Hoevelaken geen stap verder na 2-2 in Vaassen

Twee opmerkelijke doelpuntenmakers en twee opmerkelijke slippertjes, beiden aan Hoevelakense kant, zorgden zaterdag 12 mei 2018 voor een 2-2 eindstand in de wedstrijd VIOS Vaassen – sc Hoevelaken. De wedstrijd had als inzet de derde plaats op de ranglijst, maar met het gelijke spel schoot Hoevelaken geen stap op. De achterstand op VIOS, de huidige nummer drie, blijft één wedstrijdpunt. Wil Hoevelaken alsnog de derde plaats op de rangschikking bereiken, een positie die een plek in de nacompetitie oplevert, dan zal het de komende twee wedstrijden tot betere resultaten moeten komen dan de ploeg uit Vaassen. Kortom, Hoevelaken heeft de kans op promotie niet in eigen hand.

Zowel Hoevelaken als VIOS, die beiden de nacompetitie willen bereiken, waren zich voorafgaande aan het onderlinge duel sterk bewust van het belang van vandaag. Onder een warme voorjaarszon, niet de meest ideale omstandigheid om volop de strijd aan te gaan, ontspon zich in de eerste doorgang vooral een rommelige wedstrijd. VIOS probeerde wel wat te bouwen, Hoevelaken speelde met weinig succes vooral de lange bal.

In het weinig verheffende onderonsje kwamen de gasten op bijna een kwart wedstrijd onverwacht op voorsprong. Ewoud van de Brug, normaal een stevig slot op de Hoevelakense deur, had alle vrijheid om op te bouwen, maar schoof de bal op onverklaarbare wijze in de voeten van een tegenstander. De Hoevelakense vrije verdediger ging zelf nog volop in de achtervolging, leek dat succesvol te doen, maar moest toch toezien dat de geluksvogel van VIOS het buitenkansje met beide handen aangreep en de bal achter doelman Sjoerd Kloppenburg schoot.

In een vrijwel onveranderd spelbeeld bereikten beide ploegen met de 1-0 voorsprong van VIOS de rust.


Zorgelijke blikken bij de technische staf op de Hoevelakense bank.

De tweede doorgang van de wedstrijd in Vaassen was van een geheel ander kaliber. Hoevelaken leverde aanzienlijk meer strijd, het voetbalniveau ging omhoog en het duel steeg daarmee in amusementswaarde. Grote kansen leverden dat in eerste instantie niet op, maar gescoord werd er wel. Een goede Hoevelakense aanval resulteerde in een hoekschop van waaruit Jordy Zieltjes, die sinds kort een basisplaats in de Hoevelakense hoofdmacht heeft weten te bemachtigen, geheel vrijstaand de bal kon inkoppen. Onhoudbaar leek de bal niet, maar de eerste competitietreffer van de jonge middenvelder was wel een feit.


Hoevelaken viert feest na de gelijkmaker van Jordy Zieltjes (15).

Voor Hoevelaken was 1-1 onvoldoende, om VIOS te passeren op de ranglijst. Daarvoor was een overwinning noodzakelijk en daarom stuurde Harry Oussoren aanvaller Lex van Middelaar het veld in, om wat meer power voorin te krijgen. Een opmerkelijke wissel, omdat Lex van Middelaar sinds de uitwedstrijd tegen Terschuurse Boys op 10 maart geen wedstrijd meer speelde vanwege een hamstringblessure. Sneller dan verwacht mocht hij zijn opwachting maken en dat bleek een gouden wissel. Kort voor tijd zorgde hij met een van richting veranderd schot voor de tweede gelijkmaker van de wedstrijd.


De terugkeer van Lex van Middelaar in de hoofdmacht van sc Hoevelaken (68e minuut).

Kort daarvoor was Hoevelaken namelijk opnieuw op achterstand gekomen. Aanvoerder Pascal de Jong, tot dan de beste man bij Hoevelaken en al seizoenen lang de meest constante voetballer, wilde vanaf de middenlijn de bal terugspelen op zijn doelman, maar raakte de bal slechts half met de zool van zijn schoen. Opnieuw pakte VIOS dit cadeautje met plezier uit door één op één met Sjoerd Kloppenburg de Hoevelakense doelman kansloos te laten: 2-1. “Ik speelde best lekker, maar zo’n fout overheerst uiteindelijk je gevoel”, baalde de Hoevelakense aanvoerder na afloop. “Zo’n fout maak je eenmaal in een seizoen. Voor mij was die vandaag”.

Kort daarna leek de wedstrijd gespeeld. Na een rommelige aanval, waarin plotseling zowel doelman Sjoerd Kloppenburg als al zijn verdedigers waren uitgespeeld, hoefde de overgebleven VIOS aanvaller de bal slechts in het lege doel te schieten voor de genadeklap. Tot ieders verbazing verdween de bal naast het doel en bleef Hoevelaken in de race. Met genoemde gelijkmaker van Lex van Middelaar als gevolg.

Kort voor tijd viel ook Ruud Kassenaar nog goed in. Hij verving Ewoud van de Brug, zodat Hoevelaken achterin één op één ging spelen. Hoevelaken zette nog wel druk, maar Rudy Baalman kon in de slotfase net niet de bal goed meekrijgen voor een kans op de 2-3. Hoevelaken blijft daarmee in de wachtkamer. Komende week zal Hoevelaken in Wekerom zelf van SDS ’55 moeten winnen en verder hard hopen, dat VIOS in Stroe niet wint tegen een ploeg, die de punten nog hard nodig heeft om niet rechtstreeks te degraderen. Kortom, net als vrijwel iedere voetbaljaargang zit het venijn weer in de staart.

Op 26 mei besluit Hoevelaken de competitie op eigen veld tegen Otterlo en VIOS, eveneens thuis, tegen SDS ’55. Wie er vervolgens op 2, 9 en/of 16 juni in het toetje uitkomen, zal waarschijnlijk op deze slotdag pas bekend zijn.

Opstelling: Sjoerd Kloppenburg; Jeffrey Duijst, Ewoud van de Brug (88. Ruud Kassenaar), Pascal de Jong; Randy Gerritsen, Robin Elverding, Jordy Zieltjes, Michel van de Bunt; Coen Bos, Rudy Baalman, Joeri van den Hoeven (68. Lex van Middelaar).

Scoreverloop: 20. VIOS 1-0; 60. Jordy Zieltjes 1-1, 83. VIOS 2-1, 86. Lex van Middelaar 2-2.


Twee opmerkelijke doelpuntenmakers: Jordy Zieltjes met zijn eerste treffer in zijn korte periode in de hoofdmacht en Lex van Middelaar, sinds 10 maart 2018 eerder terug dan verwacht.

Top