(Jubileum)jaaroverzicht 2013

Dinsdag 1 januari 2013: Het jubileumjaar gaat van start

Voor het 62e opeenvolgende jaar is het op de eerste januari van het jaar de verjaardag van Jaap van de Pol. Op de verjaardag van deze man, die op woensdag 15 mei 2013 het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst mag nemen, gaat het kalenderjaar 2013 van start. Het jaar waarin sc Hoevelaken haar 50e verjaardag viert, dat met tal van activiteiten tot aan de zomer zal worden gevierd.

 

Donderdag 3 januari 2013: Nieuwjaarsbegroeting

Het jaar is nog nauwelijks begonnen, of de eerste TBS’er op proefverlof neemt vandaag al de benen. Een dag later wordt hij al weer opgepakt, na een overval op een juwelierszaak. Of die aanhouding de flitsende aftrap mag worden genoemd van de Nationale Politie, die moet leiden tot minder papierwerk, lagere kosten en een betere samenwerking, blijft ongewis, maar de houding van de ‘rechthouder’ uiterst rechts voorspelt weinig goeds.

Op Kleinhoven lopen er geen mensen weg wanneer voorzitter Wim van Vliet de microfoon ter hand neemt om zijn ‘volgelingen’ toe te spreken. Hij blikt in zijn toespraak terug op een positief (boek)jaar 2012, met een promotie voor de hoofdmacht, diverse nacompetitieplaatsen en kampioensteams, maar liefst drie klussendagen en een prachtig internationaal toernooi. Ook blikt hij vooruit naar 2013, waarin diverse jubileumactiviteiten gepland staan. Daarnaast spreekt de voorzitter zijn tevredenheid uit over het feit, dat de zittende trainers ook in het seizoen 2013-2014 met hun werkzaamheden doorgaan en dat de sponsoren sc Hoevelaken ook in roerige economische tijden trouw blijven. Tot slot hoopt hij op een verlossend woord van de gemeenteraad op 28 februari 2013, om gelden beschikbaar te stellen voor de bouw van vier extra kleedlokalen.

 

Vrijdag 4 januari 2013: Kick van Beek is nieuwe wereldburger

Op 49-jarige leeftijd wordt damestrainer Jack van Beek voor de eerste keer ‘natuurlijk’ vader. Zijn vrouw Angelique, van wie Jack al enkele jaren het zoontje Storm mee naar het voetbalveld ‘sleept’, bevalt van een 53 centimeter lange en 3875 gram zware zoon. Via Facebook laat Jack weten, dat de nieuwe wereldburger als Kick door het leven zal gaan, maar de luiers zullen ongetwijfeld niet Streeploos blijven.

 

Zaterdag 5 januari 2013: Klaverjasmarathon en voetbalschool

Traditioneel is het druk op Kleinhoven op de eerste zaterdag van het kalenderjaar. Voor de 21e keer vindt in het clubhuis van sc Hoevelaken de klaverjasmarathon plaats, met sinds twee jaar op de achtergrond de voetbalschool van Ben Boekhout en Anita Vonder. Zo’n dag als deze toont daarmee maar weer eens te meer, dat het verenigingsleven bij sc Hoevelaken springlevend is.

Het is nog volledig donker, wanneer 96 kaarters om 8.00 uur de eerste kaarten op tafel leggen. Het is alweer donker, wanneer opnieuw de eersten het clubhuis van sc Hoevelaken verlaten. Met een gemiddelde van een rondje per uur (pauze inbegrepen) worden er negen rondjes ‘010’ afgewerkt door kaarters van verschillend pluimage, verdeeld in trouwe clubleden, mensen die slechts eenmaal per jaar het clubhuis bezoeken, broodkaarters en gezelligheidsdeelnemers. Net als in 2007 mogen Joop en Arina Lans zich de nieuwe titelhouders noemen. Zij behalen 16.023 punten en onttronen daarmee Marc Welgraven en Karel Polman, die op een 32e plaats eindigen. Rob Verhoeven en Jack Bosman krijgen als eerste een prijs overhandigd. Zij worden laatste.

Niet alleen de kaarters en kantinemedewerkers zijn van donker tot donker op het sportcomplex te vinden, ook Ben Boekhout is van zonsopgang tot zonsondergang in de weer. Zijn programma bestaat in de ochtend uit de lessen op de voetbalschool, die hij samen met Anita Vonder verzorgt. Eerst worden vijf kwartier 45 F-pupillen onder handen genomen tijdens een 4 tegen 4 toernooitje. Vervolgens gaat de voetbalschooldirectie met 40 E-pupillen aan de slag. Wanneer de schooldag voorbij is, knoopt de hoofdjeugdtrainer er in de middag nog een training voor zijn eigen A-junioren aan vast, om bij het invallen van de duisternis te constateren, dat hij die lange dag toch wel voelt. “Je wordt ouder, papa”.

 

Zaterdag 12 januari 2013: Derby Cup 2013

Als eerste activiteit in 2013 organiseert de jubileumcommissie in het kader van vijftig jaar sc Hoevelaken een Derby Cup, een toernooi tussen jeugd-, vrouwen- en seniorenteams van sc Hoevelaken, Veensche Boys en Terschuurse Boys. Na 76 wedstrijden tussen bijna 700 voetballiefhebbers wint Hoevelaken het toernooi, gevolgd door Terschuurse Boys en Veensche Boys.

Tussen de voetbalbedrijven door wordt een door IQBuzz ontworpen en door Tomassen gedrukt spandoek opgehangen, waarop de jubileumactiviteiten voor de eerste helft van het kalenderjaar te lezen zijn. Daarnaast reikt jeugdvoorzitter Klaas van Veluw de eerste prijzen uit aan de topverkopers Eva van de Pol en Brian Schippers, twee van de negen jeugdleden, die 25 loten of meer verkochten tijdens de Grote Clubactie in 2012.

 

Maandag 14 – maandag 28 januari 2013: Onbespeelbare velden

Vorst en sneeuw maken de voetbal- en trainingsvelden twee weken, tot aan de dag dat koningin Beatrix aankondigt op 30 april haar taken te zullen overdragen aan de Prins van Oranje, onbespeelbaar voor welke vorm van voetbalactiviteit dan ook. In de week na de succesvolle Derby Cup gaat het daarom vooral over het E-woord, zowel in het nu als in het verleden. Op 18 januari is het namelijk exact vijftig jaar geleden, dat de meest heroïsche Tocht der Tochten werd verreden en waar met de toenmalige nummers één (Reinier Paping), twee (Jan Uitham) en drie (Jeen van den Berg, niet te verwarren met ‘onze’ Jeen) volop terugkijken.

Op deze voetballoze dagen willen diverse teams hun conditie en ritme toch wel op peil houden. Vandaar dat in meerdere gevallen wordt uitgeweken naar de sportcentra van onze clubsponsoren. Donderdag 17 januari 2013 is zo’n dag, waarop het vlaggenschip spint bij Millennium en de praatjes van vooraf worden omgezet in zweet. (Foto: Léon Breuers)

 

Woensdag 16 januari 2013: In memoriam 1, Hennie van Hunen

Het is al eind februari 2013 wanneer het bericht binnenkomt, dat oud-hoofdtrainer Hennie van Hunen na een langdurige ziekte op 68-jarige leeftijd is overleden.

Hennie van Hunen is trainer bij sc Hoevelaken in het seizoen 1974-1975, maar wordt al na een kwartaal ontslagen. Van Hunen en sc Hoevelaken blijken in het geheel niet bij elkaar te passen. Vooral het niveau van de trainingen, die voor een groot deel bestaat uit rondjes lopen, is volgens de spelers uit die tijd ver onder de maat. Van Hunen wordt door de spelersgroep nauwelijks serieus genomen en een vroegtijdig afscheid is dan ook onvermijdelijk.

 

Maandag 21 januari 2013: In memoriam 2, Henk van Soeren

Na een leven van 73 jaar overlijdt vandaag Henk van Soeren, voormalig lid van sc Hoevelaken.

Direct na de oprichting van sc Hoevelaken meldt Henk zich aan als lid van de voetbalclub. Om die reden behoort hij in 1988, tijdens de viering van het 25 jarig bestaan van sc Hoevelaken, tot de groep van veertien leden, die als eerste gehuldigd wordt vanwege het 25-jarig lidmaatschap.

Henk van Soeren is voor sc Hoevelaken vooral actief in de periode aan de Sportweg. In de zeventiger jaren is hij jeugdleider van de A-junioren en daarna entree-heffer bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal. In die functie gaat Henk ook mee over naar Kleinhoven waar hij, samen met Henk Reemst, een eigen hok krijgt en mag hij zich de eerste ‘suppoost’ noemen op het nieuwe sportpark.

In de negentiger jaren zegt Henk uit onvrede zijn lidmaatschap bij sc Hoevelaken op.

 

Vrijdag 1 februari 2013: Kunstgras verplicht

Voetbalclubs met een goedgekeurd kunstgrasveld zijn met ingang van 1 februari 2013 verplicht om bij afgelastingen van het hoofdveld (van natuurgras) met het eerste elftal uit te wijken naar kunstgras. Dit besluit heeft de KNVB genomen voor alle districten en is van toepassing op alle standaardcompetities mannen. Voorheen moesten de clubs met een hoofdveld van echt gras vóór het seizoen aangeven, of ze bij een onbespeelbaar veld al dan niet zouden uitwijken naar kunstgras. Die keuzevrijheid vervalt met de ingreep van de KNVB, maar maakt in de regio Amersfoort weinig indruk. Zo ook bij sc Hoevelaken. “Bij ons is de maatregel al een paar seizoenen geëffectueerd”, zegt voorzitter Wim van Vliet in het AD. “Het zorgt niet voor een afname in bezoekersaantallen. Ook de spelers vinden het niet erg, die trainen er vaak op. Een nadeel is wel, dat alle sponsoruitingen rondom ons hoofdveld zijn. Een verplaatst duel levert voor hen minder exposure op, maar gelukkig gebeurt dat maar een paar keer per jaar. De sponsoren hebben er begrip voor als het gebeurt”.

Op zaterdag 2 februari 2013 moet sc Hoevelaken al direct gebruik maken van de KNVB-maatregel. De wedstrijd tegen Renswoude (1-1) verschuift naar veld 2. Ook een week later moet de thuiswedstrijd tegen koploper De Meern naar het kunstgras verhuizen, maar omdat op 9 februari ook de kunstgrasvelden te veel gevaar opleveren, vervalt het gehele voetbalprogramma.

 

Zaterdag 2 februari 2013: Voetballers F8 starten hun carrière

Het is een bijzondere dag voor Lucas  Jansen, Ray Staudt, Noah Duyster, Nubel el Mourabit, Damian Acosta-Muis, Matthijs Kock, Niels van Dijk en Ben Flapper. Na een half jaar training bij de mini F beginnen deze jonge voetballers, op het elfde huwelijksjaar van de aanstaande nieuwe koning en koningin, als Hoevelaken F8 aan het grotere werk: de competitie. Eerste tegenstander is SDV Barneveld F10, waartegen de volgende tussenstanden vallen te noteren: 1-0, 1-4 (rust), 5-4 en 5-5. Kortom, een wedstrijd waarin alles zit.

Voor veel andere teams wordt de competitie hervat.

De najaarskampioenen F1 en F2 slaan in een hogere klasse direct weer toe (0-4 en 1-4 op verplaatsing), terwijl ook de overige vlaggenschepen successen boeken. Hoevelaken 1 en D1 delen de punten (beiden 1-1), terwijl A1 (6-2), B1 (3-0), C1 (7-1) en E1 (8-2) hard toeslaan.

Hoevelaken 2 krijgt nieuwe inloopshirts aangeboden van Ottenschot letselschadespecialisten, maar komen schadevrij uit de strijd tegen ESA (2-1).

 

Vrijdag 8 februari 2013: In memoriam 3, Piet van den Ham

In de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 februari overlijdt op 68-jarige leeftijd geheel onverwacht onze voormalige hoofdtrainer Piet van den Ham. Piet van den Ham is hoofdtrainer bij sc Hoevelaken in het seizoen 1979-1980. Na drie succesvolle jaren onder leiding te hebben gestaan van Gerard van de Grootevheen vindt het bestuur, dat sc Hoevelaken toe is aan een trainer met een hoger trainersdiploma. De club komt terecht bij Piet van den Ham, maar al snel blijkt, dat deze trainer eigenlijk te hoog is gegrepen voor de nog altijd ‘bescheiden’ dorpsclub. Van den Ham is te professioneel voor de voetbalclub van dat moment. “Hoevelaken is eigenlijk mijn enige misstap geweest”, zal Piet van den Ham later in een interview toegeven. “Bij die club prevaleert de gezelligheid boven de prestaties. En dat is nu eenmaal niet mijn stijl”.

 

Zaterdag 16 februari 2013: Oost west, west best

Hoewel in district Oost alle competitiewedstrijd zijn afgelast, valt er op 16 februari voor het eerst deze maand eindelijk weer van een competitiewedstrijd te ‘genieten’. Vanwege de indeling in West, waar wel wordt gevoetbald, mag de hoofdmacht als enige ploeg de wei in voor de punten, al blijven die (verdiend) in Amersfoort. Voor de tweede keer dit seizoen blijkt asc Nieuwland te sterk, ditmaal met 2-0.

 

Vrijdag 1 maart 2013: Voetbalschool

Vandaag begint de meteorologische lente. Reden voor de voetbalschooldirectie om, na vooral een aantal waterkoude weken, weer een voetbalschooldag te beleggen. Volgens Ben Boekhout valt de opkomst met 45 scholieren wat tegen, maar de aanwezigen hebben wel weer het nodige plezier en spijkeren daarnaast hun eigen vaardigheid bij. Met grote regelmaat krijgen de jonge voetballers te horen, dat ze het goed doen. Het is tenslotte niet voor niets complimentendag vandaag.

 

Zaterdag 2 maart 2013: IQBuzz steekt Hoevelaken 2 opnieuw in het nieuw

IQBuzz is het bedrijf, dat de opmaak van De Stip, het programmaboekje en de presentatiegids verzorgt, het jubileumboek opmaakt en de website heeft ontwikkeld. Daardoor is het bedrijf van Pim van Duijn al enkele jaren één van de hoofdsponsors van sc Hoevelaken en daarnaast kledingsponsor van Hoevelaken 2. Vandaag krijgen de mannen van trainer/coach Gerwin Dekker nieuwe tenues overhandigd, waarin ze direct Veensche Boys 2 van de mat spelen: 4-1.

 

Vrijdag 8 maart 2013: Jeugdbingo

Op de dag dat voormalig bondscoach en de in de regio bekende Jan Zwartkruis op 87 jarige leeftijd overlijdt, organiseert de Supportersvereniging een bingoavond voor de jongere jeugd van sc Hoevelaken, waar ongeveer 75 kinderen op af komen. Samen met de helpende ouders en grootouders is het lekker druk in de kantine.

Om 18.30 uur beginnen Carla en Henriette met het trekken van de bingoballetje. Elk getrokken balletje wordt met het nodige gejuich of boe-geroep ontvangen. Voor de laatste ronde, waar een tablet de hoofdprijs is, worden door de kinderen extra bingo kaarten ingeslagen. Sommigen hebben wel 5 kaarten, of ze dat allemaal bij hebben kunnen houden is nog steeds de vraag. Rond 20.30 uur zijn alle prijzen verdeeld en gaat iedereen weer naar huis. De organisatie is weer zeer tevreden over hoe de avond is verlopen. (Tekst: Klaas van Veluw, foto: Marc Welgraven)

 

Zaterdag 9 maart 2013: Hulde voor Hoevelaken 8

Nederland heeft er een nieuw weerrecord bij: vandaag regent het onophoudelijk in De Bilt en dat is nog nooit gebeurd. Het oude record dateert van 30 januari 1960 en stond op 23,5 uur regen.

De meeste mensen in Hoevelaken en verre omgeving zijn het koude en natte weer inmiddels meer dan zat, maar de spelers van Hoevelaken 8 worden per graad in de min en per regendruppel vriendelijker. Tenminste, dat constateert de scheidsrechter van dienst, die in de polder is opgetrommeld voor de confrontatie tussen Lelystad 7 – Hoevelaken 8 (3-3). Na afloop stuurt de arbiter dan ook een brief naar Hoevelaken:

Afgelopen zaterdag mocht ik als scheidsrechter fluiten bij de wedstrijd sv Lelystad ’67 – Hoevelaken 8. En ……… dat is mij uitstekend bevallen.

Ik mag het achtste team van Hoevelaken mijn complimenten geven voor de manier waarop zij zich presenteren. Deze spelers waren de hele wedstrijd sportief en geen wanklank, geen gevloek, niks te protesteren en geen enkele ernstige overtreding geconstateerd. Echt dat maak ik zelden mee. Het leek er bijna op, of deze spelers het expres deden!

Natuurlijk heb je daar twee teams voor nodig maar bij Hoevelaken is het mij positief opgevallen.


Met vriendelijke sportgroet,


John Rozema

scheidsrechter sv Lelystad ’67

 

Zondag 10 maart 2013: FC Utrecht – RKC 1-0

Als uitvloeisel van de Clubactie in het najaar van 2012 mogen Hoevelaken E5 en E6 naar de wedstrijd FC Utrecht – RKC. Beide E-teams weten van september tot november 2012 de meeste loten te verkopen en winnen de door FC Utrecht beschikbaar gestelde toegangskaarten. Op de koude tribune valt tijdens de wedstrijd echter net zoveel te beleven als bij de wedstrijd IJFC – sc Hoevelaken van de dag daarvoor, en die werd door de scheidsrechter vlak voor de aftrap afgelast vanwege een onbespeelbaar kunstgrasveld.

 

Vrijdag 22 maart 2013: Clubquiz en penaltybokaal

Vanwege het jubileumjaar staan er vandaag twee jubileumactiviteiten op het programma: de penaltybokaal en de clubquiz. Beide activiteiten zijn een primeur bij sc Hoevelaken.

Hoewel beide evenementen al ruim een jaar op het programma staan, hebben de weergoden de lange voorbereidingstijd niet benut om voor aangenaam weer te zorgen. Op één van de koudste 22e maart-dagen in bijna een eeuw staan diverse doelmannen en strafschopspecialisten te verkleumen. Of de thuisblijvers gelijk hebben, blijft echter de vraag. De schutters van elf (of negen) meter die er zijn hebben een leuke avond en ook de doelmannen genieten van de individuele aandacht.

Na de strafschoppenseries is het tijd voor de eerste clubquiz in de historie van sc Hoevelaken. De vragen zijn niet voor iedereen even eenvoudig, de puntentelling bij sommige vragenrondes verdient verbetering, maar uiteindelijk zijn de reacties uiterst positief en is er al direct vraag naar een tweede editie van de clubquiz in maart 2014.

De clubquiz kent een verrassende winnaar. Kort voor aanvang weet hij nog niet eens dat hij meedoet, een paar uur later wordt hij als eerste winnaar van de clubquiz bejubeld: Aalt ‘Pino’ van Doornik.

 

Maandag 25 maart 2013: Carla Welgraven is kantineheld

Johan Derksen (15 maart 2006) en Wilfred Genée (6 februari 2008) zijn in het verleden, op uitnodiging van de sponsorcommissie, te gast in het clubhuis van sc Hoevelaken. Maandag 25 maart 2013 zijn de rollen omgedraaid en is sc Hoevelaken op visite bij beide heren, verantwoordelijk voor het sportprogramma Voetbal International van RTL 7. Keuken- en barmedewerkster Carla Welgraven is door een groep ‘vrienden’ opgegeven als kantineheld en kent een aantal minuten een ‘moment of fame’ voor een miljoenenpubliek. In haar kielzog trekken 13 fans met haar naar de studio, om aldaar plaats te nemen aan de stamtafel.

 

(Paas)zaterdag 30 maart 2013: Met debutant naar eerst zege in 2013 

Na zes wedstrijden is het voor het vlaggenschip in het zevende duel van dit kalenderjaar eindelijk zo ver: de eerste overwinning in 2013. Met Dion Metz als debutant op de plaats van de geblesseerde Mark Buitink steelt Hoevelaken in Vleuten bij UVV drie punten. De wijze waarop Hoevelaken aan haar punten komt is geen onderwerp van gesprek. De euforie na deze moeizame zege overheerst.

 

Maandag 1 april 2013: Dyon Weyn ziet het levenslicht

Terwijl de Hoevelakense hoofdmacht zich in het zweet werkt tegen koploper De Meern (1-2 verlies), heeft Jan Weyn op deze dag van de flauwe grappen andere dingen aan zijn hoofd. De Hoevelakense topscorer (6 goals) is bezig vader te worden. De moeder die daar bij hoort is Sasja Vooys, aanvoerster van de dames. Samen krijgen zij op deze dag een prachtige zoon: Dyon, die wordt geboren rond het moment, dat Ruud Kassenaar voor sc Hoevelaken de aansluitende treffer op het bord kopt.

 

Dinsdag 2 april 2013: Toestemming voor uitbreiding binnen

“We kunnen beginnen met de realisatie van uitbreiding kleedlokalen!! Ver in blessuretijd van de extra verlengingen, waarin sc Hoevelaken toch aanvallend bleef voetballen, is HET besluit gevallen. Met 100 PROCENT steun, ja u leest het goed: 100%, heeft de gemeenteraad ingestemd met uitbreiding (en dus financiële steun) van twee kleedlokalen op ons sportcomplex. Wij zijn hier erg gelukkig mee”!!!

Met bovenstaande woorden steekt secretaris Jan Beitler zijn tevredenheid niet onder stoelen of banken. Na acht gemeentelijke sessies is eindelijk de toestemming binnen, om extra kleedlokalen te realiseren. De bouw van de nieuwe kleedlokalen start op maandag 2 september 2013. (Foto: 28/09/’13)

 

Donderdag 4  april 2013: Trio verlengt contract

Exact een jaar na dato zitten ze weer bij elkaar: Ben Boekhout, Jos Springveld en Gerwin Dekker. De reden is dezelfde als op donderdag 5 april 2012: de verlenging van het contract. Ben Boekhout (12e jaar betaald trainer, waarvan 5 jaar hoofdjeugdtrainer, 3 jaar B-trainer wordt nu voor het 4e seizoen opnieuw hoofdjeugdtrainer), Jos Springveld (gaat voor zijn 8e jaar als verzorger) en Gerwin Dekker (wordt voor het 3e jaar B-trainer) zetten hun handtekening onder een nieuwe eenjarige verbintenis. Het contract van Gerwin kent echter enkele wijzigingen. Hij mag van sc Hoevelaken de trainerscursus oefenmeester II gaan volgen en krijgt tevens de eindverantwoording over “Jong sc Hoevelaken”, een spelersgroep van onder de 23, waarmee in het seizoen 2013-2014 zes tot acht oefenwedstrijden gespeeld zal worden.

 

Vrijdag 5 april 2013: Bas van Vulpen wint de seniorenbingo

De supportersvereniging, in dit geval Carla Welgraven en Henriëtte van Dusschoten, bezorgt een veertigtal leden en belangstellenden een gezellige avond. Op het programma staat de traditionele seniorenbingo, met als hoofdprijs een Samsung tablet. Bas van Vulpen, de uittredend supporter van het jaar, blijkt de kaart met de juiste nummertjes te hebben gekocht.

 

Zaterdag 6 april 2013: Sc Hoevelaken bedankt Goos van Duinkerken

Het is 30 september 1995, wanneer alle pupillenelftallen van sc Hoevelaken door Van Duinkerken Recreatie in het nieuw worden gestoken. De toenmalige sponsorcommissie weet dit bedrijf als hoofdsponsor van de jeugd aan zich te binden en dat blijkt geen eendagsvlieg. Op 2 juni 2012 is het contract met Van Duinkerken opnieuw verlengd, ditmaal met maar liefst vier jaar.

Naast de sponsoring van de jeugd levert Van Duinkerken Camping & Sportsmall, zoals het bedrijf inmiddels door het leven gaat, een belangrijke financiële bijdrage aan het jubileumboek. Met dank aan Goos van Duinkerken, die terugtreedt uit het bedrijf en op zaterdag 6 april een afscheidsreceptie krijgt aangeboden. Namens sc Hoevelaken zijn voorzitter Wim van Vliet, jeugdvoorzitter Klaas van Veluw en de sponsorcommissieleden Léon Breuers en Katja Griever aanwezig, om Goos een ‘cadeau om in te lijsten’ aan te bieden. Een aandenken dat zowel Goos van Duinkerken zelf, als Van Duinkerken Camping & Sportsmall als hondstrouwe hoofdsponsor, verdient.

 

Zaterdag 13 april 2013: Vlaggenschepen koploper en rode lantaarndrager

Na tien jaren verbouwing, het dubbele van de planning, opent het Rijksmuseum weer volledig haar deuren. Via een aftelklok op de gevel leven de kunstliefhebbers al vanaf 4 januari naar het moment toe, dat er meer schilderijen te zien zijn dan alleen het Melkmeisje van Vermeer en de Nachtwacht. Arnold van den Hoeven heeft in dezen een voortschrijdend inzicht, want van hem (en Wil) verschijnt er op 2 januari 2013 een nieuwjaarskaart binnen dit thema in de bus bij Robert en Jacqueline.

Ook bij tennisclub Weldam is het feest. Net als sc Hoevelaken bestaat de tennisclub 50 jaar, wat onder andere wordt gevierd met de uitgave van een Glossy. En natuurlijk zijn daar weer de nodige oud-voetballers bij betrokken. Henk Jacobs, Ben de Graaf en Lisette Vonno, in de eindjaren tachtig nog gezamenlijk deel uitmakend van de Stip-redactie, zijn medeverantwoordelijk voor de inhoud van dit blad.

Sportief is het wisselvallig vandaag. Hoevelaken A1 komt steeds dichter bij de titel, terwijl de hoofdmacht met veel strijd afglijdt naar de laatste plaats.

 

Zondag 14 en maandag 15 april 2013: Jubileumboek ter perse

Na negen jaar schrijven, zoeken, vergaren, fotograferen, interviewen, schrappen, herschrijven, opmaken en corrigeren gaat het dit weekend eindelijk gebeuren: het jubileumboek gaat ter perse. In het Poolse Olsztyn wordt door Léon Breuers, Gerco en Pim van Duijn en Robert Kreuning een blik geworpen op het maken van de eerste drukplaat en het drukken van de eerste pagina’s.

 

Zaterdag 20 april 2013: Hoevelaken pakt laatste strohalm

Onder het toeziend oog van Henk Vreekamp (81), hoofdtrainer van sc Hoevelaken van 1967 tot 1971, begint de hoofdmacht als rode lantaarndrager aan de wedstrijd tegen AH ’78. Met veel strijd winnen de mannen van Jan van den Heuvel hun tweede competitiewedstrijd in 2013, waardoor het de laatste strohalm grijpt om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Vooral de jonkies doen het in deze wedstrijd goed. Maurits van Vliet wordt ‘Man van de Wedstrijd’, terwijl Barry de Winter als invaller de matchwinnaar wordt.

 

Dinsdag 23 april 2013: Jeugdbestuur neemt afscheid van Eduard Koster

Vandaag neemt het jeugdbestuur afscheid van wedstrijdsecretaris Eduard Koster. In december legt hij zijn werkzaamheden neer en tijdens zijn afscheidsrede geeft hij als argument, dat hij klaar is met het onderlinge gemopper op elkaar. “Verenigingswerk doe je als hobby, uit liefhebberij en uit liefde voor de club. Dat mogen bepaalde mensen zich wel eens realiseren”! Eduard benadrukt, dat hij zijn functie als wedstrijdsecretaris altijd met veel plezier heeft gedaan en dat hij hoopt op termijn het plezier binnen de club weer terug te vinden. Jeugdvoorzitter Klaas van Veluw prijst Eduard voor zijn inzet en bedankt hem, voor alles wat hij voor sc Hoevelaken heeft gedaan.

 

Zaterdag 27 april 2013: Vrouwen in het nieuw en A1 kampioen

Half februari al worden de vrouwen door café/restaurant De Wiekslag in nieuwe trainingspakken gestoken, maar vandaag is er pas tijd voor een fotoshoot. Twee uur later spelen de voetbalster thuis tegen DOVO (2-2) en moeten de derde periodetitel nog even voor zich uitschuiven.

Succes is er wel voor Hoevelaken A1. In Apeldoorn wordt hekkensluiter Apeldoornse Boys met 8-1 van de mat geveegd, waarmee Hoevelaken een plaats in de hoofdklasse afdwingt. Het absolute hoogtepunt in deze kampioenswedstrijd is de rentree van Ramon Geijtenbeek, die in februari ernstig gewond raakt na een scooterongeluk, maar elf weken later, veel eerder dan verwacht, op de velden terugkeert. Een kwartier voor tijd valt hij in, om drie minuten later bij zijn eerste balcontact te scoren.

 

Zaterdag 30 april 2013: Fototentoonstelling in De Haen

Tennisclub Weldam (april), voetbalvereniging sc Hoevelaken (mei) en korfbalvereniging Telstar (oktober) bestaan dit jaar vijftig jaar. De Oranjevereniging bestaat zelfs al 75 jaar. Om de jubilerende verenigingen onder de aandacht te brengen, vindt op de allerlaatste Koninginnedag een fototentoonstelling plaats in De Haen. De tentoonstelling wordt goed bezocht en voor vele bezoekers is het een ‘feest van de herkenning’.

 

Zaterdag 4 mei 2013: Hoevelaken 5 en 7 kampioen

Op de dag van dodenherdenking is het vooral feest op Kleinhoven. Hoevelaken 5 en Hoevelaken 7 mogen op de kampioenskar, terwijl Hoevelaken B1 en de Vrouwen zich plaatsen voor de nacompetitie om promotie.

De kampioenschappen van het vijfde en zevende elftal hangen al weken in de lucht, maar worden deze dag bewaarheid. Hoevelaken 5 wordt kampioen na een 3-0 overwinning op Hierden 4, al mag dat niet zo worden genoemd. Vanwege het terugtrekken van Hoevelaken 4, eerder dit seizoen, zit er een blokkade op een eventueel kampioenschap en/of promotie van het vijfde elftal. De vreugde is er echter niet minder om.

Hoevelaken 7 nestelt zich, onder het toeziende oog van voorzitter Wim van Vliet, die daarvoor een wedstrijd van de hoofdmacht laat schieten, na een 2-0 overwinning bij SDC Putten 12 defitief op de hoogste positie.

 

Zaterdag 11 mei 2013: Hoevelaken F1 kampioen

Voor de tweede keer deze competitie kunnen de jonge voetballers van Hoevelaken F1 op de boerenkar. De ‘mannen’ van Ronald Kleinveld en Sem van der Velde winnen ook in de hoofdklasse al hun wedstrijden, een ongekend succes.

Voor Hoevelaken B1 is deze dag minder succesvol. Na een 2-1 nederlaag tegen WVF op donderdag 9 mei 2013 komt het deze dag tot een verlenging. De wedstrijd eindigt in 4-4, waardoor Hoevelaken B1, net als in de vorige voetbaljaargang, al in de eerste ronde van de nacompetitie naar huis mag.

Ook de Vrouwen komen in hun eerste ronde van de bekercompetitie in actie en moeten op Kleinhoven de winst laten aan Odysseus VR2: 0-2.

Door een gelijkspel tegen Zevenhoven (1-1) eindigt de hoofdmacht van sc Hoevelaken met VRC puntgelijk op de voorlaatste plaats op de ranglijst, waardoor een beslissingswedstrijd om directe degradatie noodzakelijk is. Na de wedstrijd wordt John Kok door zijn ploegmaten uitgeroepen tot ‘speler van het jaar’. Nico Wilgenburg wordt ‘supporter van het jaar’.

 

Dinsdag 14 mei 2013: Hoevelaken degradeert naar de derde klasse

Na één seizoen de kunsten te hebben vertoond in de tweede klasse doet de Hoevelakense hoofdmacht vandaag weer een stap terug. Op het veld van Renswoude krijgt Hoevelaken een oorwassing van VRC, dat na een kwartier al een 3-0 voorsprong neemt. Na een aantal in verdedigend opzicht ‘mindere’ momenten neemt Hoevelaken met een 5-0 nederlaag afscheid van de tweede klasse.

 

Woensdag 15 mei 2013: Receptie 50 jaar sc Hoevelaken

Vandaag is het precies vijftig jaar geleden, dat sc Hoevelaken wordt opgericht. Tijdens de daarvoor georganiseerde receptie worden na een aantal toespraken eerst Jan Beitler, Hans van den Bos, Jan Haverkamp, Jan van den Hoeven, Wiegert van den Hoorn, Teus van Rootselaar, Rini Vreekamp, Erik de Wilde en Henk van Zoeren gehuldigd als lid met vijftig dienstjaren. De negen trouwe honden van sc Hoevelaken krijgen van de bestuursleden een aandenken opgespeld.

Vervolgens wordt het jubileumboek gepresenteerd, waaraan Robert Kreuning tien jaar lang tekstmatig werkt, waarvoor IQBuzz de opmaak verzorgt, Eigenhuis Keukens en Van Duinkerken camping&sportsmall financieel geïnteresseerd zijn en TDBD de druk regelt. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Jaap van de Pol.

Na de presentatie van het boek, dat in grote euforie wordt ontvangen, is het clubhuis na 12 oktober 2007 (Jan Baas) voor de tweede keer een locatie, waar een Koninklijke onderscheiding wordt uitgereikt. Ditmaal wordt Robert Kreuning benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor sc Hoevelaken.

 

Zaterdag 18 mei 2013: Vrouwen naar volgende nacompetitieronde en spetterende feestavond

Na de 0-2 thuisnederlaag vorige week trekken de Hoevelakense voetbalvrouwen in Utrecht de zaken weer recht. Na een 3-1 overwinning op Odysseus ‘91 VR2 en een doelpuntloze verlenging, schieten de vrouwen van scheidend trainer Jack van Beek zich vanaf de elfmeterstip naar de volgende ronde.

Enkele uren later wordt het jubileumjaar van sc Hoevelaken vervolgd met een spetterende feestavond, waarvoor 440 kaarten worden verkocht.

 

Maandag 20 mei 2013: Jubileumfietstocht

Op tweede pinksterdag vindt de laatste jubileumactiviteit van sc Hoevelaken plaats: de jubileumfietstocht, die eigenlijk op tweede paasdag (1 april) zou worden verreden, maar vanwege de weersomstandigheden wordt verplaatst naar vandaag. Ruim vijftig belangstellenden klimmen op de fiets voor de bijna 30 kilometer lange tocht, die eindigt met een pannenkoek bij De Gillende Keukenmeid. Op de vragen die onderweg beantwoord moeten worden, geven de duo’s Dinie en Jan Beitler en Ankie en Jac van Hoeijen de meeste goede antwoorden. Zij verdienen daarmee de dinerbon, die bij het pannenkoekenrestaurant omgezet kan worden in drank en voedsel.

 

Zaterdag 25 mei 2013: Sc Hoevelaken gastheer bekerfinales; vrouwen gaan ten onder

Voor het eerst in de historie van een halve eeuw is sc Hoevelaken gastheer van de bekerfinale voor de lagere seniorenteams. Op de Hoevelakense kunstgrasvelden bestrijden op het ene veld twee teams van Sparta Nijkerk elkaar, terwijl op het andere veld csv Apeldoorn met ruime cijfers “Pokalsieger” wordt. Vol overgave reikt secretaris Jan Beitler de bijbehorende bekers uit.

Op het hoofdveld staan er Hoevelakense belangen op het spel. De vrouwen kunnen ten koste van Alphense Boys de tweede klasse bereiken, maar moeten de winst aan de gasten laten (0-3). In de return op 2 juni kan de schade niet worden hersteld (3-1 nederlaag), waardoor trainer/coach Jack van Beek zonder promotie afscheid neemt van het vrouwenvoetbal in Hoevelaken. Hij wordt in 2013/2014 weer jeugdleider (E2) en wordt opgevolgd door Kâmil Akyol.

 

Zaterdag 8 juni 2013: Slingerland wint bedrijventoernooi

Het bedrijventoernooi vormt ook dit jaar de afsluiting van het voetbalseizoen. Onder een heerlijk zonnetje werkt een dertigtal bedrijventeams zich nog eenmaal in het zweet.

Na een overtuigende 3-0 overwinning op Ricoh wint Slingerland, met een grote afvaardiging uit Terschuur, het toernooi. Incassade, dat de strijd om de derde plaats na strafschoppen wint van Streeploos, wordt daarmee onttroond.

De trofee “meedoen is belangrijker dan winnen”, is voor het team van Jurrian Boerkamp (foto), de nummer drie van vorig jaar.

 

Woensdag 12 juni 2013: Adieu Raymond, Ferry, Jan en Bas

Vanwege enkelblessures speler Bas Buitink en Ferry Riksen al een tijdje niet meer in de hoofdmacht. Aan het eind van het seizoen 2012-2013 komen daar Jan Weyn en Raymond Buis bij. Na ruim een decennium in de hoofdmacht actief te zijn geweest doen zij een stapje terug en gaan voetballen in Hoevelaken 3.

De verdiensten van Bas, Ferry, Jan en Raymond voor de hoofdmacht in de 21e eeuw zijn zo groot, dat een afscheidswedstrijd voor hen gerechtvaardigd is. Een groot deel van het spelersarsenaal, waarmee genoemd viertal in de afgelopen tien jaar samenspeelde, geeft acte de présence. In de onderlinge partij van twee maal een half uur vallen vijf treffers, waarvan Jan Weyn als enige ‘afzwaaier’ het doel vindt.

 

Donderdag 13 juni 2013: In memoriam 4, Evert van den Berg

Op donderdagochtend 13 juni 2013 komt er een einde aan het leven van Evert van den Berg. Evert is een geziene gast in het clubhuis van sc Hoevelaken, vooral tijdens de diverse kaartavonden van de supportersvereniging. Daarnaast wordt regelmatig de hulp van Evert ingeroepen, wanneer er op Kleinhoven een klusje geklaard moet worden. Vooral voor precisiewerk is men bij hem op het juiste adres.

Een hersenbloeding tijdens een kaartavond werpt Evert lichamelijk terug. Een verkeersongeluk begin juni versnelt het proces.

 

Vrijdag 14 juni 2013: Schoenen aan de eiken

Er gaat geen voetbalseizoen voorbij, of na afloop van de voetbaljaargang stopt er wel iemand met voetballen. Al dan niet met een afscheidswedstrijd. De betreffende spelers hangen dan hun voetbalschoenen aan de wilgen. (Bijbelse uitdrukking, zie psalm 137)

Sinds het najaar van 2012 heeft sc Hoevelaken een variant op deze boom. Na zijn laatste wedstrijd in mei 2012 gooit Ron Springveld in een opwelling zijn voetbalschoenen in de dichtstbijzijnde boom, waarin het schoeisel op een gedrapeerde wijze blijft hangen. Deze boom is een eik, waaraan op vrijdag 14 juni 2013 nog drie paar schoenen komt te hangen. De drie J’s (John Beitler, Jeroen Kok en Juan Stitselaar) hangen op deze dag ook hun schoenen aan de wilgen (lees: eiken), waarmee een traditie lijkt geboren: bij sc Hoevelaken hangt men de voetbalschoenen aan de eiken.

 

Zaterdag 15 juni 2013: Klussendag

Een twintigtal noeste werkers trekt op zaterdagmorgen 15 juni 2013 naar Kleinhoven, om het voetbalcomplex zomerklaar te maken. Het clubhuis, de kleedkamers en het witte huisje worden gereinigd, de plafonds in de kleedkamers worden geschilderd, de gevels worden gewassen, de dug-outs krijgen een opknapbeurt en het perkje onder het scorebord krijgt een facelift. Daar moet de weg worden vrijgemaakt voor de beide kleedlokalen en het scheidsrechtershok, die vanaf september gebouwd zullen worden.

 

Zaterdag 22 juni 2013: Beweeg en Beleef

Na een reeks van eigen jubileumactiviteiten vanwege het vijftigjarig bestaan van sc Hoevelaken organiseert de jubileumcommissie, in samenwerking met de jubileumcommissies van tc Weldam en kv Telstar, nog één afsluitende activiteit: Beweeg en Beleef, een dag voor alle Hoevelakers. Ook de tennisclub en de korfbalvereniging bestaan in 2013 vijftig jaar en naar aanleiding daarvan vinden de drie jubilarissen elkaar, om in gezamenlijkheid een dag te organiseren, waarin de drie sportverenigingen zichzelf op hun eigen sportpark presenteren en ook een gezonde leefstijl onder de aandacht brengen. Bij sc Hoevelaken is er van 10.00 tot 12.00 uur een voetbalschool, waarop een honderdtal kinderen afkomt.

 

Dinsdag 2 en donderdag 4 juli 2013: FC Nijkerk – FC Utrecht

Al een kalenderjaar lang viert Nijkerk dat het 600 jaar geleden is, dat deze Gelderse plaats stadsrechten kreeg. Onder de noemer Nijkerk600 organiseert een speciaal daarvoor in het leven geroepen commissie tal van festiviteiten, waaronder een voetbalwedstrijd tussen FC Nijkerk en de profs van FC Utrecht. FC Nijkerk is een gelegenheidsteam, samengesteld uit voetballers die bij Sparta Nijkerk, NSC, Veensche Boys of Hoevelaken voetballen en tevens in de gemeente Nijkerk wonen, aangevuld met andere Nijkerkse voetballers. Namens sc Hoevelaken zijn Tom Buitink, Michel van de Bunt, Dennis de Haas en Pascal de Jong in de selectie opgenomen, die wordt geleid door sc Hoevelaken trainer Jan van den Heuvel. Ook de oud sc Hoevelaken-spelers Niels Buitenhuis, Guido de Graaf en Frank Tervoert maken deel uit van de selectie. Op 2 juli is er een eenmalige training voor dit ‘keurkorps’. De wedstrijd op 4 juli op Sportpark De Ebbenhorst gaat tegen een zielloos FC Utrecht B met 2-0 verloren. (Foto: Aalt Guliker)

 

8 – 11 juli 2013: Scheidsrechterskwartet houdt Hoevelakense eer hoog in Oostenrijk

Het hoeft inmiddels al geen betoog meer dat in de zomer het internationale voetbaltoernooi in het Oostenrijkse Wolfsberg onder Hoevelakense arbitrage staat. Ook van 8 tot 11 juli is dat het geval. De recent geslaagde scheidsrechters van de BOS-cursus, Gijs Leebeek en Kevin Wendel almede Sander van den Heuvel en Bert Wigchers  krijgen de taak om de wedstrijden tussen 32 ploegen uit Polen, Hongarije, Duitsland, Roemenie, Slowakije en Oostenrijk tot een goed einde te brengen. Na drie vermoeiende dagen in temperaturen die tot 30 graden oplopen fluit Sander van den Heuvel op de vierde dag de finale onder de elf. Kevin Wendel neemt de finales U12 en U13 voor zijn rekening en Gijs Leebeek die van de spelers onder de 15. “Al met al weer een succesvolle week waarbij weer de nodige ervaring werd opgedaan”, is de eindconclusie van Bert Wigchers. (Info en foto: Bert Wigchers)

 

Zondag 28 juli 2013: In memoriam 5, Elbert van Deuveren

Het is zondag 28 juli 2013 aan het eind van de middag, dat Hoevelaken een groot sportliefhebber verliest. Na een strijd van anderhalf jaar tegen kanker overlijdt Elbert van Deuveren. Hij wordt slechts 57 jaar.

Elbert is decennia lang een geziene en actieve gast op de sportcomplexen van sc Hoevelaken. Zowel op de Sportweg als vanaf 1986 op Kleinhoven steekt Elbert veel van zijn energie in sc Hoevelaken. Niet als actief voetballer, want dat is hem, vanwege een geboorte zonder knieschijven, niet gegeven. Wel is Elbert jarenlang langs de lijn te zien als jeugdleider en later als leider van Hoevelaken 3. Daarnaast maakt hij zich verdienstelijk als lid van het barpersoneel.

Hoogtepunt in zijn voetballeven bij sc Hoevelaken is het leiderschap van Hoevelaken A1 in het seizoen 1991/1992, wanneer Anton Twisker als hoofdjeugdtrainer de scepter zwaait. Niet zonder trots meldt Elbert, dat in genoemd seizoen het beste A1 aller tijde functioneert. En hij is daarbij.

 

Maandag 26 – woensdag 28 augustus 2013: KNVB voetbaldriedaagse

De KNVB is inmiddels kind aan huis bij sc Hoevelaken wanneer het gaat om de KNVB voetbaldagen aan het eind van de zomervakantie. Sc Hoevelaken is in de laatste week van augustus al weer voor het vierde opeenvolgende jaar de gastheer van bijna honderd regionale voetballers, waarvan bijna een vijfde deel lid is van sc Hoevelaken. De jeugdige voetballers werken drie dagen lang aan het verbeteren van hun eigen vaardigheid en leven zich even lang uit in hun favoriete tak van sport.

 

Zaterdag 31 augustus 2013: Hoevelaken A1 ronde verder in beker op Dorpsdag en homoacceptatie in de voetballerij

Het is groot feest in Eindhoven. PSV bestaat 100 jaar en dat moet gevierd worden. De Eindhovenaren dienen bij de bond een verzoek in voor een ‘gepaste’ tegenstander, maar dat blijkt achteraf vragen om problemen. Cambuur ontneemt PSV met een 0-0 eindstand twee kostbare punten en versjteerd daarmee voor een deel het Eindhovense eeuwfeest.

De brilstand staat deze dag ook op het scorebord bij Hoevelaken A1 tegen het twee klassen hoger spelende Sparta Nijkerk A1, maar bij de mannen van Ben Boekhout voelt dat als een overwinning. Sterker nog, door dit resultaat gaat de A1 naar de volgende ronde in het bekertoernooi, wat na een poulefase met sterke tegenstanders een geweldig resultaat is. Voor Hoevelaken 1, 2, B1 en de Vrouwen eindigt het bekeravontuur vandaag.

De laatste augustusdag begint met het openslaan van het AD. In een goed artikel doet Thijs Smeenk zijn verhaal over het doorbreken van homotaboe in de voetballerij en de homoacceptatie in deze tak van sport. “Als je het dorp niet uitkomt, dan blijft je belevingswereld beperkt”, laat Thijs door Patrick Boor optekenen. “Ik vind het verbazingwekkend, dat heel veel mensen niet snappen dat homoseksualiteit geen keuze, maar aangeboren is”.

 

Zeskamp

Wanneer op de voetbalvelden de laatste fluitsignalen geklonken hebben, is het tijd voor de traditionele Dorpsdag. Thema: ‘Rare jongens, die Hoevelakers …’ en dat bewijst een groot aantal leden door in Romeinse outfit aan de zeskamp deel te nemen. Ook de voetbalvrouwen zijn volop aanwezig en Frouwkelien beklimt een dolle stier, maar is daar al snel weer af. Kortom: sc Hoevelaken is ook tijdens de dorpsdag weer nadrukkelijk aanwezig.

 

Maandag 2 september 2013: De eerste schep gaat de grond in ….

… of liever gezegd: de eerste shovelbak met een breedte van 140 cm. Dat schiet op, zou je denken. Maar niets is minder waar! Bij de tweede trek ontdekken we tijdig (?) een spaghetti van kabels en rioolbuizen. Daar moeten de tekeningen bij komen. Maar ja, waar zijn die? Met een zekerheid van 90% dat deze niet op de club te vinden zijn, wordt alras besloten om de bats maar bij de hand te houden. Of liever gezegd: in de hand. Dat resulteert in veel handwerk, met blaren op diezelfde handen tot gevolg. Gaan we hierdoor al vertraging oplopen? Die spaghetti moet toch eerst ontrafeld worden. (Tekst en foto: Jan Beitler)

 

Zaterdag 7 en maandag 9 september 2013: Fotosessies voor voetbalplaatjesalbum

De Hoevelakense supermarkt Jumbo, van de kruideniersfamilie Van Altena, gaat in de maand oktober weer een voetbalplaatjesactie houden. Daarvoor moeten alle leden van sc Hoevelaken op de foto. Een hele klus, die op een hele zaterdag en een maandagavond geklaard moet worden. En ook geklaard wordt. Ruim zeshonderd foto’s worden er geschoten, die tevens gebruikt worden voor de teampagina’s op de website van sc Hoevelaken. Na een wekenlang e-mailverkeer tussen diverse geledingen van de club blijken de teams hun zaakjes prima voor elkaar te hebben. De teams staan keurig op tijd in de Hoevelakense clubkleuren klaar, hebben de handtekeningenlijsten in orde en zijn goed gemutst, waardoor er niet van het strakke tijdschema hoeft te worden afgeweken.

Ook Hoevelaken 1 en 2 gaan op de foto en dat blijkt een goede opwarmer voor de competitie. Na twee royale overwinningen (5-1 tegen SEH en 9-1 tegen WVF 4) zijn beide teams de eerste koploper van het nieuwe seizoen in hun klasse.

 

Vrijdag 13 september 2013: Kick Off

Net als vele andere jaren krijgen alle vrijwilligers van sc Hoevelaken van het bestuur een gezellige avond aangeboden voor alle inspanningen die zij hebben verricht en nog gaan verrichten in het komende seizoen. Een tachtigtal harde werkers geeft aan de oproep gehoor en neemt tijdens een Hollandse avond de strijd tegen elkaar op in een quiz met vragen over Nederland. De geanimeerde avond mag een groot succes worden genoemd, mede vanwege een optreden van de “Toppers”.

 

Zaterdag 14 september 2013: De geschiedenis herhaalt zich

Vandaag is het op de dag af vijftig jaar geleden, dat voor sc Hoevelaken het competitieve verenigingsleven begint. Op 14 september 1963 opent onze vereniging haar bestaan met de uitwedstrijd tegen Hulshorst. Uitslag: 6-0 voor Hulshorst.

Precies vijftig jaar later begint sc Hoevelaken de tweede helft van de eeuw haar uitwedstrijdenreeks opnieuw in Hulshorst en weer op 14 september. De 6 ziet ook deze dag het scorebord, maar nu aan de Hoevelakense kant. Hoevelaken wint met 6-1 en verstevigt daarmee haar koppositie. Opmerkelijk feit: na eigenlijk afscheid te hebben genomen van het hoogste Hoevelakense voetbalniveau maakt Jan Weyn al in de tweede competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen zijn rentree. Hij valt tien minuten voor tijd in, na eerst in het tweede elftal al tweemaal te hebben gescoord. Ook de ‘reserves’ winnen weer ruim en verstevigen eveneens hun koppositie.

 

Vrijdag 27 september 2013: Dertien gediplomeerde trainers erbij

Sc Hoevelaken is weer dertien gediplomeerde jeugdtrainers rijker. Het betreft een ruim dozijn clubmensen, dat zich vier vrijdagavonden lang op de F–module heeft gestort en op 27 september 2013 het daarbij behorende certificaat krijgt uitgereikt. De taak van de nieuwe ‘Diplomtrainer’ is nu, om de opgedane kennis over te dragen op de spelers en speelsters uit de jongste leeftijdsgroep. Op de vraag van Anita Vonder, wie van deze groep wil meehelpen met de organisatie van de voetbalschool op vrijdag 4 oktober zijn de reacties echter lauw.

 

Zaterdag 28 september 2013: Voetbalplaatjesalbums uitgedeeld

Voor de tweede keer in de historie van sc Hoevelaken kunnen de voetballers van onze voetbalvereniging de plaatjes sparen van zichzelf, hun teamgenoten en alle andere voetballende leden. In samenwerking met de Jumbo is er een voetbalplaatjesalbum op de markt gebracht, waarin de verzamelde plaatjes kunnen worden bewaard. De plaatjes zijn in een acht weken durende actie vanaf maandag 30 september verkrijgbaar bij tien euro aan boodschappen. Vandaag wordt op Kleinhoven de aftrap van de voetbalplaatjesactie verricht met het uitreiken van de verzamelalbums aan alle leden van de club.

 

Donderdag 3 oktober 2013: Tien Corlaer-stagiaires bij sc Hoevelaken

Tijdens de stagemarkt op Corlaer in Nijkerk wordt op donderdag 3 oktober 2013 sc Hoevelaken met een kraam vertegenwoordigd door Ria Niemeijer. Het is haar laatste klusje als bestuurslid van sc Hoevelaken, want op maandag 7 oktober wordt zij tijdens de ALV als penningmeester opgevolgd door Rudy de Rijk.
Tijdens de stagemarkt kunnen leerlingen van Corlaer zich aanmelden voor een stageplaats bij een maatschappelijke instelling. Met Ben Boekhout als intermediair is dat natuurlijk een ‘appeltje, eitje’. Sc Hoevelaken kan tien leerlingen van Corlaer als maatschappelijk stagiair begroeten in de functie van trainer, scheidsrechter of patatbakker. (Foto: Ben Boekhout).

 

Vrijdag 4 oktober 2013: In memoriam 6: Lars Spaan

Vandaag is het Werelddierendag, een dag waarop ook weer een activiteit van de voetbalschool plaatsvindt. Beide zaken worden echter overschaduwt door het onverwachte overlijden van Lars Spaan, die op 44 jarige leeftijd door een hersenbloeding uit het leven wordt weggenomen. Lars is de vader van voetballer Ole Spaan en daarnaast ook bord- en kledingsponsor bij sc Hoevelaken. Verder is hij in 2009 mede-initiatiefnemer van Sportminded Hoevelaken, een samenwerkingsverband tussen de sponsorcommissies van sc Hoevelaken en de Mixed Hockeyclub, die twee keer per jaar een bedankavond voor de belangrijkste sponsoren van beide verenigingen organiseren. Zes keer is Lars nauw bij Sportminded betrokken en een zevende staat op stapel. Lars zal die niet meemaken en Sportminded Hoevelaken zal voor de betrokkenen nooit meer hetzelfde zijn.

 

Maandag 7 oktober 2013: Algemene ledenvergadering

2013 is het jaar van het bijzondere afscheid. Vlak voor haar verjaardag in januari maakt koningin Beatrix bekend, dat ze op 30 april 2013 afstand doet van de troon. Prins Willem Alexander promoveert op 30 april tot koning, waarmee we afscheid nemen van Koninginnedag en daarvoor Koningsdag (26 april) in de plaats terugkrijgen.

Op 28 februari van dit jaar doet ook het hoofd van de katholieke kerk een stap terug. Paus Benedictus XVI gaat vanaf die dag weer als Josef Radzinger door het leven. De 76-jarige Argentijn Jorge Mario Bergoglio wordt op 13 maart als Franciscus I zijn opvolger.

Eveneens in februari maakt rolstoeltennisster Esther Vergeer bekend dat zij, na 477 wedstrijden op rij ongeslagen te zijn geweest, stopt met haar sport. In mei sluit Sir Alex Ferguson zich in dit rijtje aan door Manchester United te verlaten na 26 jaar de ‘manager’ te zijn geweest. Op 21 juli draagt de Belgische koning Albert II (79) zijn taken over aan zijn zoon Filip (53).

Met het voortschrijden van het kalenderjaar neemt het aantal bijzondere afscheidsrecepties toe. Jacques Rogge, twaalf jaar lang de hoogste in rang bij het IOC, is niet langer beschikbaar als voorzitter. Hij wordt opgevolgd door Thomas Bach, een Duitser, de eerste Olympische  medaillewinnaar (1976, schermen) die voorzitter van het IOC wordt.

Ook bij sc Hoevelaken treden dit jaar verschillende mensen terug. Nadat eerst in juni 2013 de Stip-redactie met haar werkzaamheden stopt, nemen tijdens de Algemene Ledenvergadering penningmeester Ria Niemeijer en materiaalmanager Marianne Riksen na respectievelijk tien en zeven jaar afscheid van het bestuur.

Ria en Marianne worden uiteraard door voorzitter Wim van Vliet in het zonnetje gezet, net als dertien van de vijftien jubilarissen, die bij de ALV aanwezig zijn. Arjan Pomp, Thijs Smeenk, Jeen van den Berg, Dennis Willemsen, Onno Hoekstra, Jurrian Boerkamp, Ruud van Middelaar, Bas Buitink, Ferry Riksen, Tamara de Wilde, Gerard Smeenk en Boudewijn Martens zijn 25 jaar lid. Frans Schimmel sr., Martin Odinot en Paul van Agterveld zelfs al 40 jaar.

 

Donderdag 24 oktober 2013: vier nieuwe gediplomeerde scheidsrechters

Voor het eerst sinds 1987 vinden er tijdens de herfstvakantie geen herfstweekactiviteiten plaats. Wel besteden vier jonge leden een herfstvakantiedag aan hun hobby. Op donderdag 24 oktober 2013 nemen vier jeugdspelers van sc Hoevelaken deel aan de pupillen-scheidsrechterscursus. Op het complex van Voorwaarts Twello wordt onder leiding van betaald voetbalscheidsrechters Jeroen Sanders in de ochtenduren de leerstof doorgewerkt.

Na de lunch wordt het geleerde in de praktijk gebracht, waarbij twee jeugdteams van Voorwaarts als proefkonijn fungeren. Ook worden er twee teams gevormd uit de deelnemers, waarbij wordt geconstateerd dat er niets moeilijker is dan je eigen leeftijdsgenoten te fluiten.

De vier deelnemers van sc Hoevelaken, Pim Huijgens (D4), Tom Huijgens (C4), Mark te Lindert (C4) en Gijs Leebeek (A2), brengen het er goed vanaf. Het viertal kan, met een score van 14 goede antwoorden uit 15 vragen bij het schriftelijke examen, het welbegeerde diploma in ontvangst nemen.

Weer vier gediplomeerden aan het toch al groeiende arbiterskorps toegevoegd. (Info en foto: Bert Wigchers)
Zaterdag 2 november 2013: Hoevelaken pakt eerste periodetitel

Na een flitsende competitiestart met zes overwinningen en één gelijkspel kan Hoevelaken in de eerste confrontatie ooit met Hatto Heim de eerste periodetitel pakken. Een klein verlies kan daarvoor volstaan en die eerste competitienederlaag lijkt er, na een 2-1 voorsprong bij rust, ook te komen, maar door een eigen Hattems doelpunt in de laatste officiële speelminuut blijft Hoevelaken in de eerste periode ongeslagen (3-3). De eerste prijs is binnen, met opnieuw een historisch moment. In de 5e minuut na de hervatting mag Milan van den Hoeven zijn opwachting maken, waarmee de broers Milan en Joeri (die al langer een basisplaats heeft) voor het eerst samen in de hoofdmacht staan.

 

Vrijdag 8 november 2013: Keepersclinic op een waterbed

Hoeveel water kan een voetbalveld aan per vierkante meter. Op deze dag staat een voetbalschool gepland, waar 17 van de verwachte 18 jonge Hoevelakense doelmannen komen opdraven voor een keepersclinic. Voormalige tweede doelman van FC Utrecht, Peter Hofman, die ook een voetbalschool runt en de keeperstrainingen bij DOVO verzorgt, komt naar Hoevelaken om de Hoevelakense keepers onder handen te nemen en de keeperstrainers bij te scholen, maar Pluvius besluit het Hoevelakense rioleringsstelsel te testen, wat ook gevolgen heeft voor het kunstgrasveld op Kleinhoven. Na ruim twee uur plenzen verandert het kunsttapijt in een waterbed, waarop de doelwachters heen en weer deinen. De clinic wordt vooraf afgebroken en de keepers gaan teleurgesteld, maar toch voldaan naar huis. In het voorjaar van 2014 volgt een herkansing.

 

Zaterdag 9 november 2013: Vijftig

Vandaag staat de 17e confrontatie in competitieverband op het programma tegen Zwart – Wit ’63 uit Harderwijk. Beide clubs hebben gemeen, dat ze in mei 1963 zijn opgericht en derhalve beiden vijftig jaar bestaan.

Vijftig blijkt in het jubileumjaar van sc Hoevelaken (en tc Weldam en kv Telstar) niet alleen voor onze club een belangrijk getal, ook de Bundesliga (24 augustus) bestaat dit jaar vijftig jaar, met de prachtige wedstrijd Bayern München – Borussia Mönchengladbach als ouverture. Verder is het 50 jaar geleden dat Martin Luther King zijn befaamde “I have a dream” toespraak houdt en dat de Amerikaanse president John F. Kennedy (22 november) wordt ‘omgelegd’. Ook de schooltelevisie bestaat een halve eeuw, net als de Linnaeushof, Europa’s grootste speeltuin in Bennebroek (gemeente Heemstede). Kortom, 1963 blijkt een jaar van initiatieven (en uitersten) en 2013 dus een jaar van festiviteiten (en herdenkingen).

Hoevelaken start de tweede periode goed. Zwart-Wit ’63 wordt overtuigend verslagen (3-1), met Dennis de Haas als “Man van de Wedstrijd”. (Foto: Léon Breuers)

 

Zaterdag 16 november 2013: Strooien met kaarten

Vandaag komt de Goedheiligman in Nederland aan en daarbij gaat er niets boven Groningen. De komst van Sinterklaas geeft weer de gelegenheid om de nodige clichés uit de kast te trekken, waarbij het werkwoord ‘strooien’ opgeldt doet bij de “Mooiste Derby van de Veluwe” tussen Terschuurse Boys en Hoevelaken (0-0). De arbiter van dienst goochelt maar liefst een dozijn gele kaarten uit zijn zak, waarvan er twee in rood worden omgezet. Invaller Milan van den Hoeven mag aan Hoevelakense kant eerder gaan douchen.

Op Kleinhoven is er ‘hoog’ voetbalbezoek. Barnevelder Alfred Schreuder, hoofdtrainer bij FC Twente en assistent van Jan van den Heuvel tijdens de wedstrijd FC Nijkerk – FC Utrecht in juli 2013, bezoekt ’s morgens een wedstrijd van ‘zijn’ SDVB D1 tegen de Hoevelakense D1 (2-0 voor Hoevelaken) en moet ’s middags zelf aan de bak met SDVB 4 tegen Hoevelaken 2 (3-1 voor Hoevelaken). Schreuder begint als assistent-scheidsrechter, om later zelf in te vallen. Uit de foto mag worden opgemaakt, dat hij het vak ‘verenigingsgrensrechter’ beheerst. (Zie vlagsignaal en positie van de bal.)

 

Vrijdag 22 november 2013: JJC eet in het clubhuis

Het is inmiddels al een aantal jaren traditie, dat de mannen (en één vrouw) van de JJC aan het eind van het kalenderjaar hun onderlinge spaargeld, aangezuiverd met het geld van het oud ijzer, omzetten in voedsel en drank. Dit jaar is de jaarafsluiting op vrijdag 22 november 2013, waar door een aantal clubleden voor de schoonmaakploeg van sc Hoevelaken is gekookt. (Foto: Marga van de Grootevheen)

 

Zaterdag 23 november 2013: Hoevelaken E2 houdt Hierden van kampioenschap af

Op de inhaaldag zijn er voor de Hoevelakense vlaggenschepen geen competitieverplichtingen. De wedstrijden om de punten zijn slechts voor de lagere teams weggelegd. Hoevelaken E2 boekt daarin een succesje, want met een 1-1 gelijkspel in Hierden houdt de ploeg van Jack van Beek de gastheren van het kampioenschap af. Een mooi resultaat, want na de eigen kampioenswedstrijden zijn de wedstrijden waarin je een tegenstander van een kampioenschap kunt afhouden ook altijd motiverende duels. Hoevelaken E2 staat bij rust nog met 1-0 voor, maar Hierden scoort na rust eenmaal tegen. Toch altijd zes keer minder dan dat de ploeg gemiddeld gedurende de competitie doet. Jack van Beek is dan ook trots op zijn ‘mannen’. (Bron: Facebookpagina Jack van Beek).

 

Woensdag 27 november 2013: Voetbalplaatjesruilbeurs

Na acht weken sparen, ruilen, smeken en artikelen kopen die je waarschijnlijk niet nodig hebt, komt er een eind aan de spaaractie van de Jumbo. Op Facebook waren de lijstjes rond, van nummers die hier en daar nog nodig zijn, terwijl op Kleinhoven spaarders worden aangeklampt in de hoop, van hen nog de ontbrekende plaatjes te kunnen bemachtigen. Op woensdag 27 november 2013 is er echter dé mogelijkheid, om het voetbalplaatjesalbum vol te krijgen tijdens de ruilbeurzen, die ’s middags en ’s avonds worden georganiseerd. Ook kan hier worden gegraaid in de overgebleven plaatjes, die door de Jumbo beschikbaar zijn gesteld. Het scheumen in de plaatjes gaat zelfs een aantal zaterdagen in het Witte Huisje door.

 

Vrijdag 29 november 2013: Sinterklaas bezoekt sc Hoevelaken

Op uitnodiging van de Supportersvereniging komt Sinterklaas naar Hoevelaken. Maar liefst twee uur lang vermaakt de Goedheiligman de Hoevelakense voetbaljeugd met zijn komst. De ‘baas’ van de cadeautjes neemt tijdens de afsluitende bingo zelf de balletjesmachine ter hand, waarna hij de ‘buit’ doorschuift naar zijn hoofd’piet’. Een vijftigtal kinderen en hun ouders komen het feest opluisteren en beleven een sfeervolle Sinterklaasviering.

 

Zaterdag 30 november 2013: Periodetitels voor Hoevelaken 2 en Vrouwen 1

De hoofdmacht van sc Hoevelaken speelt de slechtste wedstrijd van het seizoen, maar sleept tegen het laaggeplaatste EFC ’58 wel de drie punten over de streep. Voor de Hoevelakense hoofdmacht is dat de grote winst van deze dag. Successen zijn er ook voor Hoevelaken 2 en de Vrouwen, die beiden ook winnen en daarmee de eerste periodetitel binnenslepen. Samen met Hoevelaken 1 zijn er daardoor al drie teams verzekerd van deelname aan de nacompetitie om promotie.

Hoevelaken D3 is minder gelukkig. De jonge voetballers van dit team maken kans op het najaarskampioenschap, maar in de laatste minuut van de wedstrijd strooit Zeewolde D4 roet in het eten door op gelijke hoogte te komen (1-1). De wedstrijd die op 7 december de kampioenswedstrijd had moeten zijn is daarmee gedegradeerd tot een duel ‘om des keizers baard’.

Voor Hoevelaken D4 zijn de druiven nog zuurder. Deze ploeg eindigt met Zeewolde D6 puntgelijk bovenaan, maar ondanks het geringe aantal tegentreffers van zes is het doelsaldo van de Zeewoldenaren 19 treffers beter.

 

Donderdag 5 december 2013: Mandela, harde wind en Sinterklaasviering.

Overal in den lande vieren Sinterklaasbijeenkomsten hoogtij, vergezeld door een Sinterklaasstorm, die in het noorden en zuidwesten snelheden van 130 km per uur bereiken. Het echte wereldnieuws komt echter uit Zuid-Afrika, waar de grootste wereldburger aller tijden, Nelson Mandela, afscheid neemt van de wereld. En de wereld van hem.

 

Zaterdag 7 december 2013: Winst en verlies, ondanks gelijke spel.

De Hoevelakense hoofdmacht speelt met 1-1 gelijk in en tegen Zeewolde, maar boekt in die wedstrijd zowel winst als verlies. Het winstpunt is, dat door de nederlaag van DSV het verschil met de nummer twee op de ranglijst met een punt groeit naar vijf punten. Het verlies is het wegvallen van topscorer Tim Overmars, die vanwege een hamstringblessure pas in 2014 weer in actie hoopt te komen.

Hoevelaken A1 pakt na een aantal mindere resultaten de draad weer op middels een 3-1 overwinning op csv Apeldoorn en de dames worden Herbstmeister, ondanks een 6-3 nederlaag in Dinxperlo. Hoevelaken 3 speelt ook een doelpuntrijke wedstrijd, maar verliest na een 1-4 voorsprong bij rust met 6-4. Hoevelaken 4 wint wel, maar die wedstrijd heeft een weekend lang een wrange nasmaak vanwege het vervelende gedrag van spelers van SDC 6 uit Putten.

 

Dinsdag 10 december 2013: GCA levert € 2184,06 op

Na een aantal maanden (ver)kopen van loten voor de Grote Club Actie worden alle deelnemende verenigingen uitgenodigd voor de Clubavond bij Opel Nefkens in Amersfoort. Namens sc Hoevelaken zijn Ariane Schippers, Ria Niemeijer, Robert Kreuning en Klaas van Veluw aanwezig, om een cheque van € 2.184,06 in ontvangst te nemen. Dat is de helft meer dan de ruime € 1.400,- , die in 2012 door de vooral jonge verkopers wordt binnengehaald. Het ligt in de bedoeling om van de opbrengst een speel/klimtoestel aan te schaffen.

Eva van de Pol van Hoevelaken E2 is de beste individuele verkoopster, Hoevelaken E5 verkoopt als team de meeste loten. Zij, en alle overige winnaars, zullen tijdens de derbycup op zaterdag 11 januari 2014 in het zonnetje worden gezet.

 

Donderdag 12 december 2013: Voetbal- en hockeysponsoren op bezoek bij Eiffel in Arnhem.

Voor de zevende keer sinds november 2009 organiseren de sponsorcommissies van de voetbalvereniging en de Hoevelakense hockeyclub, in samenwerking met de Rabobank Amersfoort en omstreken, onder de naam Sportminded Hoevelaken een bedank- cq netwerkbijeenkomst voor hun belangrijkste sponsoren. Er wordt dit keer een bezoek gebracht aan Eiffel, een dienstverlenend bedrijf in legal, finance en process, waar onze F- en hummelcoördinator Kees Kooijmans werkzaam is en dat zich dagelijks bezighoudt met het oplossen van organisatievraagstukken voor o.a. de overheid, de zorg, wooncorporaties, banken en verzekeraars en dat tevens een groot (sport)hart heeft voor diverse takken van (top)sport. Een veertigtal sponsoren geeft gehoor aan de uitnodiging en krijgt in groepjes een rondleiding door het bedrijf van onder andere Clarinda Sinnige, voormalig keepster van het nationale vrouwen hockeyteam, die eveneens werkzaam is bij Eiffel. Na de maaltijd wordt er via woord en beeld stil gestaan bij het overlijden van Lars Spaan, de grote initiator van Sportminded Hoevelaken. Vervolgens draait de wereld door en gunt Alexander Cox, assistent bondscoach van de Nederlandse vrouwenhockeyploeg ten tijde van de Olympische Spelen in Londen en de recent gewonnen eerste aflevering van de World League Hockey, de aanwezigen een kijkje achter de schermen. Cox vertelt onder andere over de Spartaanse wijze van zowel de selectieprocedure als de voorbereiding op Londen 2012.

 

Half december 2013: Nieuwe kleedkamers gereed

Na een kwartaal hard werken, onder leiding van Bouwbedrijf Doppenberg, zijn in de tweede helft van december de nieuwe kleedlokalen gebruiksklaar. Vanaf het nieuwe kalenderjaar zal daarvan gebruik worden gemaakt. Verder is de entree aan de voorkant van het clubhuis aangepast met een ‘rode loper’ en een stenen plantenbak. Voor beide aanpassingen is de €uro-50 club in november akkoord gegaan met een gedeeltelijke bijdrage.

Niet alleen aan de voorzijde van het complex is er aanbouw, ook de achterzijde heeft een groter vloeroppervlak gekregen met de aanbouw van een nieuw materiaalhok. De ‘binnenhuisarchitecten’ van de JJC voorzien de ruimte van ballenkasten.

 

Donderdag 19 december 2013: Jan van den Heuvel verlengt zijn contract

In de top van de club heerst er grote tevredenheid over het functioneren van hoofdtrainer Jan van den Heuvel. Niet alleen bij het bestuur en de technische commissie, maar vooral (en dat is nog belangrijker) bij de spelersgroep. Ook Jan van den Heuvel zelf is tevreden over de wijze, waarop hij bij sc Hoevelaken kan en mag werken. Het is daarom geen verrassing, dat het contract met de Hoevelakense hoofdtrainer met een jaar wordt verlengd, waarvoor vandaag de officiële handtekeningen worden gezet. Jan van den Heuvel is daarmee, in navolging van Henk Vreekamp (1967-1971) en Willem van ’t Land (2003-2007), die komende zomer na vier jaar VVOP gaat verlaten, de derde hoofdtrainer bij sc Hoevelaken, die vier jaar onafgebroken de technisch eindverantwoordelijke man is.

Elftalleider Eric Vos weet nu al, dat hij volgende seizoen een aantal momenten voor langere tijd afwezig zal zijn vanwege zijn werk, maar besluit desondanks ook een jaar als ‘tweede man’ door te gaan.

 

Vrijdag 27 december 2013: Toepen en hartenjagen

Het kalenderjaar 2013 wordt vandaag qua supportersclubactiviteiten traditioneel afgesloten met een avond toepen en hartenjagen. Aanvang: 20.00 uur.

 

Zaterdag 28 december 2013: Winterklussendag

Op de zaterdag tussen Kerst en Nieuwjaar wordt er niet gevoetbald. Deze dag is daarom een uitgelezen moment om aan het onderhoud van het sportpark te werken. Er moeten diverse klussen worden geklaard in, om en aan het onroerend goed op Kleinhoven. Klussers en mensen met een rood-wit hart worden verzocht, om zich vandaag tussen 8.00 en 8.30 uur op het voetbalcomplex te melden en de accommodatie winterklaar te maken.

Top