In memoriam: Gerard Kik

In de laatste week van oktober 2017 krijgt sc Hoevelaken middels een rouwkaart bericht van het overlijden van

GERARD KIK

 op maandag 2 oktober 2017.

Gerard Kik is bij Hoevelaken bij de toenmalige betrokkenen alleen bekend onder de naam Kik. In november van het seizoen 1963-1964, het eerste voetbalseizoen van sc Hoevelaken, wordt hij als Nijkerker de eerste hoofdtrainer van buitenaf bij sc Hoevelaken. Kik, als actief speler onder anderen verdediger bij Go Ahead Eagles, neemt dan de taken over van Herman Niemeijer, die tot dan de dubbelfunctie doelman/trainer vervult.

Rini Vreekamp, één van onze JJC-leden, maakt in die tijd deel uit van de spelersgroep. “Zowel qua menselijke benadering als qua oefenstof was Kik heel sterk”, zegt Rini in het jubileumboek uit 2013. “Hij bracht steeds meer voetbal in de ploeg. Voor ons doen was dat in die tijd heel professioneel. In het tweede seizoen waren de resultaten dan ook een stuk beter”.

De standen op de ranglijsten bewijzen dat. In het seizoen 1963-1964 wordt Kik met sc Hoevelaken laatste, met slechts één overwinning. Het seizoen 1964-1965 eindigt Hoevelaken achter Terschuurse Boys op een tweede plaats in de derde klasse van de afdeling Utrecht.

Vanwege andere verplichtingen verlaat Kik sc Hoevelaken voor één seizoen, om er in het seizoen 1966-1967 als hoofdtrainer voor één seizoen terug te keren. Ook in dat seizoen zijn de resultaten bevredigend. Hoevelaken wordt vierde op de ranglijst.

Het is in de zestiger jaren een stuk ongebruikelijker dan nu, om de trainer bij zijn voornaam te noemen. Kik zelf blijft er ook later de voorkeur aan geven, om zijn voornaam niet in officiële stukken te noemen. Bij het opmaken van genoemd jubileumboek is het dan ook een hele uitdaging, om zijn voornaam te achterhalen. Via de nodige omwegen lukt dat uiteindelijk, al kost het anderhalve dag om de administratie van de PGEM door te spitten, de voormalige werkgever van Kik.

Gerard Kik overlijdt thuis, in zijn vertrouwde omgeving in Emmen, waar hij sinds 1996  woont. Hij mag 93 jaar worden.

Sc Hoevelaken wenst alle familieleden, vrienden en kennissen veel sterkte met het dragen van dit verlies.

Foto boven: Gerard Kik in de zestiger jaren
Foto onder: Gerard Kik in 2013

Top