 2012: Bert Wigchers 25 jaar scheidsrechter

Tijdens de Nieuwjaarsinstuif van scheidsrechtersvereniging COVS wordt Bert Wigchers gehuldigd voor het feit, dat hij 25 jaar actief is als scheidsrechter op de Nederlandse velden. Ook op Kleinhoven blaast Bert op vrijwillige basis veel wedstrijden bij jeugd en senioren en geeft hij de nodige tips aan de jonge scheidsrechters bij onze club. Als aandenken krijgt Bert de gouden fluit opgespeld.

 

Zaterdag 14 januari 2012: Drukbezochte klussendag

Bijna een eeuw na dato doet de kapitein van het cruiseschip Costa Concordia voor de Toscaanse kust een geslaagde poging om het verhaal van de Titanic (15 april 1912) na te bootsen. Op het schip hoeft er nu, behalve de plaat, niet meer te worden gepoetst.

Gereinigd wordt er wel op Kleinhoven. Onder een winters zonnetje komen zeven volledige teams, waaronder enkele selectieteams, opdagen, om samen met individuele leden en supporters de club te helpen met alle klussen, waar de dagelijkse onderhoudsploeg nog niet aan toekwam. Met de klussenlijst van Marianne Riksen in de hand worden ruimtes en gebouwen schoongemaakt, reclameborden gereinigd en allerlei andere onderhoudswerkzaamheden verricht. Ook de keuken en het witte huisje krijgen een degelijke schoonmaakbeurt, zodat de wedstrijdbespreking van de hoofdmacht voor de vriendschappelijke uitwedstrijden tegen Unicum (3-2 verlies) in de buitenlucht moet plaatsvinden.

 

Dinsdag 31 januari 2012: Damesafdeling bestaat 40 jaar

Koningin Beatrix viert vandaag haar 74e verjaardag. Gelukkig hoeven om die reden niet alle jarigen met een omgekeerde fruitschaal op hun hoofd te lopen, want dan zou het op Kleinhoven een bonte boel worden met allemaal hoeden dragende voetbalsters. Ook het damesvoetbal verjaart namelijk op deze dag. Veertig jaar oud is de damesafdeling geworden en daaraan wordt verderop in de week, middels een feestavond annex reünie, volop aandacht besteed.

 

Vrijdag 3 februari 2012: Voetbalsters vieren 40-jarig bestaan damesafdeling

Voetbalsters uit alle tijden vieren het heuglijke feit, dat de damesafdeling bij sc Hoevelaken veertig jaar bestaat. Met een vooruitziende blik is er gekozen voor het thema après ski. In de middag zorgt de neerslag voor een pak van tien centimeter sneeuw, wat leidt tot een enorme verkeerschaos. Op de weg ontstaat een file van 840 kilometer, de op twee na langste ooit. Op het spoor rijden geen treinen rond Amsterdam en Utrecht en ook het vliegverkeer is ontregeld. Van dat laatste heeft vooral Laurien Wichers Hoeth (foto) last. Speciaal voor de reünie komt zij over uit Schotland, maar blijft steken in Brussel. Met kunst en vliegwerk weet zij om 00:03 uur het feest te bereiken, maar dat is dan al ten einde.

Vooral vanuit de Flevopolder komen afzeggingen. Achteraf niet zo gek, want met -22,8 graden worden daar in de nacht de koudste temperaturen gemeten sinds 27 jaar.

Met gevaar voor eigen leven weet een tachtigtal (oud)leden het clubhuis wel te bereiken. Zij praten over vroeger, bekijken foto’s uit het verleden en zorgen met dans en muziek voor een onvergetelijke avond. Met enig improvisatievermogen worden ook elftalfoto’s uit het verleden gereconstrueerd.

 

Woensdag 8 februari 2012: In memoriam 1, Teunis Rozendaal

Op de dag dat in een week van elfstedenkoorts de ‘tocht der tochten’ definitief wordt afgeblazen, overlijdt voormalig hoofdjeugdtrainer Teunis Rozendaal in zijn slaap. Teunis is in 1976, als opvolger van Gerard van de Grootevheen, de eerste betaalde hoofdjeugdtrainer bij sc Hoevelaken. Daarvoor speelt hij een bescheiden rol als voetballer in de lagere elftallen. Na zijn trainerschap bij sc Hoevelaken wordt Teunis ‘Topondernemer’ in het clubhuis van korfbalvereniging Telstar, maar de opening van het nieuwe complex, op 24 maart 2012, mag hij niet meemaken.

Teunis is in afwachting van een hartklepoperatie, maar heeft die niet meer mogen ondergaan.

 

Maandag 13 februari 2012: In memoriam 2, Chris Drent

Na een ziekbed thuis overlijdt oud-hoofdtrainer van sc Hoevelaken, Chris Drent, op 76-jarige leeftijd. In het seizoen 1975-1976 is de beroepsmilitair de bevelhebber van het Hoevelakense voetballegioen. Onder zijn leiding veranderen de trainingen in militaire exercities en moet er, als ware het een militaire colonne, ‘en bloc’ naar uitwedstrijden worden afgereisd. In het enige seizoen dat Drent hoofdtrainer is bij sc Hoevelaken eindigt de hoofdmacht op een zevende plaats, slechts drie punten verwijderd van de nummer laatst.

 

Zaterdag 18 februari 2012: Derby tegen Veensche Boys voor even terug op de kalender

Onder de grote rivieren gaat in alle plaatsen het carnaval van start. Hier en daar in versoberde vorm, omdat een onverantwoorde actie van Johan Friso, zoon van de koningin, tot een lawine leidt waardoor hij zelf wordt verrast en wat tot buitenproportionele berichtgeving in Nederland leidt. Maar ook op Kleinhoven is er nieuws: nog altijd vanwege de naweeën van het vorstverlet, gevolgd door overmatige regenval, is er geen competitievoetbal en kan op vriendschappelijke basis de derby tegen Veensche Boys weer een keer plaatsvinden. Niet dat veel spelers uit de huidige selecties van beide teams daar nog wat mee hebben, maar het is toch een leuke affiche. Hoevelaken laat zich van zijn beste kant zien en houdt als derdeklasser de buren uit de tweede klasse op gelijke hoogte: 2-2, met twee treffers van Ruud Kassenaar.

 

Zaterdag 25 februari 2012: eerste prijs in 2012 voor Hoevelaken A1

Het is de laatste dag van een week, waarin Gert Jan van den H(euvel) Hoevelaken op de criminele kaart zet. In een huis aan de Prinsenhof, ooit zestien jaar lang het domicilie van Harry Buis, wordt een eind gemaakt aan het lijden van een doofstomme vrouw, die na een ontvoering drie maanden in barbaarse omstandigheden wordt gegijzeld. Het nieuws is het gesprek van de dag in het clubhuis, waar vele supporters en voetballers blij zijn, dat er eindelijk weer om de punten mag worden gespeeld. Hoevelaken A1 haalt de eerste prijs van 2012 binnen, door middels een 3-0 zege op Zwolsche Boys A1 de tweede periodetitel te pakken. Het is een opmerkelijk resultaat, omdat het vlaggenschip van de jeugd maar liefst zes basisspelers moet missen. Eén daarvan is Nils van ’t Hof (foto links), die in het eerste elftal doelman Mick Bos moet vervangen en daarmee zijn competitiedebuut in de hoofdmacht mag maken. Met veel plezier kijkt Nils daarop niet terug. Op de vijf serieuze ballen die hij op doel krijgt is Nils even zo vaak kansloos, waarmee Hoevelaken op dramatische wijze met 3-5 verliest van Vierhouten ’82.

Een andere doelman die opzien baart is Michiel van Elk (foto rechts). Hij maakt zijn zoveelste rentree, ditmaal met Hoevelaken 2, maar ook hij moet drie keer ‘vissen’, tegen Hierden 2 (0-3).

 

Woensdag 29 februari 2012: Doelpuntrijk oefenpotje Hoevelaken B1

Drie jaar lang hebben we een kwart dag per jaar op de kalender moeten inleveren, maar middels een eenvoudige rekensom wordt dat vandaag in één klap goed gemaakt. Oranje wint op Wembley met 2-3 van Engeland, terwijl Hoevelaken B1 oefent tegen ASC Nieuwland B1. Ook die wedstrijd is doelpuntrijk. De mannen van Dennis Willemsen winnen met 5-4.

 

Vrijdag 2 maart 2012: Hoevelaken D3 slaapt op complex

Hoevelaken D3 gaat door het leven als “De Rode Leeuwen”. Om een wij-gevoel te creëren  organiseren de leiders, Jannick & GeRRit, een teambuildingskampje op Sportpark Kleinhoven. Dit onderdeel staat bij GeRRit namelijk zeer hoog in het vaandel. “Maatjes kweken, zodat je tijdens een wedstrijd net even dat ene stapje extra doet voor een ander”. De opzet lijkt geslaagd, want ondanks wat minder slaap dan gemiddeld wordt SDC Putten D4 met 5-0 aan de kant gezet.

 

Zaterdag 10 maart 2012: Ramon Geijtenbeek debuteert in de hoofdmacht

Met een 4-3 overwinning op Eerbeekse Boys B1 handhaaft Hoevelaken B1 zich aan kop van de competitie. Ramon Geijtenbeek scoort drie keer, waarvan tweemaal op schitterende wijze. Na afloop kan hij echter niet aan het bier, want later in de middag wacht hem een nieuwe klus. Een kwartier voor tijd debuteert de B-junioor in de hoofdmacht tegen SDS ’55 (2-1 winst). Het is een slechte wedstrijd, maar Ramon houdt zich schijnbaar moeiteloos staande.

 

Vrijdag 16 maart 2012: Seniorenbingo

Met een overtuigende meerderheid aan stemmen wordt Diederik Samsom door de leden gekozen als nieuwe ‘aanvoerder’ van de PvdA. Of dat een juiste gok is, zal de tijd moeten leren.

Gegokt wordt er ook in het clubhuis, tijdens de jaarlijkse bingoavond voor senioren. Als uitvloeisel van de reünie van de dames completeert een tiental oud-speelsters de ongeveer vijftig deelnemende goklustigen. Ook Hoevelaken 6 is, met aanhang, massaal aanwezig, maar wanneer zijn die niet van de partij?

 

Zaterdag 17 maart 2012: Jeugd doet van zich spreken

De Houdini-act is een steeds meer gebezigde term in de sportwereld. Op Saint Patrick’s Day gaat die miraculeuze ontsnapping op voor Hoevelaken D5 (foto). Na een 6-3 achterstand wint de ploeg van Marco van Beek met 9-8. Een korfbaluitslag, waar deze ploeg patent op lijkt te hebben, want een week eerder wordt met 10-5 gewonnen.

Geen ontsnapping is er voor de meisjes C1. In een uiterst succesvol seizoen wordt er voor het eerst verloren. Dat leidt voornamelijk tot langgerekte gezichten. En die gezichten worden alleen maar langer, want een week later wordt er zelfs met dubbele cijfers verloren (10-1).

Hoofdtrainer Jan van den Heuvel staat voor het eerst als vijftigjarige langs de zijlijn en krijgt van zijn spelers een sportief cadeau: 2-0 tegen Stroe.

 

Vrijdag 23 maart 2012: Technische bijscholing op voetbalschool

Op de dag na de warmste 22 maart ooit kunnen de pupillen van sc Hoevelaken zich weer laten bijscholen tijdens een extra trainingsavond. Het thema op de voetbalschooldag is techniek, waarvoor de kennis van de voormalige hoofdtrainers Gerard van de Grootevheen (1976-1979) en Jaap van de Pol (1998-2001), beiden aanhanger van de methode van Wiel Coerver, wordt ingeroepen door Ben Boekhout en Anita Vonder, de directie van de voetbalschool. In het heerlijke lentezonnetje werkt een veertigtal pupillen aan de eigen vaardigheid. “Er is nog veel werk aan de winkel”, concluderen de beide clubiconen. “Wanneer je dit goed wilt doen, dan moet je iedere woensdagmiddag een voetbalschool organiseren”. De ervaring leert echter, dat op die middagen vooral de kinderfeestjes centraal staan. Op vrijdag 20 april 2012 eindigt het voetbalschooljaar.

 

Zaterdag 24 maart 2012: Weer een jeugdspeler die debuteert in het vlaggenschip

Het is feest op Middelaar, waar korfbalvereniging Telstar de opening van het nieuwe korfbalcomplex feestelijk viert. Erevoorzitter Jan Baas en secretaris Jan Beitler representeren sc Hoevelaken (in hun gewone pak ? zie 1 april) op deze zonovergoten dag.

De hoofdmacht van sc Hoevelaken reist af naar Oene, waar hoofdtrainer Jan van den Heuvel in de voetsporen lijkt te willen treden van zijn voetbalvrienden Gerard van de Grootevheen en Jaap van de Pol. Wanneer deze clubmannen in hun actieve periode promoveren van hoofdjeugdtrainer tot hoofdtrainer, nemen zij beiden verschillende jeugdspelers (vervroegd) mee naar de senioren. Hoofdtrainer Jan van den Heuvel, eveneens een clubman, die in zijn tijd als voetballer zelf vervroegd naar de hoofdmacht verhuist, maar die als trainer voornamelijk buitenshuis acteert, heeft die historie niet, maar lijkt wel gecharmeerd van de jeugd. Nadat eerder de junioren Barry de Winter, Nils van ’t Hof en Ramon Geijtenbeek (deze dag voor het eerst een basisplaats) al hun competitiedebuut maken, krijgt vandaag Tim Schaap (rechts op de foto naast zijn neef Jesper Breuers) zijn eerste competitieminuten in de hoofdmacht in de uitwedstrijd tegen Oene.

Eén van de trouwe supporters bij deze wedstrijd is gastvrouw Netty Buitink, die ’s avonds wordt getroffen door een hartaanval.

 

Zaterdag 31 maart 2012: Record voor hoofdmacht sc Hoevelaken

Hoevelaken vestigt zaterdag 31 maart een record, dat nooit meer verbeterd kan worden, maar hooguit geëvenaard. In de thuiswedstrijd tegen Otterlo wordt de vijfde overwinning (1-0) geboekt in vijf opeenvolgende zaterdagen in de maand maart. Nog nooit eerder in de historie van sc Hoevelaken, dat vanaf 1963 negentien keer eerder een maand maart met vijf zaterdagen telt, wordt de volle buit binnen gehaald. De vijf overwinningen in maart 2012 zijn tevens de eerste vijf wedstrijden in de derde periode. Daarin staat de ploeg van Jan van den Heuvel fier bovenaan, met drie punten voorsprong op Stroe en VVOP.

Mark Buitink wordt “Man van de Wedstrijd”, een voor hem meer dan verdiende keus, zeker na zo’n slopende week na de hartaanval van zijn moeder Netty.

 

Zondag 1 april 2012: Kleren maken de man

Secretaris Jan Beitler is bij sc Hoevelaken de man van de 1 aprilgrappen. In 2010 geeft hij zich al eens uit als ‘gemeenteambtenaar’, die de leden van de JJC sommeert om een zojuist geplaatste vlaggenmast weer te verwijderen. In 2012 probeert hij de leden om de tuin te leiden met een verhaal over een clubkostuum, dat de bestuursleden bij uitwedstrijden en andere officiële gelegenheden dienen te dragen. Nadat er in zijn verhaal geen meerderheid binnen het bestuur bestaat voor een dergelijk pak, promoveert hij zichzelf tot regioafgevaardigde voor het districtsbestuur van de KNVB (Oost), ‘waar de bestuursleden wel uniform gekleed gaan’.

 

Donderdag 5 april 2012: Contracten worden verlengd

Het Surinaamse parlement maakt zich in binnen- en buitenland in één klap impopulair, door een amnestiewet te ondertekenen die president Desi Bouterse en de zijnen vergeving biedt voor de Decembermoorden in 1982.

Ook in het Hoevelakense “Witte Huisje” worden contracten ondertekend. De club bindt drie kaderleden voor een extra jaar aan zich. Gerwin Dekker (2e jaar B-trainer), Jos Springveld (7e jaar verzorger) en Ben Boekhout (11e jaar betaald trainer, waarvan 5 jaar hoofdjeugdtrainer, 3 jaar B-trainer en nu voor het 3e seizoen opnieuw hoofdjeugdtrainer) zetten hun handtekening onder een nieuwe eenjarige verbintenis.

 

(Goede) vrijdag 6 april 2012: Paaseieren zoeken

Je kunt niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Waar de snelwegen langzaam volstromen met dagjesmensen voor een paasuitje, daar blijft het clubhuis van sc Hoevelaken angstig leeg voor het paaseieren zoeken. Tijdens de paasknutsel tonen elf  kinderen (het aantal dat bij een voetbalteam hoort), geholpen door hun ouders, hun creativiteit.

Tijdens het zoeken van de eieren sluit nog een aantal kinderen aan, maar de belangstelling blijkt van dien aard, dat men niet bang hoeft te zijn om geen ei te vinden. Ook barkeeper Brons toont weer zijn ware Aart. In 2010 verstopt hij gebakken eieren op het veld, ditmaal staat het gevulde ei op het menu.

 

Donderdag 12 april 2012: Sportminded Hoevelaken (1), glasnost bij Bakkerij Kletersteeg

‘Transparantie’, dat is het toverwoord dat VVD voorman Mark Rutte te pas en te onpas gebruikt tijdens zijn campagne voor de verkiezingen. ‘Openheid’ en ‘duidelijkheid’ zijn twee andere woorden, die hij graag hanteert. Op het moment dat het hem lukt om premier te worden, gaan zijn kaken echter stijf op elkaar tijdens de bezuinigingsonderhandelingen in het Catshuis. De media vergelijken Den Haag zelfs met het Kremlin, maar daar was het woord ‘glasnost’ onder Gorbatsjov één van de twee sleutelwoorden om een doorbraak te forceren.

Openheid is er wel tijdens Sportminded Hoevelaken, al weer de vijfde sinds november 2009. Bakkerij Kletersteeg in Stoutenburg is gastheer van de sponsors van de voetbal- en hockeyclub en geeft middels een rondleiding een prachtige inkijk in het bedrijf. Sportverslaggever Heinze Bakker is uitgenodigd om de genodigden toe te spreken. Bakker geeft ‘college’ over de historie van de Olympische Spelen, waarvan hij er twaalf mag becommentariëren, gelijkelijk verdeeld over de zomer- en winterspelen.

 

Vrijdag 27 april 2012: Lintjesregen

Jan Baas is niet meer de enige aan de voetbalclub gerelateerde persoon, die zich lintjesdrager mag noemen. Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd om onder andere Sigmund Beitler en Jan de Beer te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sigmund Beitler (links) voetbalt zowel in de jeugd als bij de senioren jarenlang bij sc Hoevelaken en is nog altijd vrijwel wekelijks als supporter op het complex te vinden. Zijn lintje krijgt hij echter als lid van de vrijwillige brandweer, waarin hij sinds 23 juni 1975 participeert, waarvan sinds 1 januari 1992 als commandant en sinds de fusie met Nijkerk op 1 januari 2000 als postcoördinator van Hoevelaken.

Jan de Beer (rechts) krijgt zijn lintje vanwege zijn jarenlange verdiensten voor de sport sinds 1963. Eén van die taken is het redacteurschap van het clubblad van sc Hoevelaken, in die tijd nog een omni-vereniging, waarin meerdere takken van sport zijn ondergebracht.

 

Zaterdag 28 april 2012: Hoevelaken D1 kampioen

In een rechtstreeks duel met directe concurrent SDV Barneveld D1 pakt Hoevelaken D1 het eerste kampioenschap in 2012. De mannen van Sander te Hoonte en Aart Brons winnen ‘in het hol van de leeuw’ met 3-2 van de Barnevelders. Olaf de Rijk, Robin Vonder en Niels van den Top zorgen voor de treffers in een wedstrijd, waarin Hoevelaken eigenlijk aan een gelijk spel genoeg heeft. Door dit kampioenschap promoveert de D1 naar de hoofdklasse.

 

Bevrijdingsdag 5 mei 2012: (Nog) geen bevrijding voor Hoevelaken 1, B1 en C1

Hoevelaken 1 is verwikkeld in een hevige strijd om de derde periode, maar tot een totale bevrijding komt het vandaag niet. Dankzij een 1-0 overwinning bij Swift ’64 schudt Hoevelaken twee concurrenten van zich af, maar de titel is nog niet binnen.

Ook Hoevelaken B1 hoopt op een feestje. De laatste wedstrijd tegen Hierden wordt met 11-0 gewonnen, maar dat leidt tot niet meer dan een beslissingswedstrijd om het kampioenschap, omdat ook concurrent Robur et Velocitas wint.

Voor Hoevelaken C1 blijft bevrijding helemaal uit. Ondanks een 2-2 bij Be Quick valt voor de kampioenen van vorig seizoen het doek. Hoevelaken C1 doet een stap terug van de hoofdklasse naar de eerste klasse.

 

Maandag 7 mei 2012: E2 wel kampioen, B1 niet

Zonder zelf te spelen wordt Hoevelaken E2 onverwacht kampioen. Directe concurrent DVS ’33 E2 verliest namelijk de inhaalwedstrijd, waardoor de mannen van Roy Dirksen, Erwin Stokvisch en André Tolboom en trainers Simon de Boer, Wouter Kastrop en Maurits van Vliet de laatste wedstrijd als kampioen het veld in kunnen stappen.

Hoevelaken B1 moet deze dag wel de wei in, om in een beslissingswedstrijd met Robur et Velocitas B1 uit te maken, wie na een gelijke stand op de ranglijst zich uiteindelijk als kampioen mag laten kronen. Robur blijkt op alle fronten de betere en wint verdiend met 2-1. Voor Hoevelaken B1 rest nu de nacompetitie, om alsnog te promoveren naar de hoofdklasse.

 

Zaterdag 12 mei 2012: Jelle Groosjohan wordt speler van het jaar

Als laatste Hoevelakense team in een reeks van vijf bereikt de hoofdmacht de nacompetitie. Eén puntje is daarvoor genoeg, maar middels een 2-0 zege op DSV ’61 behaalt Hoevelaken de volle winst. Na afloop van de wedstrijd wordt Jelle Groosjohan door zijn medespelers gekozen tot ‘Speler van het jaar’, gevolgd door Mark Buitink en John Kok. Bas van Vulpen wordt uitgeroepen tot ‘supporter van het jaar’.

Voor Hoevelaken 2 (3-1 winst), A1 (3-0 verlies) en B1 (2-2) gaat de nacompetitie vandaag al (met gemengde gevoelens) van start.

 

Dinsdag 15 mei 2012: sc Hoevelaken verjaart

Sc Hoevelaken is jarig. Vandaag wordt de club 49 jaar. Nog één jaar te gaan, voordat het jubileumboek zal worden gepresenteerd.

Hoevelaken 1 zorgt voor een passend verjaardagscadeau. Na in de eerste helft volledig te zijn weggetikt door Ostrabeke in de eerste wedstrijd van de nacompetitie, herpakt de ploeg zich na de rust in de stromende regen en wint het met 3-1.

 

Donderdag 17 mei 2012: Jubileumjaar geopend

Op Hemelvaartsdag wordt het jubileumjaar van sc Hoevelaken officieel geopend met een jubileumtocht. Vanaf het sportpark op Kleinhoven vertrekt een groep wandelaars, die op verschillende plaatsen in het dorp wordt aangevuld met diverse geledingen vanuit de club. Tijdens de wandeling worden meerdere locaties aangedaan, die verband houden met de historie van de club. Eén van die plaatsen is het voormalige sportcomplex aan de Sportweg, waar de nodige herinneringen  worden opgehaald.

Om 18.00 uur precies start op de websites een aftelklok, die bijhoudt hoe lang het nog duurt, voordat sc Hoevelaken voor de vijftigste keer verjaart.

 

Vrijdag 18 mei en zaterdag 19 mei 2012: Internationaal jeugdtoernooi

Met het internationale jeugdtoernooi tijdens het Hemelvaartsweekend mag sc Hoevelaken weer een hoogtepunt aan het omvangrijke lijstje met gedenkwaardige momenten toevoegen. Nadat de Duitse -, Belgische – en Engelse gasten al op donderdag neerstrijken op Kleinhoven is het drie dagen (voetbal)feest. Het enige wat de commissie niet in de hand heeft is het weer, maar dat werkt goed mee. Verder is alles tot in de puntjes geregeld en lopen de commissieleden en bewakingsmensen er ontspannen bij. De organisatie is zo goed geregeld, dat een Belgische gast oppert, dat de internationale toernooicommissie haar bruiloft moet verzorgen wanneer ze gaat trouwen. Een beter compliment kun je als commissie niet krijgen.

 

Zaterdag 19 mei 2012: Nacompetitieperikelen

Na eerder in de week al op verschillende dagen actief te zijn geweest in de heenwedstrijd komen alle vijf de Hoevelakense deelnemers aan de nacompetitie zaterdag het veld in voor de return van hun duel. Hoevelaken 1 schakelt het technisch vaardige Ostrabeke uit door na de 3-1 thuisoverwinning slechts met 2-1 te verliezen in Oosterbeek. Ook Hoevelaken 2 haalt de volgende ronde, door het Arnhemse ESA 2 tweemaal te verslaan (3-1 en 2-0). De dames gaan met een geruststellende 5-1 voorsprong naar Papendrecht en kunnen daar een 3-2 nederlaag hebben. Bij de jeugd gaat het fout. Hoevelaken A1 (2-2 na een 0-3 thuisnederlaag) en Hoevelaken B1 (3-1 nederlaag na een 2-2 thuis) kunnen de stap naar de zo gewilde hoofdklasse nog niet maken.

 

Zaterdag 26 mei 2012: Spektakelstuk in Wageningen

Hoevelaken moet voor de eerste wedstrijd van de nacompetitiefinale op bezoek bij SKV. Nadat een week daarvoor het technisch veel vaardigere Ostrabeke is uitgeschakeld ontmoet Hoevelaken in SKV een ploeg, die volgens Jan van den Heuvel met fris ogend voetbal van tweedeklasser Lunteren een derdeklasser heeft gemaakt. Hoevelaken is derhalve gewaarschuwd, maar de wedstrijd krijgt voor de rood-witten een ongekend verloop. Bijna iedere tegenaanval is raak, waardoor er na afloop een bijna ongeloofwaardige 0-6 op het scorebord prijkt.

Hoevelaken 2 en de dames hebben meer moeite en verliezen respectievelijk van Zwart-Wit 2 (3-0) en Barendrecht DA2 (5-6).

 

Maandag 28 mei 2012: Exit Hoevelaken 2

Op Tweede Pinksterdag moet Hoevelaken 2 in de achtervolging op Zwart-Wit ’63 2 om kans te blijven houden op promotie. Het loopt echter anders. Na in Harderwijk al met 3-0 te hebben verloren wordt het op Kleinhoven 0-4. Helaas geen promotie in het eerste jaar van Gerwin Dekker.

 

Zaterdag 2 juni 2012: Promotie naar tweede klasse en inschrijving jongste lid

Na een succesvol toernooi voor de F-pupillen en de hummels is het ’s middag tijd voor de hoofdmacht, om te excelleren. Met succes verdedigt Hoevelaken tegen SKV in de tweede finalewedstrijd een 6-0 voorsprong door de ploeg uit Wageningen met 3-2 naar huis te sturen. In het eerste jaar onder leiding van Jan van den Heuvel promoveert Hoevelaken daardoor naar de tweede klasse. Hoevelaken – SKV is tevens de ‘uitzwaaiwedstrijd’ voor Jelle Groosjohan, die een kwartier voor tijd een applauswissel krijgt, en Rutger Peters, die vanwege een schorsing het duel vanuit de dug-out moet bekijken. Samen spelen zij dertig jaar in de hoofdmacht.

De dames zijn minder succesvol. Na een 6-5 nederlaag op eigen veld wordt er in Barendrecht opnieuw verloren (2-1), waarmee een plaats in de finale is bekeken. Door dit resultaat is het percentage geslaagden in de nacompetitie slechts 20.

De genoemde resultaten worden behaald na de contractverlenging met de hoofdsponsor van de jeugd, Van Duinkerken camping&sportsmall, die zijn naam voor vier extra jaren aan de pupillen van sc Hoevelaken verbindt. Van Duinkerken en sc Hoevelaken gaan daarmee op weg naar het tweede decennium, want de eerste sponsorovereenkomst vindt al plaats op 30 september 1995.

Op deze voor Hoevelaken euforische dag wordt ook het jongste lid ingeschreven. Het betreft Luna Haverkamp, de dochter van Arno Haverkamp en Jolijn van Amerongen, die elkaar leren kennen via de voetbalclub en na de kampioenswedstrijd in 2000 een relatie krijgen. Luna wordt geboren op de 65e verjaardag van Johan Cruijff (25 april 2012) en direct opgenomen in couveuse nummer 14. Wanneer dat geen voorbode is!!!

 

Woensdag 6 juni 2012: In memoriam 3,  Dinie Talen

Op woensdag 6 juni 2012 overlijdt Dinie Talen. Vanaf 1990 strijdt Dinie drie keer succesvol tegen kanker, maar een vierde confrontatie met deze ziekte wordt haar uiteindelijk fataal.

Dinie is een belangrijke schakel in het dameselftal in de zeventiger en tachtiger jaren. Na haar overgang van Cobu Boys naar de dames van sc Hoevelaken halverwege de zeventiger jaren krijgt Dinie een rood-wit hart. Niet alleen wordt zij de stofzuiger van de dames, ook maakt Dinie zich verdienstelijk als trainster en leidster bij de jeugd en als bestuurslid van de supportersvereniging. Hoewel zij in Amersfoort woont, brengt zij meer tijd door in Hoevelaken, waar een bed op het voetbalveld voor haar niet zou hebben misstaan. De betrokkenheid van Dinie bij sc Hoevelaken is enorm, al verdwijnen de contacten tussen haar en sc Hoevelaken wanneer zij voor de tweede keer in het huwelijk treedt.

 

Zaterdag 16 juni 2012: Bedrijventoernooi

Voor de laatste keer dit seizoen vallen er op zaterdag voetballende activiteiten te bespeuren op Kleinhoven. De voetbaljaargang wordt afgesloten met het bedrijventoernooi, dat inmiddels een traditie genoemd mag worden. Veel leden, maar ook oud-leden van sc Hoevelaken zijn weer voor één dag van werkgever geswitcht en binden tegen elkaar de strijd aan. De wedstrijden blijken geen zomeravondpotjes, want er wordt gestreden alsof het ergens om gaat. Na een mooie dag wordt IQBuzz uiteindelijk onttroond als titelhouder en gaat de denkbeeldige ‘cup met de grote oren’ naar Incassade.

 

Donderdag 21 juni 2012: Jelle en Rutger adieu

Op midzomeravond wordt er afscheid genomen van Jelle Groosjohan en Rutger Peters als spelers van de hoofdmacht van sc Hoevelaken. Net voordat er een grote hoosbui losbarst blaast ‘arbitero’ Ron Oosterbroek de afscheidswedstrijd teneinde, waarmee in één klap dertig jaar voetbalervaring  uit het vlaggenschip verdwijnt. Jelle en Rutger worden op de schouders genomen en ontvangen na afloop uit handen van voorzitter Wim van Vliet een actiefoto van henzelf.

 

Zaterdag 23 juni 2012: Zomerklussendag

Met de klussenlijst van Marianne Riksen bij de hand wordt het complex tijdens de traditionele klussendag op de laatste dag van het seizoen ‘zomerproof’ gemaakt. Diverse klussen worden geklaard en de hoop wordt uitgesproken, dat de ‘grappenmakers’ in de zomer Kleinhoven mijden. Tot ontsteltenis van Jan Haverkamp blijken de voor het onderhoud van de velden verwijderde doelen op initiatief van een paar ‘narren’ namelijk weer te zijn teruggeplaatst.

 

Maandag 13 – woensdag 15 augustus 2012: KNVB voetbaldagen

Voor het derde jaar op rij is Kleinhoven één van de gastlocaties in Nederland van de KNVB voetbaldagen. Drie dagen lang kunnen jonge voetballers uit Hoevelaken en (wijde) omgeving aan hun capaciteiten werken, om een stap voorwaarts te maken in hun technische – en tactische vermogen. Traditioneel zijn daarbij veel leden van sc Hoevelaken vertegenwoordigd: 20 van de bijna honderd. Ben Boekhout, Ruben Kruithof en Sander van den Heuvel behoren namens sc Hoevelaken tot de begeleiders.

 

Woensdag 22 augustus 2012: In memoriam 4, Cor Kok sr.

Na een slopende lijdensweg, veroorzaakt door een hersentumor, overlijdt vandaag Cor Kok sr. Cor is vanaf de zeventiger jaren twee decennia lang jeugdleider van diverse jeugdteams. Daarnaast zorgt hij met zes zoons voor een behoorlijk aandeel op de ledenlijst, gevolgd door ook nog eens vijf voetballende kleinkinderen. “Opa Cor”, zoals de spelers van Hoevelaken B1 hem in het seizoen 1994-1995 noemen, straalt vooral veel rust uit. “Ik heb al zoveel meegemaakt, dat ik me niet meer zo druk maak. Je kunt toch niet elke week winnen”.

Op 22 augustus 2012 lijdt Cor zijn laatste nederlaag.

 

Zaterdag 25 augustus 2012: Aftrap Jumbo voetballen actie

Op maandag 27 augustus 2012 start Jumbo, van de Hoevelakense kruideniersfamilie Van Altena, met een actie, waarbij gespaard kan worden voor ‘leren knikkers’ van sc Hoevelaken, vv Hooglanderveen of Terschuurse Boys. Twee dagen eerder, voorafgaande aan de laatste bekerwedstrijd Hoevelaken – Terschuurse Boys (2-4), trappen een jeugdspeler van Hoevelaken en één van Terschuurse Boys alvast af.

 

Vrijdag 31 augustus 2012: Kick Off

Traditioneel nodigt het bestuur op de laatste vrijdag voor de competitiestart alle vrijwilligers uit in het clubhuis, voor een gezellige avond met eten, drinken en een spelactiviteit. Een kleine zestig actievelingen, ongeveer een derde deel van het vrijwilligerskorps, geeft gehoor aan de uitnodiging. Zij strijden een ‘harde’ competitie frisbeegolf, met Marc Welgraven als uiteindelijke winnaar, na een barrage met Ron Oosterbroek.

 

Zaterdag 1 september 2012: Competitiestart voor standaardteams

Voor de teams in de A-categorie begint vandaag de competitie. Hoevelaken A1 doet dat in nieuwe tenues van hoofdsponsor Eigenhuis Keukens en dat levert direct succes op. De A-junioren winnen hun openingswedstrijd (2-1), evenals C1, E1 en de dames (tegenwoordig aangeduid als vrouwen). Het gepromoveerde D1 verliest nipt van Rhoda Raalte; B1, dat eigenlijk in de hoofdklasse wil spelen, viert een hernieuwde indeling in de eerste klasse met een fors verlies (5-0).

Bij de senioren start de hoofdmacht in de tweede klasse. Het blijkt een valse start, met al na een half uur spelen een (zwaar bestrafte) rode kaart voor Michel van de Bunt (links op de foto). Hoevelaken verliest met 3-0 van De Meern op de dag dat in deze plaats een man overlijdt, omdat hij via de kruipruimte onder zijn woning stroom wil aftappen bij zijn buurman. Hoevelaken 3 en 4 verliezen eveneens. De eerste wedstrijd van Hoevelaken 2 wordt vlak voor tijd gestaakt.

 

Zaterdag 8 september 2012: Dag van de geletterdheid

Vandaag is het de internationale dag van de geletterdheid. Hoewel je tegenwoordig overal dagen voor hebt en je je eigenlijk zou moeten afvragen wat daarvan het nut is, geeft deze dag maar weer eens aan, dat goed kunnen (begrijpend) lezen van groot belang is. Want wat betekent bijvoorbeeld: Verboden te parkeren, inrit EHBO? Dat is niet altijd even eenvoudig.

Wie wel goed kan lezen (en zien) is grensrechter Paul van VVOG D4. Uit het spelregelboekje van de KNVB heeft hij waarschijnlijk opgepikt, dat wanneer de bal in zijn geheel de doellijn is gepasseerd, het dan een doelpunt is. Het overkomt zijn eigen ploeg tegen Hoevelaken D3, maar dan in verdedigend opzicht. Zonder enige aarzeling vlagt hij voor een treffer, waarmee zijn eigen ploeg op achterstand komt en uiteindelijk met 3-2 verliest. Hulde voor deze man, die de sportiviteitprijs van 2012 verdient en een voorbeeld is voor jeugd en kaderleden.

Hoevelaken B1 krijgt van Uttien en Vermeer nieuwe polo’s aangeboden, uiteraard met letters (en tekst) erop om de fysiopraktijk onder de aandacht te brengen. En passant wint B1 van Groen Wit en revancheert zich daarmee op de nederlaag van een week eerder.

Revanche is er ook voor de hoofdmacht. Wie na 90 minuten het scorebord goed leest, ziet daarop een 3-2 overwinning staan. Met een verzilverde penalty en een rake vrije trap toont Ruud Kassenaar maar weer eens, dat hij de “koning van de dode momenten” is. Ruud is tevens de eerste “De Haen man van de wedstrijd” in het nieuwe seizoen. Vincent van Vliet is de eerste matchwinnaar na zijn winnende treffer.

 

Woensdag 19 september 2012: FC Utrecht Forza Tour

Sc Hoevelaken is al enige jaren een RAC partner van FC Utrecht. Als tegenprestatie komt FC Utrecht daarvoor tweejaarlijks naar Kleinhoven, om voor de jeugd van sc Hoevelaken een clinic te verzorgen. Tijdens de tweede editie krijgen 60 belangstellenden ‘les’ van trainers en leiders van FC Utrecht. Het programma bestaat uit trainingsoefeningen, een persconferentie, een presentatie over ‘respect en sportiviteit’ alsmede een handtekeningenmoment. Tijdens de prijsuitreiking krijgen alle deelnemers een aandenken, terwijl 18 kinderen verrast worden met toegangskaarten voor de wedstrijd FC Utrecht – Vitesse op 29 september 2012.

 

Maandag 24 september 2012: Tv-opnamen op Kleinhoven

Kleinhoven staat vandaag in de belangstelling van de KRO. De redactie van het programma “De reünie” komt opnames maken voor de aflevering, die op 3 december 2012 wordt uitgezonden. De hoofdpersoon in de opnames is Mostafa Nik, die rond 1996 Afghanistan ontvlucht en in Hoevelaken terecht komt, waar hij in zijn nieuwe woonomgeving wordt opgevangen door Klaas van den Heuvel en Berry Zieltjes, en hun familie. Ook zij doen hun verhaal voor de camera.

 

Maandag 1 oktober 2012: Algemene ledenvergadering

Tijdens de goedbezochte algemene ledenvergadering zijn er geen schokkende dingen te melden. Wel weet penningmeester Ria Niemeijer, die als penning’juf’ wordt herkozen, maar volgend jaar rond deze tijd zal aftreden, te melden, dat er een positief resultaat is geboekt in het afgelopen seizoen.

Eén bestuurslid treedt per direct af. Marco Keller (foto), vertegenwoordiger van de VTZ in het bestuur, neemt na tien jaar afscheid als bestuurslid. Zijn stoel wordt ingenomen door Thijs Smeenk. Marco blijft echter wel aan als lid van de VTZ.

Traditioneel wordt er tijdens de ALV een aantal leden gehuldigd als jubilaris. Ben Boekhout, Aalt van Doornik, Theo Geurtsen, Jan van den Heuvel en Rob Overmars zijn inmiddels 40 jaar lid. Marcel van Agterveld, Ernst Beitler, Frank van den Berg, Adrie van Deuveren, Arnoud Gijsen, Erik Kijlstra, Gert Reemst, Daniël van Rootselaar en Rutger Smeenk zijn de club al 25 jaar trouw. Ernst Beitler spreekt de aanwezigen toe en gunt hen een inzage in zijn ‘fantastische’ voetbalcarrière.

 

Dinsdag 2 oktober 2012: E2 in het nieuw

Hoevelaken E2 wordt in nieuwe trainingspakken gestoken door Frank de Boer. Dé Frank de Boer, trainer van Ajax en oud-speler van Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal? Frank de Boer uit Hoevelaken kan er wel om lachen. ,,Toen Frank in 1999 bij Barcelona ging spelen, voetbalde ik in Amsterdam. Ik kreeg toen mailtjes met de vraag of ik dé Frank de Boer was. Mijn antwoord was dat ik dat zeker was, maar dat ze waarschijnlijk een andere Frank bedoelden.’’

Frank uit Hoevelaken is pensioenadviseur en met zijn bedrijf Frank de Boer Pensioenconsultancy sponsort hij graag het E2 pupillenteam waarvan zijn zoon Simon trainer/leider is. Ook de beide trainers/leiders ontvangen een professioneel trainingsjack en -broek. (Foto en tekst: Theo Zuurman)

 

Zaterdag 6 oktober 2012: B1 in actie tegen taalverloedering

Hoevelaken B1 speelt vandaag thuis tegen Veensche Boys B1, het team waarvan moeder Annet Schuurman van aanvoerder Mitchel Ossel (links op de foto) een actie is gestart tegen de ‘verkankering’ van de Nederlandse (sport)taal. Sc Hoevelaken ondersteunt die actie van harte en grijpt de jeugdderby aan, om met een verklaring te komen, voorgelezen door aanvoerder Rik van de Pol (rechts op de foto bij de toss). Motto: “Verziek je taal niet met kanker, maar gebruik je verstand”!

 

Dinsdag 9 oktober 2012: Meisjes B1 in het nieuw

Als meisjes C1 wordt het meisjesteam  in september 2010 in het nieuw gestoken door DA Drogist Van Altena. Een half jaar later krijgt dit team trainingspakken van De Gillende Keukenmeid.

Inmiddels is Meisjes C1  gepromoveerd tot Meisjes B1 en zijn de meiden uit hun kleding gegroeid. Vandaar dat op 9 oktober 2012 opnieuw een rondje langs de sponsors plaatsvindt, om bij beide bedrijven een groter maatje aan te trekken.

 

Vrijdag 12 oktober 2012: Homoactieplan

Onder de noemer: ‘Voetbal voor iedereen’ presenteert de KNVB een actieplan ter bevordering van homoacceptatie in het voetballerij. In een toespraak daarover zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag: ,,Wij doen een beroep op alle clubs en spelers in Nederland. De bond kan het klimaat niet eenzijdig veranderen. Iedereen, van bestuurders tot spelers, moet zich bewust zijn van de eigen verantwoordelijkheid. Jezelf inzetten voor homoacceptatie betekent: het onderwerp bespreekbaar maken en elkaar corrigeren waar nodig. Want laten we wel wezen: homo of hetero, het maakt helemaal niets uit.”

Bij het damesvoetbal in Hoevelaken vormt homosexualiteit al decennialang geen enkel punt van discussie. Wie er bij de mannen van sc Hoevelaken dit weekend uit de kast zijn gekomen, blijft ongewis.

Slecht nieuws is er voor oud jeugdvoorzitter en prominent JJC-lid Ger Louis. Hij krijgt vandaag te horen, dat hij asbestkanker heeft, in een vrij agressieve vorm. Dit bericht drukt een zware stempel op de sfeer van het weekend.

 

Maandag 15 oktober 2012: pupillenscheidsrechterscursus

Maar liefst 23 jeugdige leden nemen deel aan een door sc Hoevelaken, in samenwerking met de KNVB district Oost georganiseerde pupillen scheidsrechtercursus. Na een theoretisch gedeelte in de ochtenduren kunnen de jonge scheidsrechters ’s middags het geleerde in praktijk brengen. Na het aansluitende examen weten alle deelnemers, dat zijn na een geslaagde dag ook een diploma rijker zijn. Als beloning sluiten alle nieuwe pupillenscheidsrechters de dag af met een bezoek aan de oefenwedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk onder de 18.

 

Zaterdag 27 oktober 2012: Hoevelaken A1 pakt eerste prijs in het nieuwe seizoen

Met een minimale zege (1-0) op hekkensluiter KCVO pakt Hoevelaken A1 de eerste prijs van het seizoen. Als koploper op de ranglijst veroveren de mannen van Ben Boekhout de eerste periodetitel. Het vlaggenschip van de jeugd weet daardoor nu al, dat het in een toetje aan het einde van het seizoen mag meedoen om een plaats om promotie. Indien nodig, want met een kampioenschap (of degradatie) vervalt het recht op de nacompetitie.

 

Zaterdag 17 november 2012: Hollandse (jubileum)avond

Op de dag dat Sinterklaas in Nederland arriveert, wordt er ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van sc Hoevelaken een eerste jubileumactiviteit georganiseerd in het lopende seizoen. De supportersvereniging houdt in het clubhuis een Hollandse avond, die een groot aantal leden trekt. Eén van de hoogtepunten is een optreden van de toppers, in het Hoevelakense geval de mannen André van de Bunt, Marco Keller en Peter van der Weerd.

 

Zaterdag 24 november 2012: Hoevelaken F1 en F2 kampioen

Op een mistige zaterdagmorgen is het feest bij Hoevelaken F1 en F2. Beide teams hebben nog één punt nodig op zich kampioen in hun klasse te mogen noemen en daarin slagen de jongens voetballers ‘cum laude’. In de ‘voorwedstrijd’ wint eerste Hoevelaken F2 (foto links) met 9-1 van de F1 uit Terschuur. De spelers worden daarvoor beloond met een heuse kampioenschaal voor het team en een trofee voor henzelf.

Na eerst pannenkoeken te hebben gegeten is het vervolgens de beurt aan Hoevelaken F1, om hun ongeslagen status te behouden. SDC Putten D2 is slachtoffer van de Hoevelakense dadendrang en wordt met 6-0 naar huis gestuurd. Hoevelaken F1 en F2 gaan als kampioen traditioneel op de boerenkar, maar niet nadat de F1 eerst is gefeliciteerd door de Goedheiligman zelf, die deze dag officieel in Hoevelaken aankomt, maar eerst langs Kleinhoven rijdt om deelgenoot te zijn van het kampioenschap, om vervolgens op de boerenkar mee het dorp door te gaan.

Ook voor Hoevelaken 2 is het een bijzondere dag. De openingswedstrijd van het seizoen, die in Ede tegen Blauw-Geel ’55 2 in de slotfase uit de klauwen loopt, moet op het terrein van Hoevelaken worden uitgespeeld. De resterende speeltijd is drie (3) minuten (de kortste wedstrijd ooit door een Hoevelakens team gespeeld), waarvoor Blauw-Geel helemaal naar Hoevelaken komt en beide teams zich volledig moeten omkleden. Ondanks de start met een vrije trap en een reële kopkans weet Hoevelaken in de 180 seconden de 1-0 achterstand niet ongedaan te maken.

 

Vrijdag 30 november: Sinterklaas bezoekt sc Hoevelaken

“En rijd dan niet stilletjes ons (club)huisje voorbij …”.

Het is al decennia lang een traditie, dat de al 48-jaar oude supportersvereniging, voorafgaande aan de verjaardag van Sinterklaas, de Goedheiligman uitnodigt, om op de Hoevelakense voetbalvelden langs te komen. Ook in 2012 geeft de “Bisschop van Myra” aan deze uitnodiging gehoor, komt hij de brave Hoevelakense voetballertjes een hart onder de riem steken en laat hij zijn Pieten (ook de verliefde) de (voetbal)schoenen van de Hoevelakense voetbaljeugd vullen.

 

Donderdag Dinsdag 4 december 2012: Excessief geweld leidt tot algehele afgelasting

De wedstrijd tussen sc Buitenboys B3 en Nieuw-Sloten B1, gespeeld op zondag 2 december, wordt in één dag tijd nationaal nieuws. Na afloop van de wedstrijd wordt grensrechter Richard Nieuwenhuizen van Buitenboys door een aantal onverlaten dermate mishandeld, dat hij op maandag 3 december aan zijn verwondingen overlijdt.

Het normaal gesproken logge KNVB-orgaan toont op dinsdag 4 december, dat het ook menselijke kanten heeft. De gebeurtenis in Almere wordt niet afgedaan als een incident. Buiten het straffen van de betrokkenen stelt de voetbalbond een daad, door alle voor dit weekend vastgestelde wedstrijden af te lassen. In het betaalde voetbal worden, na een minuut stilte, door alle spelers en arbitrage rouwbanden gedragen. Via een bericht op de website laat het bestuur van sc Hoevelaken weten, volledig achter deze maatregel te staan.

Meisjes MB1, dat het al jaren zo goed doet op het veld, doet aan teambuilding. De speelsters en begeleiders vieren gezamenlijk Sinterklaas.

 

Donderdag 6 december 2012: Sportminded Hoevelaken (2)

Het begint langzaam maar zeker een traditie te worden, de wijze waarop voetbalvereniging sc Hoevelaken en de Hoevelakense Mixed Hockey Club, in samenwerking met Rabobank Amersfoort en omstreken, hun belangrijkste sponsoren weten te bedanken. Al voor de zesde keer sinds november 2009 organiseren de sponsorcommissies van beide verenigingen gezamenlijk een ‘netwerkavond’, waaraan al drie jaar de naam Sportminded Hoevelaken is verbonden. Na locaties als Sparrendam, Grolsch in Enschede, AFAS en Pon in Leusden en Bakkerij Kletersteeg in Stoutenburg, staat het ontvangstcomité vandaag opgesteld in Hotel De Klepperman. Hein Vergeer is daar als gastspreker aanwezig, om zijn visie op ondernemerschap met het 70-koppige auditorium te delen.

 

Zaterdag 8 december 2012: Geen voetbal in Nederland

Hoevelaken staat vanaf vandaag op de kaart van het spoorwegnetwerk. Na 18 jaar plannen maken en debatteren wordt Station Hoevelaken aan de Valleilijn bij het viaduct aan de Stoutenburgerlaan officieel geopend. Een gedenkwaardig moment, dat enigszins de aandacht afleidt van een voetballoos weekend. Op Kleinhoven liggen de velden er, net als in de rest van Nederland, verlaten bij, maar het rustieke, dat het complex vanwege de sneeuw uitstraalt, staat in schril contrast met de daadwerkelijke reden, waarom er in dit weekend niet wordt gevoetbald. Aan het verzoek van de voetbalbond om het clubhuis open te stellen en met elkaar een moment van bezinning te hebben, wordt ook door sc Hoevelaken gehoor gegeven. Hier en daar wordt met afschuw gesproken over het gebeurde in Almere een week eerder. Ook zijn er discussies over het wel doorgaan van het betaalde voetbal en worden de conclusies getrokken, dat sc Hoevelaken het als dorpsvereniging goed heeft getroffen, met nauwelijks excessen tijdens de vele wedstrijden. Laten we hopen, dat die situatie in lengte van jaren zo blijft.

 

Dinsdag 11 december 2012: Clubactie levert € 1451,58 op

Jeugdvoorzitter Klaas van Veluw, penningjuf Ria Niemeijer en de clubactie-commissieleden Ariane Schippers en Robert Kreuning geven acte de présence tijdens de regionale bijeenkomst van de Clubactie. Bij Opel dealer Nefkens, partner van de Clubactie, krijgen zij voor sc Hoevelaken een check overhandigd van € 1451,58. Dat bedrag wordt besteed aan de jeugd. Met terugwerkende kracht is dit bedrag al voor een deel besteed aan de jeugdactiviteiten tijdens de Herfstweek.

Na afloop spreken Robert Kreuning, Ria Niemeijer en Ariane Schippers met elkaar af, ook volgend seizoen hun schouders onder de clubactie te zetten. Het rondgestuurde enquêteformulier zal daarbij mede als leidraad dienen.

 

Woensdag 12 december 2012 (12 – 12- ’12, 12:12 uur): Einde der tijden?

Voor de laatste keer in deze eeuw dragen dag, maand en jaar hetzelfde getal. Een mooie dag voor trouwlustigen, die na deze dag bijna negentig jaar zullen moeten wachten tot zich opnieuw een cyclus van twaalf jaar zal aandienen met deze bijzondere data. Als die er komt, want volgens zowel de Bijbel (Bijbelcode), de Maya’s (waarvan in mei 2012 een kalender wordt gevonden, die het leven in één klap met 7000 jaar verlengt), Nostradamus, als een aantal hedendaagse geleerden begint op 12 december 2012 het einde der tijden, die op 21 december wordt voltooid. Maar zoals bij vele eerdere voorspellingen over het einde van de wereld, draait de wereld gewoon door.

 

Vrijdag 14 december 2012: JJC dineert in clubhuis

Het is al een aantal jaren een traditie, dat de leden van de JJC het eind van het kalenderjaar gezamenlijk afsluiten met een etentje in het clubhuis. De deelnemers (met aanhang) betalen daarvoor zelf een klein bedrag, maar dit jaar is er een methode gevonden om de bijeenkomst te sponsoren: de verkoop van oud ijzer. De ‘oldtimers’, die er altijd van worden beticht dat ze alleen maar jonge jenever drinken, kunnen vanaf nu ook worden aangesproken als ijzervreters.

Als jongste lid opent Bert Wigchers het buffet. Als enige vrouwelijke lid opent Ria Niemeijer het dessert.

 

Zaterdag 15 december 2012: Aankleding Meisjes MB1 voltooid

Na in oktober al in nieuwe shirts (door DA drogisterij Van Altena) en trainingspakken (door De Gillende Keukenmeid) te zijn gestoken, is het tijdens de laatste competitieronde van het kalenderjaar opnieuw raak voor Meisjes MB1. Heinen & Hopman, een bedrijf dat is gespecialiseerd in maritieme airconditioning, centrale verwarming, mechanische ventilatie, sanitaire systemen alsmede brandbeveiliging & milieu systemen, schenkt de meisjes nieuwe tassen.

 

Zondag 16 december 2012: Hoevelakense verenigingsscheidsrechters uitgenodigd bij Vitesse

BVO Vitesse voelt zich betrokken bij de vrijwilligers, die elke week sportwedstrijden in district Oost mogelijk maken. “Zonder de grote groep welwillende vrijwilligers is er geen amateurvoetbal. En zonder amateurvoetbal ook geen betaald voetbal”, is hun standpunt. Vitesse waardeert de inzet en betrokkenheid van deze vrijwilligers en vindt dat zij een pluim verdienen. Daarom nodigt Vitesse alle clubscheidsrechters met een introducé uit de regio uit, om gratis de laatste Eredivisiewedstrijd voor de winterstop van Vitesse, tegen RKC Waalwijk (2-2), samen met collega’s bij te wonen. Van sc Hoevelaken maakt een groot aantal verenigingsscheidsrechters van dit aanbod gebruik.

 

Maandag 17 december 2012: Kaderavond ‘Naar een veiliger sportklimaat’

Voor de tweede keer in successie organiseert het bestuur van sc Hoevelaken een kaderavond. In tegenstelling tot 2011 is er niet gekozen voor een gezamenlijke vergadering, maar voor het uitnodigen van een gastspreker. Rien van Eck, vrijwilliger bij de KNVB, geeft in een PowerPoint presentatie weer, welk beleid de KNVB voor ogen staat, om een veiliger sportklimaat te creëren op de Nederlandse sportvelden.

Na afloop zijn de 22 aanwezige kaderleden het erover eens, dat het een nuttige avond is geweest. Maar in de discussie is er ook een kritische noot naar de KNVB: het beleid ziet er op papier mooi uit, maar de bond geeft je vrijwel nooit het gevoel, dat er in conflict- of ongewenste situaties daadwerkelijk naar de verenigingen wordt geluisterd. In veel gevallen wordt er doodleuk met het vingertje naar de tuchtcommissie gewezen, hardwerkend vrijwilligers daarbij in frustratie achterlatend. “Misdaad loont, en dat mag de KNVB zich best wel eens aantrekken”, is één van de uitspraken daarbij. En: “Je kunt wel met de bond in gesprek gaan, maar je bent bij voorbaat kansloos”.

Begin februari 2013 komt Rien van Eck bij Hoevelaken terug, om een vervolg aan deze avond te geven.

 

Dinsdag 18 december 2012: Jan van den Heuvel verlengt contract met sc Hoevelaken

Na eerder deze maand al tot overeenstemming te zijn gekomen met het bestuur over een verbintenis voor nog een seizoen als hoofdtrainer van sc Hoevelaken, wordt dinsdag 18 december 2012 de overeenkomst bekrachtigd met het zetten van de handtekeningen. Jan van den Heuvel, momenteel bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer bij de Hoevelakense dorpsclub, is daarmee ook in het seizoen 2013-2014 de eindverantwoordelijke voor de resultaten bij het Hoevelakense vlaggenschip. Voorzitter Wim van Vliet spreekt namens het bestuur zijn tevredenheid uit over het functioneren van Jan van den Heuvel. Van den Heuvel zelf kaatst terug, dat hij het gestelde vertrouwen niet zal beschamen.

 

Zaterdag 22 december 2012: Winterstanden

Op zaterdag 22 december 2012 zijn er geen voetbalactiviteiten. Dat betekent, dat vandaag de tussenstanden kunnen worden opgemaakt. Hoevelaken 1, 2 en A1 gaan in het linkerrijtje de winterstop in. Andere teams met perspectief zijn Hoevelaken 5, 7 en C1, die als lijstaanvoerder (“Herbstmeister”) mogen overwinteren.

 

Donderdag 27 december 2012: Toepen en hartenjagen

Zaterdag 29 december 2012: Winterklussendag

Top