In memoriam: Frans Overmars

“Wanneer je iedere maandag zo het weekend doorneemt,
dan moet er gemopperd worden.
Anders is er geen zaterdag geweest.”

Frans, één week na zijn 88e verjaardag.

“Ik hoop op 4 mei nog mijn 90e verjaardag te halen”, zei Frans Overmars aan het begin van dit kalenderjaar. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn. Op zaterdag 10 april 2021 is hij rustig ingeslapen en heeft sc Hoevelaken in hem een bijzonder persoon verloren.

Frans komt met zijn gezin in de nadagen van de jaren zestig vanuit Maastricht in Hoevelaken wonen. Op de Reigerlaan woont hij met zijn rug tegen het gravelveld van het sportcomplex aan de Sportweg. Als voetbalvader hoeft hij slechts zijn zoons over het hek te tillen om ze naar het voetbalveld te sturen, zo verwoordde Frans dat ooit in een interview in clubblad De Stip. Zijn aandacht als toeschouwer moet hij verdelen over zijn drie voetbalgekke zoons. Op twee wedstrijden na. Halverwege de tachtiger jaren, wanneer onze club net de overstap heeft gemaakt naar Kleinhoven, spelen zijn zoons Frank, Rob en Hans twee duels samen in de hoofdmacht. Frans is daar inwendig heel trots op, maar laten blijken doet hij dat niet.

Drie dagen na zijn 80e verjaardag heeft Frans nog lucht genoeg om de ballen op te pompen.

In 1984 wordt Frans, naast voetbalvader, ook secretaris van sc Hoevelaken. De voetbalvereniging huist op dat moment nog altijd aan de Sportweg. “Voorzitter Jan Baas kwam vragen of ik een uurtje in de week tijd had”, zegt Frans in een dubbelview in 2004. “Ik hoefde alleen maar een paar briefjes te typen. ‘En, o ja, op donderdagavond komt het dagelijks bestuur even bij elkaar. Dat is maar een half uurtje’. Het zijn de bekende kreten, maar vanaf dat moment leef je zo’n beetje op het complex. Het kost wat tijd, wordt er gezegd. Ammehoela, je houdt geen tijd over.”

Frans Overmars toont de teamfoto van de pupillen, gemaakt ter gelegenheid van de uitreiking van shirts door HTC voor de gehele pupillenafdeling, tweede helft jaren tachtig.

In de bestuursperiode van Frans verhuist sc Hoevelaken van de Sportweg naar het Kerkepad. Aan de periode dat er door de senioren op de Sportweg wordt gevoetbald (en zelfs een seizoen lang in Hooglanderveen) en de jeugd op het Kerkepad, waar ze te gast zijn bij de korfbalvereniging, komt eindelijk een eind. Frans: “Die overgang naar – en opening van Kleinhoven was een grootse happening, iets om je voor op de borst te rammen toentertijd.”

Samen met voorzitter Jan Baas toont Frans Overmars als secretaris de elftalfoto’s van Hoevelaken 1, die de club krijgt aangeboden van de redactie van het clubblad bij de opening van het nieuwe clubhuis in augustus 1986.

Jonge Jenever Club
Na zijn afscheid als secretaris in oktober 1997 blijft Frans op Kleinhoven ‘wonen’. “Ik had aangeboden om af en toe eens op de ochtend wat dingen te doen. Al heel snel was ik hier iedere morgen. Voornamelijk om de rotzooi op te ruimen die iedereen achter hun kont had laten liggen. Verder moest de was gedaan worden en de lijnen getrokken. In heb dat jaren alleen gedaan. Later is Ger Louis erbij gekomen.”

Frans Overmars vormt met Ger Louis jarenlang een onafscheidelijk koppel bij de JJC.…..
……… Samen zorgen ze per seizoen voor 12.500 bekertjes thee en limonade tijdens de rust van de wedstrijden.

Langzaamaan groeit de JJC naar een grote groep ‘opa’s’, die wekelijks het complex reinigt. Frans is de zelfbenoemde leider, die met gevoel voor cynisme weet duidelijk te maken dat een lidmaatschap van de JJC niet vanzelfsprekend is. Er is een ‘stevige’ ballotage en ieder nieuw JJC-lid start onderaan de ladder. Ongeacht de positie die hij/zij bij de club heeft bekleed.

Frans Overmars spreekt tijdens de afscheidsreceptie van voorzitter Jan Baas op 12 oktober 2007 op zijn eigen typerende wijze Jan Baas toe en laat deze weten dat een plek voor hem bij de JJC niet zomaar is weggelegd.

De leden van de JJC bouwen in bijna twee decennia een imago op: mopperen op alles wat beweegt. Ook Frans is hierin een expert, al moet je wel zijn ondertoon aanvoelen. “Wanneer je iedere maandag zo het weekend doorneemt, dan moet er gemopperd worden”, zegt hij. “Anders is er geen zaterdag geweest.”

Frans Overmars is op 5 oktober 2003 druk met het opruimen van de troep van anderen. Wel verdient hij middels wat statiegeldflessen wat geld terug voor de vereniging.

In het interview uit 2004 wordt de vraag gesteld, of Frans nog iets aan het verhaal wil toevoegen. “Als ik nog wat kwijt wil, dan ga ik mopperen”, zegt hij. “Ik wil discipline in de club hebben, maar die komt er toch niet. En misschien is dat wel de charme van de vereniging. Wanneer alles volgens het lijntje gaat, werkt het ook niet”.

Frans Overmars namens sc Hoevelaken aan de was op 5 oktober 2003.

Toespraakjes
In de loop der jaren wordt Frans tijdens ledenvergaderingen meerdere keren door de voorzitter toegesproken. Zo wordt hij op 27 oktober 1997 Lid van Verdiensten na dertien jaar het secretariaat te hebben gerund. Op 6 oktober 2008 wordt Frans benoemd tot erelid van onze vereniging. Twee jaar later, op 4 oktober 2010, krijgt Frans zijn schaaltje vanwege 25 jaar lidmaatschap.

Samen met Wim Uiterwijk en Ger Louis wordt Frans Overmars op 6 oktober 2008 benoemd tot de ereleden 8, 9 en 10.
Frans Overmars wordt op 4 oktober 2010 toegesproken door voorzitter Willem van Vliet vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap.

Sc Hoevelaken wenst alle kinderen, schoonfamilie, kleinkinderen, vrienden, kennissen en maten van de JJC heel veel sterkte met het verlies van een gouden en waardevolle man.

Top