Bestuursleden, trainers en leiders op training “Positief Coachen”.

Voetballers presteren het beste als ze plezier en zelfvertrouwen hebben. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is dat in de praktijk kennelijk niet. Want kijk eens om je heen hoe trainers, coaches en ouders van jeugdige sporters te werk gaan. Ze leggen voortdurend de nadruk op wat niet goed gaat, want ze willen winnen en dus moet je dat wat niet goed gaat zien te verbeteren. Klinkt logisch…. toch?

Ingestuurd door: Anita Vonder

Wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaringen heeft echter aangetoond dat je veel meer bereikt als spelers met plezier en zelfvertrouwen uitzien naar trainingen en wedstrijden, waarin ze fouten mogen en durven te maken. Fouten om van leren.
Positief coachen geeft aan hoe je dat kunt bereiken. Door niet te willen winnen ten koste van alles, maar oog te hebben voor de groei van je spelers op sportief en op persoonlijk vlak, zodat spelers zich positief gaan ontwikkelen en dus uiteindelijk beter gaan presteren.

Om meer inzicht te krijgen hoe je op een positief manier kunt coachen en trainingen kunt verzorgen hebben enkele bestuursleden, trainers en leiders van SC Hoevelaken deelgenomen aan een workshop Positief coachen volgens de 4 inzichten.

De workshop werd namens de KNVB verzorgd door de heer Bloemendal. De workshop bestond uit 3 avonden waarin de cursisten op een interactieve manier aan het werk werden gezet. Uitgangspunt waren vragen: Waar moet een “goede” trainer aan voldoen en hoe positief ben jij als trainer/coach t.a.v. spelersgroep die jij traint en/of coacht;

Naar aanleiding van bovenstaande vragen kwamen de volgende onderwerpen aanbod: Hoe kan een trainer/coach een jeugdvoetballer positief beïnvloeden” en wat betekent positief coachen eigenlijk voor jou”. Hoe creëren wij een plezierig voetbalklimaat waarin kinderen kunnen en mogen leren en waarin persoonlijk aandacht centraal staat. Wat zijn de kwaliteiten van een goede jeugdtrainer/coaches. Bovendien kregen de cursisten door middel van filmpjes en ervaringen uit de praktijk inzicht in het effect van hun eigen handelen.

Voor mij en de andere cursisten was deze workshop erg interessant en leerzaam. We hebben veel tips en tools aangereikt gekregen die we direct kunnen toepassingen in de praktijk.

Het filmpje van vrijdag 17 mei 2019
Meer filmpjes zijn te zien onder het kopje: Positief coachen.


https://vimeo.com/259301213/24d0bc861d

Top