In memoriam: Teus van Rootselaar

In de late avond van dinsdag 14 november 2017 komt er een plotseling einde aan het leven van

TEUS VAN ROOTSELAAR

Teus overlijdt aan de gevolgen van een hersenbloeding, eerder deze dag opgelopen. Hij mag 73 jaar worden.

In leven behoort Teus tot de vaste waarden van sc Hoevelaken. Hij maakt deel uit van een groep van negen personen, die lid is vanaf het eerste uur. Op woensdag 15 mei 2013 krijgt hij met deze groep als eerste de speld, behorend bij een vijftigjarig lidmaatschap.

Teus wordt lid van sc Hoevelaken in 1963, het oprichtingsjaar van onze vereniging. Hij is 18 jaar, wanneer hij van Veensche Boys overkomt naar onze vereniging. Teus maakt direct deel uit van de hoofdmacht, die op 14 september 1963 de eerste wedstrijd voor sc Hoevelaken speelt in de historie van de club. Hoevelaken gaat met 6-0 ten onder in Hulshorst. “Dat vonden we nog weinig”, zegt Teus in het voorjaarsnummer van clubblad De Zijlijn, waarin hij, samen met Henk van Zoeren, ruim aan het woord komt. Hij vertelt daarin het verhaal over ‘zijn’ (sc) Hoevelaken.

Na een half jaar hoofdmacht verkast Teus voor tien jaar naar het tweede elftal. Vervolgens stapt hij over naar de veteranen, waarvoor zelfs dispensatie moet worden aangevraagd. Teus moet nog dertig worden, terwijl de veteranenleeftijd op 35 is gesteld. “Ik heb daar veel schik gehad”, vertelt Teus in genoemd verhaal. “Soms moesten we ’s morgens om tien uur voetballen. Daar kwam dan weinig van terecht. Sommigen waren op dat tijdstip zo dronken(d) van de vrijdagavond, dat ze letterlijk kotsend op het veld liepen”.


Teus van Rootselaar, staande tweede van rechts, als speler van de veteranen, eerste helft tachtiger jaren, wanneer sc Hoevelaken haar wedstrijden nog aan de Sportweg afwerkt.

Dat Teus bij de veteranen op zijn plaats is, valt op te maken uit zijn voetballoopbaan. Teus neemt pas in 2002 afscheid van zijn voetbalmaten. Hij is dan 57.

Naast zijn activiteiten als voetballer is Teus ook actief in het kader van sc Hoevelaken. In het seizoen 1975-1976 wordt hij, samen met Jelle Faber, wedstrijdsecretaris. Beiden houden het drie seizoenen vol en stappen in 1978 samen over naar het beheer van het clubhuis. Ook de echtgenotes van Teus en Jelle, Marrie en Tonnie, nemen plaats achter de bar. Wanneer het echtpaar Faber na twee jaar stopt met het kantinewerk, gaan Teus en Marrie gestaag door. Met hulp van diverse kantinevrijwilligers voorzien Teus en Marrie vijftien jaar lang de leden en bezoekers van een hapje en een drankje. En dat gaat niet zuinig. “Ik schenk de borrel zoals ik hem thuis ook schenk”, is één van de uitspraken van Teus.

Na zijn ‘voetbalpensioen’ gaat Teus na een werkzaam leven als vrachtwagenchauffeur ( “Ik heb met één van mijn auto’s een miljoen kilometer gereden. Daar ben ik nog voor geëerd”) uiteindelijk ook ‘echt’ met pensioen. “Ik was na mijn pensioen een jaar thuis, toen iemand van de JJC me kwam polsen om er ook bij te komen. Ik weet niet eens meer wie. Ik heb er nooit spijt van gehad”.

Dat laatste blijkt ook wel, want op de zondag na is Teus iedere dag op het voetbalcomplex te vinden. Ook in de zomer, wanneer de velden worden verhuurd aan buitenlandse clubs, die op Kleinhoven hun seizoenvoorbereidingen treffen. “Dan heb ik wat te doen”.

Teus is lid van verdiensten bij sc Hoevelaken sinds 13 oktober 2014.

Sc Hoevelaken wenst alle gezins- en familieleden van Teus, alsmede alle vrienden, kennissen en zijn maten van de JJC alle sterkte toe bij de verwerking van dit enorme plotselinge verlies.

Op woensdag 22 november 2017 kan er afscheid worden genomen van Teus.  Gelegenheid tot condoleren is van 11.30 uur tot 12.30 uur in het clubhuis van sc Hoevelaken, Kerkepad 3.

 Aansluitend zal de crematieplechtigheid plaatsvinden in besloten kring.

Het sc Hoevelaken-leven van Teus van Rootselaar in fotovlucht

Teus van Rootselaar, voor tweede van links, met het eerste elftal van sc Hoevelaken op 14 september 1963, voorafgaande aan de eerste competitiewedstrijd in de historie van sc Hoevelaken. Hoevelaken verliest in Hulshorst met 6-0.


Teus van Rootselaar, voor uiterst links, met Hoevelaken 2 in het seizoen 1968-1969.


Teus van Rootselaar als één van de vele werkers aan het nieuwe clubhuis, zomer 1986.


Teus van Rootselaar, staand midden achter, aan het eind van het seizoen 1987-1988 met de veteranen (Hoevelaken 8) op weg naar de kampioenswedstrijd.


Teus van Rootselaar, samen met vrouw Marrie, als clubhuisbeheerders (1978-1993) van sc Hoevelaken. April 1993.


Teus van Rootselaar, staand zesde van links, met de veteranen (Hoevelaken 7) kampioen in het seizoen 1995-1996.


Teus van Rootselaar, staand tweede van rechts, (opnieuw) kampioen met de veteranen (Hoevelaken 7), de eerste kampioen van de nieuwe eeuw. Seizoen 1999-2000.

Teus van Rootselaar in 2008

6 september 2008, samen met Jan Haverkamp, één van zijn vele maatjes.19 september 2008, gek doen in het clubhuis.


25 oktober 2008, samen met zijn kleinzoon.


Teus van Rootselaar, geknield links, met zijn vrienden van de JJC op 18 juni 2012.


Teus van Rootselaar, geknield rechts, op 15 mei 2013, wanneer hij met acht andere leden wordt gehuldigd als eerste lid met een vijftigjarig lidmaatschap. Teus maakt die avond vooral de blits met zijn groene broek.


Teus van Rootselaar, tweede van rechts, wordt op 13 oktober 2014 benoemd tot lid van verdiensten.


Naast bier drinken mag Teus ook graag kaarten. Niet alleen in zijn tijd als barkeeper, wanneer in het clubhuis aan de Sportweg na sluitingstijd met enige regelmaat nog de kaarten op tafel komen, maar ook tijdens de jaarlijkse klaverjasmarathon, zoals hier op 2 januari 2016.


Teus van Rootselaar (links) met Henk van Zoeren, nóg een van zijn trouwe maatjes, op 8 april 2017 als voorbereiding op het verhaal in het clubblad van juni 2017.


Teus van Rootselaar (rechts) op 15 april 2017 met Max van Deuveren, zijn oude onderwijzer van de Schimmelpenninck van der Oyeschool.

Top