Jaaroverzicht 2014

Het onvergetelijke

Ik heb nog nooit op ski’s gestaan,
ik heb nog nooit tien mille bezeten,
ik heb nog nooit konijn gegeten
ik heb nog nooit mahjong gedaan.

Ik heb geen theekist-bas bespeeld,
ik heb nog nimmer Vlaams gesproken,
ik heb geen rijstwijn ooit geroken,
ik heb geen kropje sla geteeld.

Als ik die dingen zo eens tel,
heb ik meer niet gedaan dan wel,
ofschoon geboren lang geleden.

Dus wat mij des te sterker heugt,
is dit: ik heb eens in mijn jeugd
aan ‘t strand een ezeltje bereden.

(Herman Pieter de Boer, 9 februari 1928,  † 1 januari 2014)

Woensdag 1 januari 2014: Nieuwe alcoholwet treedt in werking

Herman Pieter de Boer is niet meer, maar voor sc Hoevelaken draait de wereld na de jaarwisseling wel door. En hoe? Voorzitter Willem van Vliet en jeugdvoorzitter Klaas van Veluw stellen een brief op, die aan alle A- en B- junioren wordt toegezonden. Het doel van deze brief is, om het nieuwe landelijke alcoholbeleid onder de aandacht te brengen, die per 1 januari 2014 in werking treedt. In die wet is de leeftijdsgrens voor het gebruik van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Omdat zowel de minderjarige drinker als de verstrekker van de alcohol strafbaar is, hebben de verantwoordelijken bij sc Hoevelaken besloten, dat iedere jeugdspeler, dus ook spelers in de jeugd die de achttienjarige leeftijdsgrens inmiddels hebben bereikt, bij sc Hoevelaken geen alcohol kan kopen en mag drinken. De Nijkerkse BOA’s zullen streng op de handhaving van de nieuwe alcoholwet toezien.

Alcohol hoort ook bij de dartsport. Althans, bij de toeschouwers daarvan. Michael van Gerwen houdt zijn hoofd namelijk wel koel en ontloopt een slangenbeet, door tijdens de PDC finale Peter ‘Snakebite” Wright van zich af te houden en zich als vierde Nederlander (na Van Barneveld, Klaasen en Kist) als wereldkampioen te laten huldigen.

 

Donderdag 2 januari 2014: Nieuwjaarsreceptie

“Lichtpuntjes, soms zijn ze groot, soms zijn ze klein. Je hoeft ze niet te zoeken, je kunt ze ook zijn.”

Met deze woorden sluit voorzitter Willem van Vliet zijn nieuwjaarsrede af tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Hij benadrukt, dat we in moeilijke tijden de positieve zaken moeten blijven zien. Met de invoering van de nieuwe alcoholwet komt er voor een steeds kleiner wordend (bestuurs)kader weer een extra klus bij, naast de grote hoeveelheid werk, die er wekelijks al gedaan moet worden. “Maar”, zo zegt de preses, “onze vereniging staat er qua accommodatie en financiën goed voor”.

Als één van de lichtpuntjes ziet hij de aanbouw van drie nieuwe kleedlokalen, waarvan één voor de scheidsrechters, en een nieuw ballenhok. “Onze club heeft nu een mooie positie bereikt, na ruim 50 jaar, maar de kunst zal zijn om deze positie ook te handhaven. Dit is de uitdaging voor het komende jaar, naast de ongetwijfeld ook vele mooie en sportieve prestaties. Alle prestaties zijn lichtpuntjes. Zowel sportief, financieel, bestuurlijk als ook qua accommodaties. Probeer ze dan ook te blijven zien. Ook als het misschien even niet zo gaat zoals je wilt”, zo besluit hij zijn toespraak.

Na de redevoering van Willem van Vliet is het de eer aan Jan Beitler, om zijn zegje te doen over de nieuwe aanbouw. Daaropvolgend mag de secretaris van sc Hoevelaken met een handomdraai de kleedkamers officieel openen en krijgen de bezoekers een rondleiding door de nieuwe aanbouw.

 

Zaterdag 4 januari 2014: Klaverjasmarathon en pupillentoernooi

De eerste zaterdag van het nieuwe kalenderjaar kent inmiddels een vast programma: de klaverjasmarathon van de supportersvereniging, met op de achtergrond de voetbalschool van Ben Boekhout en Anita Vonder. Op zaterdag 4 januari 2014, de dag na de warmste 3 januari ooit (12,2 graden, gemeten in ijkpunt De Bilt), is dat niet anders. Voor de 22e maal gaan kort na achten de eerste kaarten op tafel, voor negen rondjes Rotterdams. Na in 2007 en 2013 de marathon al eens te hebben gewonnen strijken vader en dochter Joop en Arina Lans ook in 2014 met de eer. Zij scoren 15.768 punten, 77 meer dan vader en zoon Jan en Jeroen Venema. Is de succesformule dan toch, om als vader met je nazaat te kaarten?

Op de kunstgrasvelden spelen de F-jes en E-tjes een voetbaltoernooitje. Daarmee rolt de bal in 2014 ook weer.

Niet iedereen kiest voor de speelkaarten of een gang naar Kleinhoven. In Voorthuizen vindt op de eerste zaterdag van het jaar traditioneel de VVOP wintercross plaats, waar de Hoevelakense voetbalsters in wisselende samenstellingen, maar met Tamara de Wilde (634) en Miranda Visscher (636) als vaste klanten, al jaren aan deelnemen. Jacintha Hemmers (632) en Jacqueline den Hollander – Koetsier (633) behoren in 2014 ook tot de deelnemers.

In de nacht naar zondag neemt de voetbalwereld afscheid van een legende. De in Mozambique geboren Portugese voetballer Eusebio, Europees voetballer van het jaar in 1965 en WK topscorer in 1966, overlijdt op 71 jarige leeftijd aan een hartstilstand.

 

Maandag 6 januari 2014: Voorbereiding sloop op de warmste 6 januari ooit

Vandaag is het Driekoningen en mogen de kerstbomen worden verwijderd. Echter, niet alleen de kerstbomen gaan de deur uit. Na de voltooiing van het nieuwe ballenhok gaat ook de tussenmuur tussen Opa’s Huis en het voormalige ballenhok eruit. Op de warmste 6e januari ooit, 13,3 graden, worden daarvoor de nodige voorbereidingen getroffen en de muur aan beide zijden gestript.

Afgelopen is het ook voor Circus Royal. Vanwege tegenvallende inkomsten en stijgende kosten gaat de stekker er uit. In 1993 is dit circus nog één van de lustrumactiviteiten bij het 30-jarig bestaan van sc Hoevelaken. Jan Koops, in die tijd uitbater van café/restaurant De Wiekslag, laat Circus Royal naar Hoevelaken komen om ook op zijn zoveelste lustrum als uitbater aandacht te vestigen. De Hoevelakense voetbaljeugd mag tijdens de festiviteiten gratis naar binnen.

 

Dinsdag 7 januari 2014: Opa’s huis wordt uitgebreid

Eindelijk is het dan zover. De vurige wens van de JJC om de ‘theeschenkerij’ in oppervlakte te verdubbelen, is na de jaarwisseling van start gegaan. Het ballenhok is inmiddels verplaatst en daardoor zien de bewoners van Opa’s huis de kans schoon om van dit huis een ‘villa’ te maken.
Er zijn voorbereidingen getroffen om het kabelwerk (elektra) en het buizenstelsel (verwarming en afvoer van het keukenblok en de wasmachines) bij de verbouwingswerkzaamheden te ontzien.
En eindelijk kan de man met de hamer aantreden om de tussenmuur te vellen…. Een klus, die al lang is toebedeeld aan Ger Louis. Met een verbeten blik neemt hij de hamer met lange steel ter hand en tikt de ene steen na de ander weg. De ploeg van de JJC is mans genoeg om de herinrichting nu ter hand te nemen. Als ervaren rotten staan zij garant voor een effectief gebruik van de gordiaanse knoop op sportpark Kleinhoven.                                                                                                     (Tekst en foto: Jan Beitler)

 

Zaterdag 11 januari 2014: Derbycup 2014

Als één van de jubileumactiviteiten vanwege het 50-jarig bestaan van sc Hoevelaken organiseert de jubileumcommissie op de tweede zaterdag in 2013 voor het eerst een Derbycup, een onderling toernooi tussen jeugd-, senioren- en vrouwenteams van clubs, die op ‘derbyafstand’ van Hoevelaken liggen. Het toernooi slaat zo goed aan, dat er vraag is naar een herhaling van het evenement in 2014.

Naast titelverdediger sc Hoevelaken nemen ook Sparta Nijkerk, Terschuurse Boys en Veensche Boys aan de Derbycup deel. Na 78 wedstrijden, van schemerduister tot schemerduister, prolongeert sc Hoevelaken haar titel met 73 wedstrijdpunten. Sparta Nijkerk (65), Veensche Boys (46) en Terschuurse Boys (29) worden de nummers twee, drie en vier.

 

Dinsdag 14 januari 2014: In memoriam 1: Peter Sparrius

Sc Hoevelaken neemt vandaag afscheid van Peter Sparrius. De leider van Hoevelaken A3 verliest deze dag de strijd tegen kanker.

Peter is al jaren leider van het team waarin zijn zoon Thom speelt. Eerst met zijn goede vriend Gert Tomassen en in het seizoen 2013-2014 samen met Eric Stuive en Peter Meijer.

Peter is voor zijn jongens een eerlijke, recht door zee leider, die om zijn duidelijkheid zeer wordt gewaardeerd. Op het moment dat in mei 2013 een slopende ziekte zich bij hem openbaart vertelt Peter dat hij, naast de strijd tegen kanker, alleen nog maar leuke dingen gaat doen. Eén daarvan is het jeugdleiderschap bij sc Hoevelaken, het andere is het voorzitterschap bij tennisclub Weldam.

Sc Hoevelaken mist in Peter een markante leider en sponsor.

 

Zaterdag 18 januari 2014: Alleen de hoofdmacht speelt voor de punten

Vandaag is de herstart van de competitie, maar de enige Hoevelakense ploeg waarvoor dat geldt is de hoofdmacht. Als ongeslagen koploper van de Derde Klasse B moet Hoevelaken het in Heerde opnemen tegen hekkensluiter SEH. De Heerdenaren zijn in de competitieouverture kanonnenvoer (5-1) voor het Hoevelakense vlaggenschip en ook in Heerde trekt Hoevelaken met 4-3 uiteindelijk aan het langste eind, maar eenvoudig gaat het niet. Hoevelaken krijgt twee strafschoppen tegen, Sjoerd Kloppenburg en Jan Weyn ontsnappen aan rood en pas in de extra tijd pakt Hoevelaken de volle winst. Maar er is niet alleen eigen winst. Doordat de concurrenten punten laten liggen vergroot Hoevelaken en passant ook nog haar voorsprong van vijf naar zeven punten.

 

Woensdag 22 januari 2014: In memoriam 2: Wim Anema

Geheel onverwacht komt er vandaag een einde aan het leven van Wim Anema. Anema wordt in 1971, als opvolger van Henk Vreekamp, de hoofdtrainer bij sc Hoevelaken. Hoewel Anema als trainer in die tijd nog geen enkele ervaring heeft, is zijn naam in de regio wel degelijk bekend. De Amersfoorter is de eerste ‘rooie’ bij IJsselmeervogels van buiten het dorp en bouwt als technisch begaafde voetballer daarmee een reputatie op. Met die reputatie kan Anema als trainer bij sc Hoevelaken aan de slag, zijn eerste job als hoofdtrainer, waarin hij vooral creatief moet zijn. “We trainden op het gravelveld, waar je geen paaltje in de grond kon krijgen. Je komt enthousiast van de trainerscursus af met verschillende oefeningen in je hoofd, maar die bleken op dat veld in het geheel niet te realiseren. Dan leer je wel improviseren”, vertelt hij op 1 november 2013 in een historisch verhaal over sc Hoevelaken. In zijn eerste seizoen knokt Anema met sc Hoevelaken vooral tegen degradatie en is hij tevens de eerste trainer van het damesvoetbal, waarvan de afdeling in januari 1972 wordt opgericht. In zijn tweede en derde seizoen wordt Anema (uiterst rechts op de foto) met Hoevelaken derde op de ranglijst, maar zijn contract wordt niet verlengd. In 1974 wordt Anema als trainer opgevolgd door Hennie van Hunen.

 

Zaterdag 25 januari 2014: Hoevelaken struikelt (bijna) over Hulshorst en E3 tegen kanker

Net als vorige week is de hoofdmacht van sc Hoevelaken de enige ploeg die om de punten moet strijden. Na een flitsende opening, met tikkie-takkie voetbal op derdeklasse niveau, komt Hoevelaken via Dennis de Haas op 1-0, maar Hoevelaken vergeet verder afstand te nemen. In het laatste kwartier komt Hulshorst, dat in eigen huis nog met 1-6 wordt afgedroogd, op gelijke hoogte. Hoevelaken blijft ongeslagen, maar verliest wel twee dure punten. De voorsprong op de ranglijst loopt terug naar zes punten.

Pupil van de week voor deze wedstrijd is Eva van de Pol, en dat is niet zomaar tot stand gekomen. Eva is tijdens de Grote Clubactie 2013 het jeugdlid dat de meeste loten weet te verkopen en mag daarom de speciale pupil van de week zijn. Als extra beloning mag zij de wedstrijdbal houden.

 

Hoevelaken E3 in het nieuw

In de vroege ochtend van 25 januari 2014 wordt Hoevelaken E3 in nieuwe trainingspakken gestoken. Op de achterzijde besteden de jonge voetballers daarmee vanaf vandaag aandacht aan Kika, de stichting die zich inzet voor kindervrije kanker. Het initiatief daarvoor komt van leider Jeroen van Dijk. “Mijn vader is anderhalf jaar geleden aan kanker overleden”, zo vertelt hij het verhaal achter de ‘sponsoring’. “Ter nagedachtenis aan hem wilde ik iets doen, maar ik wilde gelijk ook iets voor de vereniging betekenen. Wanneer je dan denkt aan de ziekte kanker en aan voetballende kinderen bij sc Hoevelaken, dan is de link met Kika snel gemaakt”. Jeroen besluit zijn korte betoog met de opmerking, dat hij in genoemde combinatie het woord ‘kanker’ als scheldwoord nooit meer op de voetbalvelden wil horen

 

Zaterdag 1 februari 2014: Eerste competitienederlaag hoofdmacht

Ronald Koeman maakt vandaag bekend, dat hij na de zomer van 2014 niet terugkeert als trainer van Feyenoord. Vervelend nieuws voor de Rotterdamse voetballiefhebbers, maar nog niets in vergelijking met hetgeen de liefhebbers van rood en wit in ’t Harde krijgen voorgeschoteld. De Hoevelakense hoofdmacht loopt tegen de eerste competitienederlaag van het seizoen 2013/2014 aan en ziet de riante voorsprong slinken tot drie punten.

Voor alle andere Hoevelakense teams begint, voor zover niet afgelast, vandaag de tweede competitiehelft. Hoevelaken B3 (11-0) en E2 (18-4) schieten gelijk de dubbele cijfers op het bord. Hoevelaken B1 wint de topper tegen Warnsveldse Boys (3-2) en blijft op kampioenskoers, terwijl de vrouwen de Derbycup nog eens overdoen door de Veensche Dames terug te wijzen (3-0). Kortom, de bal rolt weer serieus.

 

Zaterdag 8 februari 2014: Kantinepersoneel in het nieuw

Met dank aan de €uro-50 club loopt het bar- en keukenpersoneel er weer fris en fruitig bij. Tijdens de novembervergadering van 2013 besluiten de afgevaardigden van de €uro-50 club, om een deel van de inleggelden te besteden aan nieuwe shirts voor de kantinemensen. Ook de ‘rode loper’ voor de ingang van het clubhuis en de bloembak voor de nieuwe kleedkamers zijn deels door de €uro-50 club gefinancierd, net als een nieuwe wasdroger voor de JJC, gordijnen in de keuken en een fotocollage in het clubhuis.

 

Zaterdag 15 februari 2014: Hoevelaken B1 pakt periodetitel

Dat Ernst Beitler vroeger niet kon voetballen is algemeen bekend. Dat hij ook nog eens geen verstand heeft van het spel bewijst hij met zijn totaal foute inschatting aan het begin van het seizoen wat betreft de kracht van de huidige B1. “Middenmoot”, zo luidde zijn prognose. Na tweederde van de wedstrijden te hebben gespeeld staan de Gladiatoren van de B1 trots aan kop, pakken vandaag zelfs een periodetitel en zit de voormalige wisselspeler van het 8e zich in een hoekje te schamen.

Dat deze prijs uitbundig is gevierd bewijzen de stille getuigen op “the day after”.  In willekeurige volgorde treffen we de verpakkingen van 64 stuks partymix, 20 frikadellen, 12 kroketten, resten Tucjes, kaasstengels, 12 liter Cola en 3 flesjes bier van de technische staf.

Wat heeft deze ploeg zich verschrikkelijk goed weten te ontwikkelen, individueel en als team. Is dit het gevolg van de “Methode Willemsen/Bouw”? Loopt de nieuwe Messi in Hoevelaken B1? Heeft de factor “Geluk” het goed voor met de mannen of dragen ze wonderslofjes? Misschien wel. Toch is er een zekere verklaring voor het huidige succes. Deze B1 is het levende bewijs dat voetbal een teamsport is, met elkaar en voor elkaar, samen werken en samenwerken.                            (Tekst: Ernst Beitler zelf)

 

Zaterdag 22 februari 2014: Hoevelaken komt met de schrik vrij

Wij begrijpen ach zo veel,

ja misschien alles wel verkeerd;

hebben daarvan het tegendeel

misschien te hard geleerd.

Ik maak dus mijn verontschuldigingen
over het hopeloos misverstand
en ons hopeloos onverband
met alle dingen.
Wat heb ik dan in godsnaam bedoeld
zoals ik door de wereld liep
tussen de werkelijkheden door?
Heb ik dan niet gezien, gevoeld
dat ik mijn hele leven sliep?
En waar sliep ik dan voor?

(Leo Vroman, 10 april 1915  – † 22 februari 2014)

Op de sterfdag van Leo Vroman ziet sc Hoevelaken de koppositie, die het vanaf de eerste speelronde bezet, in gevaar komen. De hoofdmacht speelt een moeizame wedstrijd in Doornspijk, waarin de ploeg het zichzelf onnodig moeilijk maakt tegen DSV ’61 en waarin ternauwernood een punt kan worden binnen gesleept. Schrale troost, ook directe belager Zeewolde speelt gelijk, waardoor de marge drie punten blijft.

 

Zaterdag 1 maart 2014: Gerwin blijft, Jesse gaat

In het carnavalsweekend staat er een uiterst beperkt aantal competitiewedstrijden op het programma. Het voetbalnieuws moet daarom van de zijlijn komen. Het eerste nieuws is, dat B-trainer Gerwin Dekker zijn handtekening zet onder een vernieuwd eenjarig contract. Met die ondertekening is Gerwin ook in het seizoen 2014/2015 de eindverantwoordelijke voor de ‘reserves’ van sc Hoevelaken, waarmee hij een nieuw record binnen onze club neerzet: nog nooit was er iemand in betaalde dienst langer dan drie jaar trainer van de B-selectie. Mocht Gerwin zijn contract uitdienen, dan is hij vier jaar bij Hoevelaken werkzaam geweest. Daarnaast wordt bekend, dat Erik van ’t Hof de adjudant blijft van Gerwin.

Naast het binnenhouden van mensen is er ook nieuws over het vertrek van een speler. Jesse van de Haar, speler van de E1 van sc Hoevelaken, maakt bekend, dat hij in het seizoen 2014/2015 voor FC Utrecht zal spelen. Ongetwijfeld zal hij in de voetsporen van vader Hans willen treden, die op een geslaagde carrière in het betaalde voetbal kan terugzien.

Het is vandaag complimentendag, dus: “Goed gedaan, mannen!”

Visuele spelerspascontrole

Vanaf 1 maart 2014 is de verplichte visuele controle van de spelerspas ook van toepassing in de categorie B van het jeugdvoetbal (jongens en meisjes). Hiermee treedt de laatste fase in werking van de stapsgewijze invoering van deze maatregel. Per 1 maart 2014 is de verplichte visuele controle dus een feit in het gehele amateurvoetbal. De visuele controle biedt verenigingen een instrument om te controleren of de juiste speler op het juiste veld staat. Cruciaal voor een eerlijk competitieverloop en een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de aanvoerders en scheidsrechter.                 (Bron: KNVB)

 

Donderdag 6 maart 2014: Hoofdjeugdtrainer Ben Boekhout verlengt zijn contract

Hoofdjeugdtrainer Ben Boekhout zet donderdag 6 maart 2014 zijn handtekening onder een contract, dat hem een jaar langer bindt aan sc Hoevelaken. De clubicoon, in de jaren zeventig, tachtig en negentig het voorbeeld van strijd in de Hoevelakense hoofdmacht, gaat in augustus 2014 zijn twaalfde seizoen in als betaald trainer binnen zijn eigen club. Van 2001 tot 2006 is Ben Boekhout ook al hoofdjeugdtrainer bij sc Hoevelaken. Na een jaar dezelfde functie te hebben bekleed bij Sparta Nijkerk keert hij een jaar later op het oude, vertrouwde nest terug om drie seizoenen de B-selectie onder zijn hoede te nemen. Vanaf 2010 is Boekhout opnieuw hoofdjeugdtrainer, waarvoor hij vandaag tekent voor een verblijf van een vierde seizoen. En met hem het hele begeleidingsteam, bestaande uit de twee elftalleiders Frits van Dijk en Henk van Zoeren, assistent scheidsrechter Joop Haverkamp en verzorger Arno Draaijer.

 

Vrijdag 7 maart 2014: Jeugdbingo

De supportersclub is vandaag aan zet. Op het programma staat de traditionele voorjaarsbingo voor de jeugd. Vele kinderen (met hun ouders) zitten gespannen achter hun kaarten in de hoop, dat de juiste cijfertjes getrokken worden. Carla en Henriëtte zitten traditioneel achter de draaitafel, penningmeester Frans Schimmel is aanwezig met zijn kleinkinderen.

Zaterdag 8 maart 2014: Slechte dag voor sc Hoevelaken ondanks warmste 8 maart ooit

De astronomische winter is nog niet voorbij, maar de eerste lentedag (een dag, warmer dan 15 graden) kan al worden genoteerd. Nog nooit was het sinds de reguliere warmtemetingen in 1901 op 8 maart zo warm als vandaag met een temperatuur van 16°C. Maar waar de zon schijnt is ook schaduw. De schaduwzijde van deze dag is, dat het prestatief een slechte dag is voor sc Hoevelaken. De koploper in de Derde Klasse B speelt met 1-1 gelijk tegen Teuge, waarmee een voorsprong van acht punten in ruim een maand tijd terugloopt tot één punt. Ook de andere koploper, Hoevelaken 2, loopt schade op met een 7-1 oorwassing tegen runner-up FC Horst 2. Hoevelaken A1 en de vrouwen weten ook geen punt te pakken en in hun kielzog zijn ook andere seniorenteams de dupe van het feit, dat er zonder veel succes een week lang spelers bijeen moeten worden geschraapt. Schorsingen en blessures lijken hun negatieve uitwerking niet te missen.

 

Dinsdag 11 maart 2014: Spelregelavond

Mag je de aftrap nemen met je knie? Bij welke overtreding die tot een strafschop leidt moet een scheidsrechter een gele -, rode -, of helemaal geen kaart trekken?

Dergelijke feitjes kom je aan de weet tijdens een spelregelbijeenkomst. Bijvoorbeeld die van dinsdag 11 maart 2014 in het clubhuis van sc Hoevelaken. Op uitnodiging van scheidsrechterscoördinator Hans van Dijk is betaald voetbalscheidsrechter Jeroen Sanders op Kleinhoven te gast, om het Hoevelakense scheidsrechterscorps, alsmede de spelers, kaderleden en supporters ‘bijles’ te geven in de soms complexe spelregels. Het goede nieuws is, dat het een geanimeerde avond is, met een ontspannen Jeroen Sanders, die spelregelkennis niet ontzegd kan worden. De gemiste kans is echter de lage opkomst, want veel (jeugd)scheidsrechters, (jeugd)leiders en andere (kader)leden laten de mogelijkheid voorbij gaan om tijdens de leerzame bijeenkomst op eenvoudige wijze hun spelregelkennis bij te schaven.

 

Vrijdag 14 maart 2014: Voetbalschool

Wat is de beste plek om jezelf de technische kneepjes van het voetbalvak eigen te maken? Eigenlijk zijn dat de straat en de plaatselijke plantsoenen. Echter, naarmate de jaren verstrijken wordt er steeds minder op straat gevoetbald. Dus ben je als voetballer aangewezen op de trainingen van je voetbalclub om je als voetballer technisch vaardiger te maken. En dat valt niet altijd mee, zo blijkt tijdens de driemaandelijkse voetbalschool van Ben Boekhout en Anita Vonder. Een dertigtal E- en F-pupillen neemt de moeite, om extra voetballessen te volgen en volgens insiders is dat nodig ook. “Het is schrikken, wanneer je ziet hoe abominabel de techniek is van de meeste Hoevelakense voetbaljeugd”, zeggen de ‘kenners’ niet voor het eerst. Ook redenen (“starre trainers”) en oplossingen (“een techniektrainer voor de gehele jeugd”) worden aangedragen, maar de licht anarchistische voetbalclub (zoals voorzitter Willem van Vliet sc Hoevelaken ooit typeerde) kent te veel dode paarden, waaraan getrokken moet worden.

De ontdekking van de avond is Barry de Winter, speler van Hoevelaken 1, die vandaag in het AD laat optekenen, dat sc Hoevelaken maar even niet aan een kampioenschap moet denken. ’s Avonds helpt Barry de Hoevelakense voetbaljeugd om hun techniek bij te schaven. Als een volleerd docent, met oog voor kind en situatie en een engelengeduld, toont hij hoe de jonge voetballers het beste de baas kunnen zijn over de bal.

 

Zaterdag 15 maart 2014: Zeewolde komt langszij en de gebroeders Groenewoud draven gezamenlijk op in Hoevelaken 7.

Na vanaf de eerste wedstrijd negentien speelrondes trots de ranglijst van de Derde Klasse B te hebben aangevoerd gebeurt er wat verschillende ‘clubwatchers’ al vrezen: sc Hoevelaken wordt achterhaald. In de twintigste speelronde wordt voor de vijfde keer in zeven wedstrijden na de winterstop puntverlies geleden (4-2 nederlaag bij VSCO ’61), waardoor Zeewolde met Hoevelaken op gelijke hoogte komt en in doelcijfers zelfs beter is.

In Harderwijk vindt er op een lager niveau een memorabel feit plaats tijdens de wedstrijd VVOG 9 – Hoevelaken 7: de gebroeders Bas, Olivier en Martijn Groenewoud spelen voor het eerst gezamenlijk in een officiële wedstrijd. En …… Olivier Groenewoud (speler van de A3) scoort de 0-1. Einduitslag: 1-2. En daar wordt hard voor gevochten. Vooral verbaal. Man of the match by far and out Karel Polman. Mooi wisselmoment: Lars Polman out, Marc Welgraven in (met angst in zijn ogen). Het is fijn langs de lijn!

 

Vrijdag 21 maart 2014: Herko Wilgenburg wint Clubquiz 2014

Aalt van Doornik wordt vandaag onttroond als titelhouder van de clubquiz. De tweede editie van de clubquiz wordt namelijk gewonnen door Herko Wilgenburg, één van de wandelende voetbalencyclopedieën binnen sc Hoevelaken. Na zeven speelrondes blijft Herko met zijn team FC De Fluiters over, samen met Jeroen Venema, Bas van Vulpen en Nico Wilgenburg. De finaleronde bestaat uit het bij toerbeurt noemen van bestuursleden die de functie van voorzitter, penningmeester, secretaris of jeugdvoorzitter bekleden of hebben bekleed. Herko heeft in deze zenuwslopende ronde uiteindelijk de langste adem en mag zich voor minimaal één jaar de titelhouder van de clubquiz noemen, waarvan de editie in 2015 zal plaatsvinden op vrijdag 20 maart.

 

Zaterdag 22 maart 2014: Hoevelaken weer alleen aan kop

De wedstrijd van Hoevelaken 1 tegen Hatto Heim is nog geen halve minuut oud, of er kan al een feestje rondom Michel van de Bunt worden gevierd. Mede door zijn snelle treffer en zijn goede spel wint Hoevelaken met 3-1 en komt het weer alleen aan kop van de ranglijst. De concurrenten Zeewolde en Terschuurse Boys spelen onderling gelijk.

Voor Hoevelaken B1 is het een mindere dag. De weg naar het kampioenschap wordt een stuk lastiger na de 0-1 nederlaag tegen concurrent VVOP B1. De Vrouwen blijven wel op kampioenskoers, na de zege op DVS ’33.

 

Vrijdag 4 april 2014: Bingoavond

Op het jaarprogramma van de supportersvereniging staat sinds jaar en dag in april de seniorenbingo gepland. Zo ook vandaag, maar er is de nodige concurrentie: de zon. Mede door het mooie weer valt de opkomst met 21 deelnemers wat tegen, maar de gezelligheid is er niet minder om. De prijzen worden verdeeld over de pakweg vier groepjes, die zich in het clubhuis hebben gemeld: een sterke delegatie van FC De Fluiters (de winnaars van de clubquiz), een afvaardiging van het damesvoetbal uit een grijs verleden, familie Klaas van de Pol en uiteraard een delegatie van Hoevelaken 7 (Ut Olde Viefde). Naar die (stam)tafel gaat ook de hoofdprijs, een weekend uit voor twee personen, gewonnen door de familie Bosman. De grootste prijs qua volume is voor Jolanda Pluim.

 

Zaterdag 5 april 2014: De laatste slagen

De maand april is ingegaan. Voor veel teams betekent dat het begin van een korte periode, waarin de laatste slagen kunnen worden geslagen in de strijd om het kampioenschap of juist die tegen degradatie. Hoevelaken A1 heeft die boodschap goed begrepen, want dat team speelt zich definitief veilig in de hoofdklasse, een knappe prestatie na het kampioenschap in 2013.

Hoevelaken 1 maakt een forse misstap door in Harderwijk met 4-3 te verliezen van Zwart-Wit, maar als bij een wonder blijft de ploeg koploper, met Terschuurse Boys op hetzelfde platform. De mannen van Jan van den Heuvel houden, met nog vier wedstrijden te gaan, het heft in eigen hand.

Ook Hoevelaken 2, A3, B1, E2, VR1 en MA1D zijn nog volop in de race om het kampioenschap. Slaan zijn ook hun laatste slag? En weet Hoevelaken C1, met een wedstrijd tegen de puntloze hekkensluiter, het vege lijf te redden?

Hoevelaken 3 heeft geen kampioenskansen meer, maar lijkt desondanks op weg naar een record. In de met 1-0 verloren wedstrijd tegen SDVB worden de spelers nummer 53 en 54 gebruikt. Peter van den Berg spreek op de website van Hoevelaken 3 dan ook over een echte familieclub. Hoevelaken 2 heeft in het seizoen 2010-2011 maar liefst 57 spelers nodig, om het seizoen door te komen. Nog vier te gaan dus.

 

Zaterdag 12 april 2014: Kampioenskansen Hoevelaken 1 slinken

Voor het eerst sinds de competitieouverture op 7 september 2013 moet de hoofdmacht van sc Hoevelaken de (soms gedeelde) eerste plaats in de Derde Klasse B afstaan. In de derby tegen Terschuurse Boys speelt Hoevelaken een wedstrijd zonder heilig vuur en verliest dan ook verdiend. Het gevolg is een duikeling naar de derde plaats en een geslonken uitzicht op een kampioenschap. De derde helft zal echter in het geheugen van de spelers gegrift blijven staan. Doordat de bierkranen vrijwel pertinent geopend blijven, blijkt een biervoorraad van rond de 1200 liter niet genoeg. Uit heel Hoevelaken en omstreken worden fusten en kratten bier geregeld, om aan de behoeften te blijven voldoen. De omzet is hoger dan dat er in de sealbags mag en overtreft het goedlopende bedrijventoernooi.

Hoevelaken 2, A3, B1, E2, VR1 en MA1D winnen hun wedstrijden en blijven kampioenskansen houden. Hoevelaken C1 pakt kostbare punten tegen degradatie tegen hekkensluiter Wijhe, terwijl Hoevelaken A1 tegen koploper Wijhe eveneens drie punten pakt.

 

Hoevelaken D3 presenteert nieuwe pakken

Hoevelaken D3 warmt zich al enige maanden op in trainingspakken die zijn gesponsord door VE-Systems en Millennium, maar een echte presentatie is er pas vandaag. In een heerlijk voorjaarszonnetje presenteren de spelers en (bege)leiders van de D3 hun nieuwe outfit. Na afloop van de fotosessie worden de gulle gevers Jurgen Tomassen en Frank Schütten door de spelers met een aandenken bedankt. De aansluitende wedstrijd tegen VVOG D4 wordt met 5-1 gewonnen.

 

Einde papieren wedstrijdformulieren

Op zaterdag 12 april zijn de laatste ‘papieren’ wedstrijdformulieren van sc Hoevelaken met tante Pos naar de KNVB verzonden. Vanaf heden gaat alle wedstrijdcorrespondentie richting KNVB-district Oost via de mail. De ingebruikname van het Digitale Wedstrijd Formulier moet ons portokosten besparen en de KNVB een veel snellere verwerking van standen, ranglijsten en tuchtzaken. Dat betekent echter wel het einde van de typewerkzaamheden voor de heer Uiterwijk. Vele, vele jaren zorgt hij voor het ‘invullen’ van de meeste relevante gegevens op het wedstrijdformulier. Een bijzondere prestatie, temeer omdat dit voor 99,999 procent zonder foutjes gaat. Het vermelden van wedstrijdnummer of het KNVB-relatienummer van de tegenstanders vergt immers een grote mate van nauwkeurigheid.

Iedere zaterdag liggen de formulieren keurig netjes gereed voor het wedstrijdsecretariaat. De hulpmiddelen hierbij zijn het adressenboek van de KNVB, de Officiële mededelingen van de KNVB en van recente datum: Sportlink-club. Het meest noodzakelijke is echter zijn ouwe, getrouwe typemachine, een APParaat, waarvan de jeugd waarschijnlijk niet eens het bestaan weet. Gekregen ter gelegenheid bij zijn 12,5-jarig huwelijk. Inmiddels ruim 56 jaar gehuwd met Hennie leidt dit tot een rekensommetje van 43,5 jaar onverwoestbaar beroeren van de schrijfstangen. Nu kan de typemachine definitief in de (ontbrekende) prijzenkast bij sc Hoevelaken. Mijnheer Uiterwijk: heel veel dank hiervoor !!

(Foto en tekst: Jan Beitler)

 

Dinsdag 22 april 2014: Hoevelaken E2 wordt kampioen

Zenuwslopend spannend, matig voetbal, alles wat een cliché is bij een kampioenswedstrijd heeft E2 in stand gehouden. De afgelopen 9 wedstrijden weten de E2’ers te winnen. Op een doordeweekse avond moet er in en tegen Lunteren één puntje worden gehaald voor het kampioenschap. De E2 slaagt in deze missie, zij het met de voetbalhakken over de sloot. Het wordt 3-3 op een zeer slecht, hobbelig veld en het gras kietelt de spelers nog net niet onder de oksels.

De kunstgrasgeneratie heeft moeite om op de been te blijven. Heel even denken ze op rozen te zitten met een 3-1 voorsprong, maar Lunteren vecht zich terug tot 3-3. Spannende laatste minuten volgen, maar E2 houdt stand. Na het eindsignaal springen de spelers elkaar in de armen.

(Tekst en foto: Jack van Beek)

 

Zaterdag 26 april 2014: Een verlaten Kleinhoven

Voor het eerst in de historie van ons laaglandje wordt Koningsdag gevierd. Nog niet op de eigenlijke verjaardag van Willem-Alexander, maar een dag eerder vanwege de ‘zondagsrust’. De velden op Kleinhoven liggen er mede om die reden verlaten bij. Er zijn geen officiële wedstrijden gepland, dus geen strijd om promotie of degradatie. Het (wereld) nieuws moet daarom maar van overzee komen. In Stratford upon Avon is een grootse parade vanwege het feit, dat William Shakespeare 450 jaar geleden is gedoopt. Zijn officiële geboortedatum in 1564 is zelfs in zijn geboortestad onbekend, maar men gaat uit van 23 april, tevens zijn sterfdag in 1616. Verder zit Ryan Giggs voor het eerst op de bank als manager van Manchester United en hij mag zich na een 3-0 overwinning op Norwich een week lang de meest succesvolle manager van Manchester United noemen, met een score van 100%.

 

Zaterdag 3 mei 2014: Michel van de Bunt speler van het jaar

Hoevelaken 1 is uitgeschakeld voor het kampioenschap, maar hoofdtrainer Jan van den Heuvel wil de laatste twee wedstrijden gebruiken om zelfvertrouwen op te doen voor de wedstrijden in de nacompetitie. Tegen Zeewolde lukt dat alvast niet, want op eigen veld krijgen de vlaggendragers van sc Hoevelaken een pak slaag: 0-5. Na afloop van deze laatste thuiswedstrijd vinden traditioneel wel weer de plichtplegingen rondom de seizoenafsluiting plaats. Michel van de Bunt wordt gekroond als ‘Speler van het jaar”, met Dennis de Haas en Peter van der Weerd in zijn kielzog. Berry van den Hoorn wordt gekozen als supporter van het jaar.

(Foto: Léon Breuers)

 

Dinsdag 6 mei 2014: Hoevelaken 2 geen kampioen

Hoevelaken 2 gaat dit jaar door het leven als “Witbroeken”, een koosnaam uit het brein van elftalbegeleider Erik van ’t Hof. Deze Witbroeken kennen een rare competitie, want waar aan de ene kant punten worden binnengehaald, worden die aan de andere kant de ploeg weer ontnomen vanwege het terugtrekken van een aantal teams. Gelukkig heeft ook de concurrentie van de Witbroeken daar last van en na een competitie waarvan uiteindelijk 18 wedstrijden geregistreerd worden, eindigen de Hoevelakense ‘reserves’ puntgelijk met FC Horst 2. Een beslissingswedstrijd is noodzakelijk om de ware kampioen vast te stellen en het blijkt op het neutrale veld van VVOP al na exact één minuut, dat die kampioensploeg geen sc Hoevelaken 2 zal heten. Hoevelaken komt tot één treffer vanaf de strafschopstip via een rake knal van Simon de Boer, maar dan is de voorsprong van Horst al opgelopen tot 3-0. Uiteindelijk komt er een 5-1 stand op het scorebord te staan en wordt Hoevelaken naar de nacompetitie verwezen om alsnog een poging te kunnen wagen om te promoveren. Schrale troost: later op de avond halen Ilse de Lange en haar maatje van The Common Linnets wel de finale van het Eurovisie Songfestival.

 

Vrijdag 9 mei 2014: Nederlands XI-tal wordt uitgezwaaid op Kleinhoven

Als voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië speelt de Nederlandse nationale ploeg drie oefenwedstrijden. Voor twee daarvan, op 24 mei tegen Ghana en op 4 juni tegen Wales, zoekt de voetbalbond nog ballenjongens en/of –meisjes. De selectie daarvan vindt vandaag plaats op een winderig Kleinhoven. Zo’n 180 jongeren uit de leeftijdscategorie van de junioren komen naar Hoevelaken om een poging te wagen tot het selectie gezelschap van 28 geselecteerden te behoren. Vanuit sc Hoevelaken worden 16 jonge voetballers kandidaat gesteld, allemaal jeugdscheidsrechters die dit seizoen drie of meer wedstrijden bij de jeugd van sc Hoevelaken hebben gefloten. Van dit gezelschap worden uiteindelijk Robin Vonder (C1) en Brent den Harder (B2) geselecteerd om ballenjongen te mogen zijn tijdens de wedstrijd tegen Ghana.

Ook wordt er tijdens deze bijeenkomst een filmpje gemaakt, dat als uitzwaaifilmpje voor onze nationale voetbalhelden moet gelden. Het filmpje wordt ingesproken door Rob Witschge (wat niet eenvoudig blijkt), geflankeerd door de andere oud-internationals Aron Winter en André Ooijer. Alle kandidaat ballenjongens en –meisjes fungeren als decor voor de opnames.

 

Zaterdag 10 mei 2014: Hoevelaken weet weer wat winnen is, A3 wordt kampioen en de B1 en de Vrouwen strijden om promotie

De hoofdmacht van sc Hoevelaken speelt de laatste wedstrijd in de reguliere competitie. Na de verkeken kampioenskansen verwordt de uitwedstrijd tegen Elspeet tot een veredelde oefenwedstrijd, waar Hoevelaken zelfvertrouwen kan opdoen voor de wedstrijden in de nacompetitie. Jan Weyn weet met drie treffers het net weer relatief eenvoudig te vinden en Hoevelaken sluit de competitie af met een 5-2 overwinning.

Ondertussen strijden elders in het land Hoevelaken B1 (in Winterswijk tegen de plaatselijke FC) en de Vrouwen (bij ’t Gooi) in de nacompetitie om promotie. Beide teams verliezen weliswaar met 3-2, maar hebben voldoende perspectief om de volgende ronde in het voetbaltoetje te halen.

Bij de jeugd kent sc Hoevelaken een tweede kampioen. Hoevelaken A3 wint met 5-1 bij FC Horst A2 en mag met de boerenkar door het dorp.

 

Donderdag 15 mei 2014: Sc Hoevelaken is jarig

Sc Hoevelaken wordt vandaag 51 jaar. Groots gevierd wordt dat niet, want er staan andere belangen op het spel: De laatste trainingen voor de nodige nacompetitiewedstrijden van twee dagen later.

 

Zaterdag 17 mei 2014: Hoevelakense teams weinig succesvol in nacompetitie

Vandaag hebben er maar liefst vier teams verplichtingen in de nacompetitie, alle vier met promotie als inzet. Voor Hoevelaken 1 en 2 betreft het allebei hun eerste wedstrijd in de eerste ronde, waarin tweemaal 4-1 op het scorebord komt te staan. Voor Hoevelaken 1 aan de negatieve kant van de score bij Advendo ’57 (foto), voor Hoevelaken 2 aan de positieve kant in de thuiswedstrijd tegen ESA 2.

Hoevelaken B1 en de Vrouwen komen het veld in voor hun return van de ‘heenwedstrijd’. Beide teams moeten een 3-2 achterstand wegpoetsen en dat lukt ze allebei niet. Hoevelaken B1 wint weliswaar zelf met 3-2 (na een voorsprong van 3-0!), maar moet na verlenging en een strafschoppenserie de meerdere erkennen in FC Winterswijk B1. De Vrouwen zijn een maatje te klein voor ’t Gooi en verliezen met 4-1. Dit duel is de laatste officiële wedstrijd van trainer/leider Kâmil Akyol. Ondanks een succesvol seizoen wordt zijn contract niet verlengd.

 

Woensdag 21 mei 2014: Ajax Kids Tour op Kleinhoven

Bram Sikkema is de kleinzoon van erevoorzitter Jan Baas. Wanneer hij zich aanmeldt als lid van de Ajax Kids Club en meedoet aan een daaraan verbonden prijsvraag, krijgt Bram korte tijd later het bericht van zijn leven: hij heeft een bezoek van de Ajax Kids Tour aan sc Hoevelaken gewonnen. Bram maakt daarmee niet alleen zichzelf blij, maar ook een groot aantal jeugdvoetballers van Hoevelaken.

 

 

Zaterdag 24 mei 2014: Bruidegom juicht mee met teamgenoten

Vandaag zijn de terugwedstrijden van de nacompetitiewedstrijden van Hoevelaken 1 en 2. Hoevelaken 2 doet wat iedereen verwacht: zich plaatsen voor de volgende ronde. Na de 4-1 overwinning thuis voldoet een 2-2 in Arnhem tegen ESA.

Voor de hoofdmacht lijkt een plaats in de volgende ronde schier onmogelijk na de 4-1 nederlaag tegen Advendo ’57 een week eerder. Het grote aantal afwezigen vanwege blessures, schorsingen en de trouwerij van Ruud Kassenaar blijkt echter niet zo’n ramp als het lijkt. Met maar liefst vijf A-junioren (allen debutant) staat er plotsklaps een fris en fruitig elftal in de wei tegen Advendo. Met een 5-2 overwinning in de reguliere speeltijd maakt Hoevelaken de drie doelpunten achterstand geheel goed. Bruidegom Ruud Kassenaar komt met zijn gloednieuwe vrouw Maaike van Dusschoten in het pauze tussen de wedstrijd en de verlenging even langs en ziet nog voordat hij weer is vertrokken naar zijn eigen feestje Hoevelaken snel achter elkaar tweemaal scoren. Reden voor Ruud om in zijn trouwpak het veld op te rennen en met zijn teammaten mee te juichen. Met 7-2 wordt Advendo afgedroogd en blijkt het onmogelijke toch mogelijk: de stap naar de tweede ronde in de nacompetitie.

 

Bekerfinales jeugd op Kleinhoven

Zaterdag 24 mei 2014 is ook de dag, dat sc Hoevelaken voor het eerst in de historie de bekerfinales voor de jeugd uit de B-categorie mag organiseren. Maar liefst negen bekerfinales moeten er worden afgewerkt en die staan allemaal onder leiding van BOS-gekwalificeerde scheidsrechters van sc Hoevelaken. Een prachtige affiche voor zowel de club als de arbiters. Hoevelaken slaagt met glans en krijgt de complimenten van de KNVB-afgevaardigde.

 

Zondag 25 mei 2014: Hoevelaken E3 voor KiKa de berg op

Jelte Bouw, Jord de Groot, Duco van den Heuvel, Jesper Timmerman en Sjoerd Wassenaar zijn sinds zondag 25 mei 2014 de KiKa kanjers van Hoevelaken E3. Het Hoevelakense vijftal behoort tot een peloton van 440 andere kanjers, dat in Amersfoort de berg opfietst om voor KiKa geld in te zamelen. In 25 minuten moeten de jonge wielrenners proberen zoveel mogelijk rondjes te fietsen. Het enthousiasme bij het Hoevelakense vijftal is groot, de koppies staan blij, maar per ronde slaat wel de vermoeidheid toe. De zwaarte van het ruim één kilometer lange parcours, met onderweg een colletje van 4%, weerhoudt de fietsende voetballers er echter niet van om 410 euro voor KiKa bijeen te fietsen.

 

Donderdag 29 mei 2014: Nacompetitiedrukte op Kleinhoven

Vandaag is het de koudste 29 mei ooit en de op vier na koudste Hemelvaart ooit. Desondanks komen er veel voetballiefhebbers naar Kleinhoven, om te genieten van een heerlijk voetbaldagje. In chronologische volgorde spelen Hoevelaken 2 en Hoevelaken 1 hun eerste wedstrijd in de finaletweeluik voor een plek in een hogere klasse. Hoevelaken 2 moet als ‘voorwedstrijd’ de strijd opnemen tegen SDVB 3, waarvan oud-sc Hoevelakenspeler Evert van Beek de leider is. De gastheren, die een klasse lager spelen, zijn gretig en winnen met ‘slechts’ 2-0 van de Barnevelders.

De hoofdmacht doet het minder goed. Ondanks een 1-0 voorsprong bij rust gaat Zeewolde met een 2-1 overwinning terug naar de polder.

Donderdag 29 mei – zondag 1 juni 2014: Jeugdteams naar Engeland

De drukte op Kleinhoven begint op Hemelvaartsdag al in de ochtend. Drie jeugdteams (C4, D6 en E1, bij loting bepaald) reizen om half twaalf ‘sharp’ af naar hun voetbalvrienden in Beccles. Vier dagen lang hebben de ‘Engelandvaarders’ de tijd van hun leven. Er wordt overnacht bij gastgezinnen en uiteraard gevoetbald. C4 en D6 hebben het lastig, E1 gaat het prestatief wat meer voor de wind. Het voetbalprogramma wordt afgesloten met een wedstrijd tussen de ouders van Beccles en sc Hoevelaken, die ‘wij’ na strafschoppen verliezen.

 

Zaterdag 31 mei 2014: Hoevelaken 2 promoveert, Hoevelaken 1 en D1 niet

Vanwege hun goede prestaties in de competitie krijgt Hoevelaken D1 onverwacht een uitnodiging, om mee te doen in de nacompetitie voor een plaats in de tweede divisie. Het is een mooi afscheidstoetje voor de leiders Sander te Hoonte en Aart Brons en alle spelers die komend seizoen in de C-junioren spelen. De stap vanuit de hoofdklasse blijkt echter te groot. Na op woensdag 28 mei al met 5-2 te hebben verloren van asv Dronten verliest de D1 vandaag op Kleinhoven met 5-3 van een sterk Excelsior ’31.

Ook de hoofdmacht voelt de kans op promotie door de vingers wegglijden. De 2-1 achterstand kan in Zeewolde niet worden rechtgetrokken. Zonder zelf ook maar één serieuze kans te creëren verliest Hoevelaken met 4-0 en blijft daarmee derdeklasser.

Hoevelaken 2 redt het in Barneveld wel. Onder het toeziende oog van ‘zenuwpees’ Erik van ’t Hof verdedigen ‘zijn’ Witbroeken een 2-0 voorsprong met hangen en wurgen. De 1-1 eindstand is voldoende voor promotie naar de reserve eerste klasse.

(Foto: Erik van ’t Hof)

In de avond oefent het Nederlands elftal in De Kuip tegen Ghana (2-0). Robin Vonder, C-junioor en clubscheidsrechter bij sc Hoevelaken, mag samen met B-junioor en eveneens verenigingsscheidsrechter Brent den Harder, als ballenjongen naar deze wedstrijd. Met twee acties heeft Robin een rustige avond, maar hij ziet wel de wedstrijd vanaf de eerste rang en gaat op de foto met Pierre van Hooijdonk.

 

Donderdag 5 juni 2014: Sportminded Hoevelaken

Het pand van hoofdsponsor Eigenhuis Keukens is vandaag de locatie voor de sponsoren van sc Hoevelaken en de Mixed Hockey Club Hoevelaken voor de achtste bijeenkomst van Sportminded Hoevelaken. Voor deze ‘sponsorbedankavond’ van beide verenigingen is Joseph Oubelkas uitgenodigd. Hij vertelt in een bijzonder inspirerend verhaal hoe hij 4,5 jaar onschuldig in Marokkaanse gevangenissen doorbrengt. De aanwezigen trekken wijze levenslessen uit zijn meeslepende verhaal.

 

Zaterdag 14 juni 2014: Bedrijventoernooi

Na een euforische 5-1 overwinning van Oranje op titelverdediger Spanje moeten diverse voetballiefhebbers vandaag komen opdraven voor het bedrijventoernooi. Aan de 19e editie, de derde onder leiding van Gerco van Duijn, doen maar liefst 32 teams mee, waarvan aan het eind van de dag Incassade de meest succesvolle ploeg blijkt. In een strafschoppenserie wordt in de finale het team van Ottenschot verslagen. EEP wordt derde, gevolgd door IQBuzz.

 

Dinsdag 1 juli 2014: Verrassende indelingen

Vandaag wordt een deel van het competitieprogramma voor het seizoen 2014-2015 bekend. Het betreft twee verrassingen, bij de hoofdmacht en bij Hoevelaken D1. Hoevelaken 1 is, net als in het seizoen 2012-2013, ingedeeld in West I. In de Derde Klasse D krijgt Hoevelaken te maken met ploegen die ‘om de hoek’ liggen, waarvan er verschillende nieuw zijn voor ons vlaggenschip.

Hoevelaken D1 (foto) krijgt te horen, dat er alsnog in de 2e divisie mag worden uitgekomen, iets wat via de nacompetitie in mei niet lukt. Deze onverwachte promotie is toch nog een mooi sluitstuk voor de afscheid nemende coaches Aart Brons en Sander te Hoonte, die al twintig jaar in het Hoevelakense trainersvak zitten. Aart Brons schuift door naar de C1, Sander te Hoonte gaat zich ontfermen over het F-team van zijn zoon Mees.

 

Dinsdag 15 juli 2014: Vrouwen trainen door

Op dinsdagavond 15 juli 2014 staan de Hoevelakense voetbalvrouwen nog altijd op het trainingsveld. Traditioneel willen de voetbalsters zo lang mogelijk profiteren van hun contributie. De trainingen staan onder leiding van Mike Fernhout, die door de Vrouwen is gestrikt om Kâmil Akyol op te volgen.

De trainerswisseling is niet de enige noviteit voor de aanvang van het nieuwe voetbalseizoen. Ook nieuw is het feit, dat het vrouwenvoetbal in Hoevelaken sinds 1980 voor het eerst weer twee seniorenteams kent. De meisjes, die al vanaf de E-tjes met elkaar voetballen, zijn inmiddels zo ver, dat ze bij de ‘grote vrouwen’ mogen meedoen.

 

Donderdag 14 augustus 2014: Verzorger Jos Springveld opnieuw een jaar onze medische man

Voor het negende jaar op rij mag Jos Springveld zijn handtekening zetten onder een eenjarig contract als verzorger van sc Hoevelaken. Door het groeiende aantal leden (765 per 16 augustus 2014) wordt de taak van de verzorger steeds uitgebreider. Om die reden besluit het bestuur in haar wijsheid, om Jeffrey van der Horst, die al een tijdje met Jos meeloopt als verzorger bij de hoofdmacht, wat aanvullende taken te geven.

 

Vrijdag 22 augustus 2014: In memoriam 3: Bertus Lobel

Op vrijdag 22 augustus 2014 komt er een einde aan het leven van Bertus Lobel. Op 81-jarige leeftijd overlijdt hij aan een scheur in zijn aortaboog.

Bert Lobel, zoals hij bij sc Hoevelaken wordt genoemd, is vooral in de zestiger – en zeventiger jaren actief bij sc Hoevelaken. Zo is hij jeugdleider van het team waarin zijn zoon Bert speelt en heeft hij zitting in het jeugdbestuur. Vanwege zware reuma is Bert erg beperkt in zijn handelen, maar in zijn scootmobiel blijft hij een trouwe gast van sc Hoevelaken. Hij bezoekt wedstrijden van zowel het Hoevelakense vlaggenschip als van de teams van zijn kleinkinderen. Op donderdag 28 augustus 2014 krijgt Bert een plaats toegewezen op de begraafplaats aan het Kerkepad.

 

Zaterdag 23 augustus 2014: Vermakelijke randverschijnselen

Vandaag komen onder andere de vlaggenschepen van zowel de senioren (2-1 tegen Lelystad) als de jeugd (6-1 tegen Sparta Nijkerk A2) in het veld, maar de randverschijnselen voor en na deze wedstrijden zijn eigenlijk het meest vermakelijk. Bij Hoevelaken 1 mag namelijk Dennis Willemsen, in het dagelijkse voetballeven trainer/coach van Hoevelaken B1, als vrijgezellengrap van zijn vriendengroep met de ‘grote’ jongens mee als “Pupil van de week”.

Bij Hoevelaken A1 vinden de vermakelijkheden na de wedstrijd plaats. De mannen van Ben Boekhout zijn genomineerd voor de Ice Bucket Challenge (ijsemmeruitdaging), een actie die in juli en augustus 2014 in omloop raakt.  Wie de uitdaging accepteert, wordt geacht een emmer ijswater over zijn hoofd te gieten en een donatie te doen ten behoeve van ALS-patiënten. Uiteraard nemen de jonge voetballers en hun begeleiders deze uitdaging aan.

 

Dinsdag 26 augustus 2014: DUO DUO nieuw sponsor “Man van de Wedstrijd”

In het seizoen 2009-2010 wordt de titel “Man van de Wedstrijd” in het leven geroepen met “De Haen” als sponsor van deze titel. In de zomer van 2014 komt er na vijf jaar een einde aan de trouwe samenwerking met “De Haen” en vindt de sponsorcommissie in DUO DUO Fashion een nieuwe Hoevelakense onderneming, die de sponsoring van deze titel op zich wil nemen. De speler die in een thuiswedstrijd tot “Man van de Wedstrijd” wordt uitgeroepen, verdient op persoonlijke titel een kledingbon. Voorafgaande aan de bekerwedstrijd tegen Terschuurse Boys (0-1) vindt de presentatie van de nieuwe sponsor plaats.

 

Zaterdag 30 augustus 2014: Bijltjes- en Dorpsdag

Na een maand met de poulewedstrijden voor de beker valt vandaag het doek voor Hoevelaken 1, 2, A1, B1, Vrouwen 1 en Vrouwen 2. Zij weten de knock-out fase van het bekertoernooi niet te bereiken en kunnen zich nu geheel op de competitie richten. De nieuwbakken Tweede Divisionist Hoevelaken D1 weet na drie overwinningen als enige ploeg de volgende ronde wel te halen. Voor alle andere jeugdteams die deelnemen aan het bekertoernooi zijn de resultaten nog niet bekend, omdat er nog wedstrijden gespeeld moeten worden.

Net als vorig seizoen staan de Vrouwen niet al te lang stil bij hun bekeruitschakeling. De Dorpsdag is weer het juiste moment om de zinnen te verzetten en dat doen de Vrouwen dan ook met overgave. De vrouwen staan hun ‘mannetje’ tijdens de zeskampachtige ‘Olympic Battles’ bootcamp. Zoals gebruikelijk viert de gezelligheid weer hoogtij.

 

Maandag 1 september 2014: Ger Louis viert 80e verjaardag met zijn JJC vrienden

Als vierde lid van de JJC bereikt Ger Louis, na Wim Uiterwijk, Gijs Fontein en  Frans Overmars, de leeftijd van 80 jaar. Hoewel aan het eind van zijn Latijn wil Ger deze mijlpaal met zijn kameraden van de Jonge Jenever Club vieren. Samen met zijn vrouw Greet en dochter Ellis begeeft hij zich, naar later blijkt voor het laatst, naar Kleinhoven om zich te laten fêteren.                                         

Presentatiegids

Na een jaar afwezigheid presenteert sc Hoevelaken zich dit seizoen opnieuw middels een presentatiegids. Aan het woord komen vertegenwoordigers van senioren, jeugd en vrouwen, worden nieuwe mensen voorgesteld alsmede een aantal sponsoren uit de schaduw gelicht. Uiteraard ontbreken de nodige elftalfoto’s niet.

 

Zaterdag 6 september 2014: Competitie A-categorie van start

Na ruim een maand trainen, oefenen en bekeren gaat vandaag voor de teams uit de A-categorie de competitie van start. De spelers van Hoevelaken 1 worden voor het eerst in de historie op het veld onthaald middels een heuse vlaggenparade (waarbij de vlaggen zijn aangeboden door de €uro-50 club) en halen vervolgens hard uit. Cobu Boys wordt met 8-0 naar huis gestuurd. Joeri van den Hoeven wordt de eerste ‘Man van de Wedstrijd’ onder de nieuwe sponsor Duo Duo Fashion.

Na afloop van de wedstrijd ondertekenen voorzitter Willem van Vliet en Victor Klukkert van Eigenhuis Keukens een nieuwe verbintenis van drie jaar als hoofdsponsor van sc Hoevelaken.

Hoevelaken D1 schrijft historie. Als eerste team van sc Hoevelaken komt deze ploeg uit in de Tweede Divisie, waarin Rohda Raalte met 3-1 een maatje te groot is. Mylan Hak (foto), overgekomen van Terschuurse Boys, van wie zijn vader en grootvader ook bij Hoevelaken voetbalden, heeft de eer het eerste Hoevelakense doelpunt op Tweede Divisieniveau te maken.

 

Maandag 8 september 2014: In memoriam 4: Ger Louis

Een week na zijn 80e verjaardag komt via de familie Louis op maandagmorgen 8 september 2014 het bericht binnen, dat Ger Louis om 03.45 uur relatief rustig is ingeslapen. Met zijn heengaan verliest sc Hoevelaken een groot(s) en markant persoon.

Ger is een prominent lid van de JJC, waarvoor hij zich al in de vorige eeuw meldt als ‘assistent’ van Frans Overmars. Maar liefst vijftien jaar draagt Ger zorg voor de was, de thee en limonade, de lijnen, de ballen, de vlaggen en al wat er meer bij het werk als JJC-er komt kijken. Daarvoor is Ger van 1989 tot 2001 voorzitter van de jeugdafdeling en is hij, met zijn vrouw, een vertrouwd gezicht bij het rapen van clubblad De Stip. Tijdens de ledenvergadering van 6 oktober 2008 wordt Ger benoemd tot erelid van sc Hoevelaken. Op vrijdag 12 september 2014 wordt Ger onder grote belangstelling ter aarde besteld en is hij één van de vele buren van sc Hoevelaken.

 

Zaterdag 13 september 2014: Eén minuut stilte en tweede winst voor hoofdmacht

Vanwege het overlijden van erelid Ger Louis hangen op Kleinhoven de vlaggen halfstok en houden alle teams een minuut stilte voor aanvang van de wedstrijd. De oorverdovende stiltes die ook buiten de lijnen heerst is iedere wedstrijd indrukwekkend.

Op uitdrukkelijk verzoek van Ger en de familie Louis zelf wordt er deze zaterdag gewoon gevoetbald. De teams uit de A-categorie spelen al hun tweede wedstrijd, voor de ploegen uit de B-categorie gaat de bal officieel voor het eerst rollen.

De Hoevelakense hoofdmacht wint in de extra tijd bij CJVV en behoudt een maximale score. Hoevelaken 2 leidt in een hogere klasse een tweede nederlaag.

 

Maandag 15 september 2014: Fotogalerij in clubhuis gereed

Tijdens de bijeenkomst van de €uro-50 club in november 2013 is afgesproken, dat een deel van de ingelegde gelden gebruikt gaat worden voor een fotogalerij in het clubhuis. De prominent aanwezige rode strook leent zich daar uitstekend voor en maandag 15 september 2014 wordt er dertig meter foto aangebracht in het clubhuis. Namens de JJC verrichten Jan Haverkamp, Frans Schimmel en Jan Baas het ‘zware’ werk, waarvoor uiteraard de dank is uitgesproken. Het clubhuis is met het aanbrengen van de foto’s weer een beetje meer een voetbalkantine geworden.

 

Dinsdag 16 september 2014: Promotie scheidsrechters sc Hoevelaken

Zowel Lars van Beek (links op de foto) als Albert te Lindert (midden) zijn binnen het scheidsrechterskorps van de KNVB gepromoveerd. Lars fluit sinds november 2013 voor de KNVB in het district Oost en na een klein seizoen te hebben gefloten in de startersgroep is hij afgelopen augustus direct gepromoveerd naar Jeugdgroep 3.

Albert te Lindert is in augustus 2013 gestart in de startgroep van district West 1 en ook hij heeft vandaag het bericht gekregen dat hij na een aantal succesvolle beoordelingen direct is geplaatst in Jeugdgroep 3. Beiden hebben daarmee een flinke stap voorwaarts gemaakt door Jeugdgroep 4 over te slaan.

 

 

Zaterdag 20 september 2014: Succesvolle dag

Het is vandaag voor sc Hoevelaken een succesvolle dag, zowel op sportief gebied als op het gebied van de kleding. Van de 34 teams die competitieverplichtingen hebben weten er maar liefst 22 drie punten aan hun conto toe te voegen. Vijf teams spelen gelijk en slechts zeven ploegen moeten hun meerdere erkennen in hun tegenstander.

Twee van de ongeslagen teams worden voor hun wedstrijd in het nieuw gestoken. Hoevelaken C1 (2-2 tegen DOS Kampen) doet dat al in de ochtend, wanneer de verlengde samenwerking met Albert Heijn Köhler Hoevelaken met een foto wordt bekrachtigd.

Hoevelaken 2 (4-0 winst tegen Zeewolde) krijgt van Ottenschot Letselschadespecialisten nieuwe inloopshirts, tassen en trainingspakken aangeboden.

 

Maandag 22 september 2014: Van Duinkerken en sc Hoevelaken gaan op naar de 20!!

Sc Hoevelaken en Van Duinkerken camping & sportsmall gaan opnieuw met elkaar verder. Maandag 22 september 2014 ondertekenen voorzitter Willem van Vliet en Jan van Duinkerken een overeenkomst, waarbij hoofdsponsor Van Duinkerken opnieuw voor drie jaar als sponsor van de pupillen aan sc Hoevelaken zal zijn verbonden. Met die overeenkomst gaan beide partijen op naar de twintig, want de eerste contractondertekening vindt al plaats op 30 september 1995. Volgend jaar om deze tijd is er derhalve al twee decennia sprake van een intensieve samenwerking. Dat beide partijen tevreden zijn over deze samenwerking, behoeft dan ook geen betoog.

 

Zaterdag 27 september 2014: Papa en mama scoren

Vandaag vindt er een unieke gebeurtenis plaats. Voor het eerst in de historie van de club weten twee ouders van één kind namens sc Hoevelaken op éen dag het net te vinden. Het gaat om Jan Weyn en Sasja Vooys, sinds 1 april 2013 de ouders van Dyon Weyn. In de ochtenduren maakt Sasja namens Vrouwen 2 de openingstreffer tegen DFS VR1 (2-1). Halverwege de middag scoort papa Jan de bevrijdende 2-0 in Soest tegen SEC, waarna Hoevelaken uitloopt naar een eenvoudig ogende 4-0. Ruim een uur later treft mama Sasja opnieuw het doel. Zij scoort voor Vrouwen 1, al is haar treffer nu aanzienlijk minder bevrijdend. Sasja (nr. 7) tekent voor de 18e treffer van Vrouwen 1, die Horst oprollen met 18-2. Zo pakt zij die dag zes punten, met de winst van zowel VR1 als VR2.

 

Zaterdag 4 oktober 2014: Uit de hand gelopen ‘feestje’ leidt tot wedstrijdverplaatsingen en Hoevelaken 9 gaat internationaal

Wanneer de terreinmeesters deze ochtend het sportcomplex betreden, slaat de schrik hen om het hart. Op het kunstgrasveld van veld 3 liggen de restanten van een kleine vijftig bierflessen. De glasscherven zijn waarschijnlijk ontstaan na een iets te spontane viering van ‘Leiden ontzet’, waarop eigenlijk voornamelijk haring en wittebrood dient te worden genuttigd. Waarschijnlijk niet opgelet bij de geschiedenislessen!?!? Het vertier zorgt op deze Dierendag in ieder geval voor veel ergernis en het verplaatsen van wedstrijden. Negatieve energie derhalve, aangericht door onverlaten.

Gelukkig kunnen alle wedstrijden wel doorgang vinden en zo kan Hoevelaken 9 voor het eerst in de historie reclame maken voor een buitenlandse sponsor. Via teamleider Eric Stuive krijgen de spelers van het laagste seniorenelftal inloopshirts aangeboden van het Belgische bedrijf SignMania.

 

Zaterdag 11 oktober 2014: Nieuwe tassen voor Hoevelaken A1

Het is vandaag een dag, waarop de wedstrijden voornamelijk onder de paraplu kunnen worden bezichtigd. Maar die wedstrijden zijn dan wel weer de moeite waard. Zo pakt de Hoevelakense hoofdmacht in IJsselstein de koppositie door gedeeld koploper IJFC in eigen huis met minimale cijfers te verslaan.

Ook Hoevelaken A1 doet in het hondenweer goede zaken. Wijhe wordt, eveneens met 1-0, aan de zegekar gebonden. Het droge moment voor de wedstrijd wordt benut om een elftalfoto te maken met tassensponsor Schueler.

 

Maandag 13 oktober 2014: Algemene ledenvergadering

De algemene ledenvergadering begint met één minuut stilte ter nagedachtenis aan hen, die ons het laatste jaar ontvielen. De gedachten gaan uit naar Peter Sparrius, Bertus Lobel en de recent overleden Ger Louis.

Na deze minuut van bezinning volgen de gebruikelijke plichtplegingen: bestuursmededelingen, voorlezen van verslagen en de presentatie van het financiële plaatje. De ruim veertig aanwezigen krijgen te horen, dat Leo Telle van bestuursfunctie verschuift van wedstrijdsecretaris naar clubhuiszaken. Klaas van Veluw neemt wel afscheid. Als jeugdvoorzitter en als bestuurslid. Hij krijgt uit handen van Willem van Vliet een beeltenis van Willem van Hanegem overhandigd. Zijn beoogde opvolger, Jan van den Hoeven, die in de presentatiegids al aan de leden wordt voorgesteld, laat het bestuur weten toch van deze functie af te zien.

Traditioneel wordt de ALV afgesloten met de huldiging van de nodige leden. Rob van Arnhem, Erik van Beek, John Beitler, Michiel van Elk, Richard Timmerman, Rob Verhoeven en Henk Vonder zijn 25 jaar lid. Jan Baas, René Kok en Eric Vos staan al veertig jaar op de ledenlijst. Sigmund Beitler, Joop Haverkamp, Arie van Hussel en Herman van Soeren zijn sc Hoevelaken al een halve eeuw trouw.

Vier leden worden gepromoveerd tot leden van verdienste: Jan Beitler, Jan Haverkamp, Teus van Rootselaar en Rini Vreekamp. Baas boven baas is echter Frans Schimmel. Hij wordt benoemd tot erelid van sc Hoevelaken.

 

Zaterdag 18 oktober 2014: Hoevelakense jeugdteams bekeren door

Het is rustig op Kleinhoven. Vanwege de start van de herfstvakantie is er maar een beperkt voetbalprogramma. Het zijn vooral bekerwedstrijden, die op het programma staan en daarin presteert de Hoevelakense jeugd goed. Hoevelaken D1 (foto) en Hoevelaken E1 winnen hun bekerduels in de eerste knock-out ronde overtuigend met 5-0 van respectievelijk Sparta Nijkerk D1 en SDC Putten D1, niet de minste verenigingen op seniorenniveau. Ook Hoevelaken E2 gaat door, maar wel met de hakken over de sloot. Nadat een grote voorsprong is weggegeven (3-3) tegen FC Horst E3, wordt Jesper Timmerman de held van de dag. In de beslissende strafschoppenserie weet hij meer ballen te stoppen dan door te laten, waarmee hij zijn team een plaats bezorgt in de volgende ronde.

 

Maandag 20 oktober 2014: Vijftien nieuwe scheidsrechters erbij

Vijftien jeugdvoetballers van sc Hoevelaken doen op maandag 20 oktober 2014 mee aan de cursus  pupillenscheidsrechters van de KNVB. Onder leiding van cursusleider Patrick leren deze beginnend scheidsrechters hoe ze een pupillenwedstrijd het beste kunnen leiden.

Dit alles wordt vastgelegd door de camera van het Jeugdjournaal, dat Hoevelaken ‘s ochtends benadert om langs te mogen komen. Het item is maandagavond al te zien op NPO3 om 18.45 uur. Terugkijken kan via: https://jeugdjournaal.nl/uitzending/avond/2014-10-20

De geslaagden zijn: Kevin de Boer, Robert Bruins, Evert Geurtsen, Mark Grevers, Storm Jansen, Mike van Leuveren, Diego Lokhorst, Senna van Meeteren, Michel Pol, Tijn van de Poll, Jos van Putten, Brian Schippers, Floyd Scholden, Tycho Schuiteman en Nikki van Zadelhoff.

 (Bijdrage: Thijs Smeenk)

 

Zaterdag 1 november 2014: Twee teams in het nieuw

De eerste twee zaterdagen van november 2014 lijken wel modeshowdagen op Kleinhoven. Dat begint al op de eerste november, wanneer Hoevelaken E1 en Vrouwen 2 in het nieuw worden gestoken. De Vrouwen krijgen trainingspakken van De Gillende Keukenmeid. Dat is niet voor het eerst, want wanneer de Vrouwen nog meisjes zijn weten de Hoevelakense pannenkoekenbakker en de voetballende meisjes (nu Vrouwen) elkaar al voor het eerste te vinden.

Hoevelaken E1 krijgt nieuwe trainingspakken van Coach en Coffee. Deze onderneming wordt gerund door Lea den Broeder, de moeder van leider Sem van der Velde, die stelt: “Mijn zoons hebben zoveel plezier aan sc Hoevelaken beleefd, dat ik op deze manier iets wil terug doen voor een nieuwe generatie”.

 

Zaterdag 8 november 2014: Drie teams in het nieuw en een kampioenschap

De modeshow van november gaat verder op de achtste. Dat begint al in de ochtend, wanneer Hoevelaken B4 trainingspakken krijgt van Huiswerkcoaching Hoevelaken, van ‘meester’ Alexander Gijsen.

In de middag staat Café/Restaurant De Wiekslag in de belangstelling. De uitbater van deze Hoevelakense horecagelegenheid steekt maar liefst twee teams in het nieuw: Hoevelaken 3 en Vrouwen 1. Het derde elftal krijgt een geheel nieuw inlooptenue, dat in uitwedstrijden ook als wedstrijdkleding dienst kan doen. De Vrouwen krijgen nieuwe trainingspakken en worden daarna ook nog eens geportretteerd met inloopshirts van eerstehulp.nl.

De nieuwe tenues zijn voor alle teams nog even wennen, want alle drie moeten zijn de punten aan de tegenstander laten.

Sportief succes is er wel voor Hoevelaken F1. Als eerste team in het seizoen 2014-2015 wordt dit team kampioen. Directe concurrent VVOP F1 wordt met 2-0 verslagen, waarna de jonge spelers in een container worden geladen en het dorp worden rondgereden. Deze wijze van feestviering is de veiligere plaatsvervanger van de boerenkar, maar zeker zo sfeervol.

Supertrio’s

Op de verre velden spelen doorgaans de wat meer recreatieve teams van de vereniging, uitkomende in de lagere reserveklassen van de bond. Desondanks staat er vandaag een ‘topper’ op het programma. In de reserve vijfde klasse spelen namelijk Hoevelaken 5 en Hoevelaken 6 tegen elkaar, die samen een groot deel van het competitieverloop in hun klasse bepalen. Onder leiding van Ron Oosterbroek wint Hoevelaken 6 van Ut Vijfde (1-0), waarmee Ut Zesde de koppositie overneemt van Hoevelaken 5. Aardig detail: aan deze wedstrijd nemen maar liefst drie trio’s broers deel: Hulshof, Van Rootselaar en Geurtsen.

 

Zaterdag 15 november 2014: Bekersucces D1 en E1 en eerste periodetitel voor de B1

Vandaag is een inhaal- en bekerprogramma en daardoor is er geen overvol voetbalschema voor de Hoevelakense voetballers. Desondanks zijn er wel successen te noteren, want in het bekerprogramma zijn Hoevelaken D1 (3-0) en Hoevelaken E1 (7-2) te sterk voor respectievelijk Zeewolde D1 en Hattem E1. Beide teams winnen op verplaatsing.

Succes is er ook voor Hoevelaken B1. In een rechtstreeks duel verslaan de mannen van Dennis Willemsen concurrent SDC Putten B1 (ook uit, 0-1), waarmee direct de eerste periodetitel in de wacht wordt gesleept. De B1 is daarmee nu al verzekerd van minimaal een plaats in de nacompetitie. Niet voor het eerst, want Hoevelaken B1 draait al jaren bovenin mee in de eerste klasse en is zo langzamerhand wel toe aan een stap hogerop.

 

Woensdag 19 november 2014: Bestuur presenteert nieuwe jeugdvoorzitter

Tijdens de ALV van 13 oktober 2014 neemt jeugdvoorzitter Klaas van Veluw afscheid van het (jeugd)bestuur, een stap die hij een jaar tevoren al aankondigt. In een lange zoektocht wordt Jan van den Hoeven bereid gevonden deze functie in te vullen, maar een week voor de ALV laat hij weten toch van deze functie af te zien. In een maand tijd weet het bestuur echter een nieuwe kandidaat te vinden in de persoon van Jurgen Tomassen, vader van D-pupil Jesse Tomassen. Met zijn toetreding is het (jeugd-)bestuur per 19 november 2014 weer compleet.

 

Woensdag 26 november 2014: Voetbalclinic FC Utrecht

Na een superdag bij FC Utrecht, met als onderdeel ‘latje trappen’, is op woensdag 26 november 2014 FC Utrecht op bezoek op Kleinhoven. De aantrekkingskracht van een club als FC Utrecht blijkt groot. Rond de 90 kinderen komen naar Kleinhoven om een heuse voetbalclinic van FC Utrecht te volgen. Van de laagste D-elftallen tot het hoogste F-elftal komen de jonge voetballiefhebbers op deze clinic af. Onder leiding van verschillende FC Utrecht trainers, bijgestaan door trainers van Hoevelaken, worden ruim anderhalf uur verschillende oefeningen uitgevoerd. Eén tegen één, en twee tegen twee situaties, partijspel, een stukje techniek en een van de leukste vormen, de soccerwave, worden door de aanwezige pupillen met veel enthousiasme uitgevoerd. Na de clinic gaat iedereen met een paar leuke souvenirs van FC Utrecht naar huis en daarbij een grote glimlach.

(Bijdrage van Sem van der Velde)

Zaterdag 29 november 2014: Hoevelaken E6 kampioen

In de slotfase van de najaarscompetitie kent Hoevelaken een aantal kampioenskandidaten. Twee daarvan zijn vandaag de B2 en de E6. Hoevelaken E6 weet de titel in de wacht te slepen door in een rechtstreeks duel concurrent DVS ’33 E5, eveneens kampioenskandidaat, van zich af te schudden: 2-1.

Onder het toeziend oog van de nieuwe jeugdvoorzitter Jurgen Tomassen kan Hoevelaken B2 kampioen worden, wanneer het in Nijkerk wint van NSC B1. De Hoevelakense kampioenskandidaten weten de kansen echter niet te benutten en zien NSC zelf wel tweemaal raak schieten.

Hoevelaken A1 wordt vandaag in nieuwe trainingspakken gehesen, aangeboden door Van den Bor. Extra gemotiveerd door de nieuwe kledij verslaat Hoevelaken A1 in Zeewolde de rode lantaarndrager met 2-0 en voegt zo drie belangrijke punten aan het totaal toe.

De Hoevelakense hoofdmacht lijdt de eerste competitienederlaag van het seizoen. Met een 5-1 nederlaag komt Hoevelaken hard terug op aarde en waar kan dat beter gebeuren, dan in Soesterberg, het vliegdorp, met een voormalig militair vliegveld in de directe nabijheid.               (Foto: Léon Breuers)

 

Maandag 1 en 8 december 2014: Spelregelcertificaat

Met ingang van het nieuwe kalenderjaar 2015 voert de KNVB het spelregelcertificaat in. Jeugdspelers dienen dit certificaat te behalen, om hun spelregelkennis te vergroten en zodoende te mogen blijven voetballen. De invoering van dit certificaat begint bij de B-junioren. In het begin van het seizoen krijgen alle spelers, die daarvoor in aanmerking komen, een schrijven van de bond. Uiteraard laten veel spelers het op het laatste moment aankomen, reden waarom sc Hoevelaken op 1 en 8 december 2014 de deuren van de bestuurskamer opent, om de betrokken spelers te begeleiden en de mogelijkheid te geven de vragen te beantwoorden.

 

Donderdag 4 december 2014: “Ja, natuurlijk”

Op donderdagavond 4 december 2014, de dag voor pakjesavond, krijgt voetbalster Tamara de Wilde het Sinterklaaspresent, dat ze niet licht zal vergeten. Niet de Goedheiligman zelf komt haar aan het eind van de training op zijn schimmel bezoeken, maar Jacintha Hemmers, Tamara’s eigen ‘prinses op het witte paard’. Na een relatie van drie en een half jaar vindt Jacintha het hoog tijd worden, om haar geliefde ten huwelijk te vragen. Omdat beide vrouwen in voetbal en de liefde voor paarden dezelfde hobby’s hebben, is het scenario snel geschreven. Op Kleinhoven, het voetbalcomplex van sc Hoevelaken, betreedt Jacintha op een wit paard, geregeld door manege Kraaij, het Hoevelakense kunstgrasveld, om naast haar paard op de knieën te gaan en haar geliefde Tamara (“Jij hebt mijn leven totaal veranderd”), ten huwelijk te vragen. Het antwoord van Tamara is klip en klaar: “Ja, natuurlijk”.

(Foto: Martien van de Pol)

Vrijdag 11 december 2014: Hoevelaken ontvangst cheque Grote Club Actie

Op vrijdag 11 december 2014 wordt bekend, wat de Grote Clubactie voor sc Hoevelaken heeft opgeleverd. De cheque daarvoor komt op die dag bij de commissie binnen. Alle lotenverkopers hebben tezamen € 1.735,74 opgehaald. Iets minder dan vorig jaar, maar nog altijd een mooi bedrag.
Waar deze opbrengst aan gaat worden besteed is nog niet helemaal duidelijk. In ieder geval zal er voor de trainingen van de jeugd een ‘soccerwave’ worden aangeschaft. Over de verdere opbrengst zal nog worden beraadslaagd. Mensen die daarvoor ideeën hebben, kunnen die ventileren bij Ariane Schippers, Ria Niemeijer en Robert Kreuning.

 

Zaterdag 13 december 2014: Winst en verlies

Vandaag komt de eerste seizoenshelft tot een eind. Veel teams zijn vrij geroosterd, maar een aantal teams heeft nog wel sportieve verplichten. De hoofdmacht bijvoorbeeld, die het tegen koploper Valleivogels niet kan bolwerken en de derde nederlaag op rij voor de kiezen krijgt.

Hoevelaken E1 heeft vandaag meer succes. Hoofdklasser asv Dronten E1 wordt op een 8-0 bekernederlaag getrakteerd, waarmee de jonge voetballers in het bekertoernooi overwinteren.

De meest spannende poule vanuit Hoevelakens perspectief is echter de reserve vijfde klasse 08. Daarin strijden Hoevelaken 5 en Hoevelaken 6 tegen elkaar om de titel. Door de winst van Hoevelaken 5 vandaag voert dit team de ranglijst aan, maar qua verliespunten staat Hoevelaken 6 er beter voor. Kortom, dat wordt leuk in 2015.

 

Woensdag 17 december 2015: “De beste wensen”

De Vrouwen zijn er vroeg bij. Al halverwege de maand verzendt trainer coach Mike Fernhout namens hen een kerstkaart, waarop de speelsters als ‘hulp-Kerstmannen’ iedereen alle voorspoed toewensen.

 

Dinsdag 30 december 2014: Dennis Willemsen toepkoning sc Hoevelaken

De laatste activiteit van het kalenderjaar is bijna traditioneel de avond toepen en hartenjagen van de supportersvereniging. Zo ook dit jaar. Een tiental tafels met toepers en hartenjagers zorgt voor een gemoedelijke afsluiting van 2014. Bij het toepen mag Dennis Willemsen zich laten kronen tot toepkoning. De winst bij het hartenjagen is voor Beer Visscher.

Top