In Memoriam: Frans Schimmel

Sc Hoevelaken heeft kennis genomen van het overlijden van

FRANS SCHIMMEL

op donderdag 24 september 2020, twaalf dagen na zijn 77e verjaardag.

Frans heeft op meerdere terreinen jarenlang veel voor sc Hoevelaken betekent. In de presentatiegids van 2014 verschijnt een verhaal met hem en wordt hij voor één keer van zijn geliefde achtergrond naar de voorgrond geschoven. Onderstaand is het verhaal, hier en daar in aangepaste vorm, als herinnering aan Frans opgenomen.

Frans Schimmel loopt al vanaf de beginjaren zeventig bij sc Hoevelaken rond. Niet als voetballer, maar vooral als kaderlid. Een voetbalcarrière start Frans pas op zijn 35e levensjaar, vanwege gebrek aan enthousiasme van thuis. “Van mijn ouders mocht ik niet voetballen”, legt Frans uit. “Een echte reden konden ze niet geven. Het bleef een beetje bij de angst om een been te breken. Op turnen mocht ik wel, dus heb ik een aantal jaren op Hellas gezeten, maar als het aan mij lag, dan was ik als kind zeker gaan voetballen”.

Frans Schimmel, in het midden op de achtergrond, viert feest met de veteranen vanwege het kampioenschap in het seizoen 1995-1996.

“Na mijn trouwen ben ik langzaamaan eens bij het voetballen gaan kijken”, gaat Frans verder. “Ik werd al snel gevraagd om jeugdleider te worden. Dat was voor de C2. Er werd afgesproken om eerst eens te komen kijken, om te ervaren hoe het allemaal ging, maar gelijk die eerste keer kwam de eigenlijke leider niet opdagen. Ik wist van toeten noch blazen. De ‘oude’ De Wilde heeft me toen geholpen”.

Frans blijft lang aan de jeugd van sc Hoevelaken verbonden. Voor zijn eigen kinderen wil hij niet de ouder zijn, zoals zijn eigen ouders waren, dus op het moment dat Frans junior kan lopen wordt hij meegesleept naar het voetbalveld. “Je mocht in die tijd met zes jaar lid worden, maar Frans was dat al op zijn vijfde”, zegt Frans senior. “Ik heb heel lang met de elftallen meegelopen, waarin hij voetbalde. Als leider en als trainer. Later, in de B1 en A1, ging ik vooral mee als vader. Met Gerrit van de Haar en Anton Twisker waren die teams in goede handen”.

Op zijn 35e jaar komt het toch tot een actieve voetbalcarrière voor Frans. Na zijn studie SPD heeft hij voldoende tijd over om ook zelf de wei in te trekken. Frans voetbalt bij de veteranen, in die tijd nog in een aparte veteranencompetitie. Ruim twee decennia duurt zijn voetballoopbaan nog, een gouden tijd. “Met die oude garde heb ik een hartstikke leuke tijd gehad”, glimt Frans bijna. “Cees Draaijer, Rini Vreekamp, Ben Wernsen, Herman van Soeren, Willem Florijn, Henk van Meerveld, Teus van Rootselaar, Joop Lans. Het waren prachtige namen om mee op stap te gaan. Later kwamen daar Moos en Pino bij en onder andere Frits van Dijk, Henk Jacobs, Henk van de Vuurst, Doos, Jan van den Hoeven, Gerard van Leijenhorst en Henk Vonder. Met dit team werden we eindjaren negentig om de haverklap kampioen, al was dat toen geen eigen veteranencompetitie meer. Daarvoor waren destijds te weinig veteranenteams. Soms kwam je elkaar drie of vier keer per seizoen tegen”.

Frans Schimmel, staand tweede van rechts, is met Hoevelaken 7 de eerste kampioen in de 21e eeuw.

Penningmeester Supportersclub
Halverwege de zeventiger jaren is Frans Schimmel een aantal jaren lid van de kascommissie van de Supportersclub. Op het moment dat er een nieuwe penningmeester nodig is, is de stap naar Frans Schimmel een kleine. Beroepsmatig zit hij ook al in de centen, dus is het ‘peanuts’ om de financiële huishouding van de Supportersvereniging er bij te nemen. Dat gebeurt op 7 september 1977. “De supportersvereniging was in die jaren een belangrijk orgaan binnen de club”, vindt Frans. “Bij geboortes, ziektes, kampioenschappen of andere sociale aspecten kwam een bestuurslid van de Supportersvereniging altijd bij de betreffende personen langs voor een attentie. De Supportersvereniging heeft dat jarenlang gedaan en dat werd zeer door de mensen op prijs gesteld. Later heeft de voetbalvereniging zelf het heft in de hand genomen, maar ik vraag me af of ze daar nog iets mee doen”.

Frans Schimmel in een karakteristieke houding: als inschrijfbureau voor weer een kaartavond, ditmaal het toepen en hartenjagen op 28 december 2012.

Viswedstrijden, kaartavonden (klaverjassen en schutjassen) en bingoavonden zijn in de beginjaren de belangrijkste activiteiten van de Supportersvereniging. Met het veranderen van de bestuurssamenstellingen wijzigt ook het activiteitenprogramma. Playbackshows komen en gaan, net als het paaseieren zoeken. Tevens worden er naast jeugdbingo’s ook bingo’s voor de senioren georganiseerd, maar ook daarvan was de laatste editie in april 2014 qua opkomst wat mager. “Ik heb me wel eens afgevraagd waarom bij sommige activiteiten de belangstelling afneemt. Het zal wel een soort van verzadiging zijn in een tijdperk waar van alles te doen is”.

Klaverjasmarathon
Over een gebrek aan belangstelling hoeft de Supportersvereniging niet te klagen daar waar het de klaverjasmarathon betreft, traditioneel op de eerste zaterdag van het nieuwe kalenderjaar. Dit kaartfestijn ontstaat na het stoppen van “De nacht van de Stuw”, waar in de beginjaren negentig dam-  en schaaksessies plaatsvinden, alsmede een klaverjasmarathon en een bridgedrive. “Al snel ontstond bij Jan Epskamp, Joop Lans en mij het idee om de klaverjasmarathon jaarlijks in de voetbalkantine voort te zetten”, weet Frans nog. “Zo is de marathon bij sc Hoevelaken ontstaan. In de beginjaren hadden we rond de dertig koppels. Inmiddels zitten we op vijftig. Dat is ook wel het maximum om het leuk te houden”.

Frans Schimmel afgebeeld op een bierviltje.

Frans blijkt een volhouder in de organisatie van de klaverjasmarathon, waarvan de eerste uitvoering in 1993 is. Op zaterdag 8 januari 2017 vindt de 25e editie plaats en neemt hij afscheid als organisator. Het afscheid gaat niet ongemerkt voorbij, want er wordt zelfs gebak geserveerd met zijn hoofd erop. Ook prijkt zijn gezicht op de bierviltjes. In 2014 kijkt Frans al op dit afscheid vooruit. “Tegen die tijd ben ik 74, dan moet er maar eens een ander komen die de marathon op zich neemt. Op een gegeven moment moet je ermee stoppen. Vijfentwintig klaverjasmarathons lijkt me genoeg”.

Frans Schimmel op zaterdagmorgen 7 januari 2017. Voor de 25e en laatste keer neemt hij de ‘flappen’ voor de inschrijving in ontvangst.
Zaterdag 7 januari 2017 legt Frans nog eenmaal de regels van het (Rotterdams) klaverjassen uit.

Penningmeesterschap sc Hoevelaken
Dat Frans aardig met centen kan omspringen gaat niet aan sc Hoevelaken voorbij. In het seizoen 1985-1986 wordt hij, als opvolger van Gerrit van Middendorp, gevraagd om ‘op de clubpenningen’ te passen. “Jan Epskamp vond het maar niks”, zegt Frans over zijn medebestuurslid van de Supportersvereniging. “Die dacht dat ik met de supportersvereniging zou stoppen, maar dat was helemaal niet de bedoeling. Ik heb het penningmeesterschap van sc Hoevelaken en de Supportersvereniging elf jaar naast elkaar gedaan. Eigenlijk was dat wel makkelijk, want zo waren de lijntjes heel erg kort. Ik heb het ook nooit als een belasting ervaren om het samen te doen, want beide functies beten elkaar niet. Sc Hoevelaken en de Supportersvereniging streefden namelijk hetzelfde doel na”.

De start van zijn penningmeesterschap is een heftige voor Frans, want sc Hoevelaken verhuist van de Sportweg naar Kleinhoven. Frans kijkt er echter met een grote tevredenheid op terug. “De realisatie van de nieuwbouw en de hele financiële afwikkeling daarvan, in combinatie met de BTW-plicht die we kregen, is voor mij de mooiste tijd geweest. En kort daarna, in 1989, het kampioenschap van de drie hoogste elftallen natuurlijk”.

Frans Schimmel, rechts, als penningmeester van het bestuur tijdens de receptie vanwege de opening van Kleinhoven in augustus 1986.

JJC
In 2013 gaat Frans deel uitmaken van de JJC, de jonge jeneverclub, waarvan vooral (g)’oude’(n) mannen deel uitmaken. Misschien vormt deze groep mensen wel de belangrijkste commissie binnen sc Hoevelaken, want deze club zorgt er iedere week voor dat de velden gereed zijn voor de wedstrijden van zaterdag, dat de kleedkamers een juiste indeling hebben, dat iedereen thee of limonade krijgt in de rust en dat op maandag de restanten van een losbandig voetbalweekend weer worden weggewerkt. “Ik had al langer in gedachten om bij de JJC te gaan, maar tijdens de ziekte van mijn vrouw was ik veel aan huis gebonden. Nu ik alleen ben, heb ik voldoende tijd om me in te zetten met deze unieke club. Altijd weer die verhalen over vroeger, prachtig. Ik vind het hartstikke leuk”.

Frans Schimmel, tweede van rechts met zijn onafscheidelijke biertje, op 25 april 2009 in een heerlijk voorjaarszonnetje.

Kaartliefhebber, voetballiefhebber en liefhebber van gezelligheid: Frans is het allemaal. Het is dan ook niet zo gek dat hij blij is met ‘zijn’ cluppie’. “Ik denk dat sc Hoevelaken het heel goed doet, wanneer je naar de cultuur van de vereniging kijkt”.

Tijdens de algemene ledenvergadering van 13 oktober 2014 wordt Frans benoemd tot erelid. Die benoeming gaat niet zonder tranen gepaard.

Frans Schimmel, de middelste en niet die rechtse, wordt op 13 oktober 2014 benoemd tot erelid van sc Hoevelaken.

Sc Hoevelaken wenst alle gezins- en familieleden, alsmede vrienden en kennissen van Frans heel veel sterkte in deze zware dagen.

Top