In memoriam: Theo Zuurman

Sc Hoevelaken heeft kennis genomen van het overlijden van

THEO ZUURMAN

op 22 september 2020.

Theo komt in 1972 met zijn toenmalige gezin in Hoevelaken wonen en sluit zich al snel aan bij onze voetbalvereniging, waar zijn halfbroer Gezinus Woudenberg eindjaren zestig al furore maakt. “Ik was geen hoogvlieger, maar het jeugdbestuur vond dat ik wel talent had om jongere spelers op te vangen en te begeleiden”, schrijft hij in zijn wekelijkse column in De Stad Nijkerk van woensdag 7 augustus 2019. “Samen met Gerrit van Middendorp leidde ik jarenlang het derde ‘jeugd’ elftal. Het werd een echte vriendenploeg, waarbij ook na de wedstrijden en trainingen spontane activiteiten werden georganiseerd”.

Theo Zuurman, staand tweede van links, tijdens het Cocktailtoernooi in 1984,

Later voetbalt Theo met zijn vrienden vooral in Hoevelaken 5, waarvan hij ook het aanvoerderschap en alle administratieve rompslomp op zich neemt. Hij is de Engelse variant op leider/speler en houdt dit vol tot halverwege de tachtiger jaren. Dan stort hij zich op het rugby en zegt hij sc Hoevelaken vaarwel als actief lid.

Theo Zuurman, geknield in het midden, met zijn voetbalmaten van Hoevelaken 5 in het seizoen 1984-1985.

Naast het actieve voetballeven zet Theo zich ook al snel in als kaderlid. Jarenlang is hij redacteur van het clubblad, dat in zijn periode de naam ‘De Stip’ meekrijgt. Met zijn schrijftalent en zijn creativiteit als vormgever kan sc Hoevelaken meerdere jaren van zijn inbreng genieten.

Eindjaren zeventig gaat Theo ook deel uitmaken van het bestuur. Hij richt zich vooral op de jeugdafdeling, waarvan hij in het eerste deel van de tachtiger jaren voorzitter wordt.

Theo Zuurman, staand uiterst links, als bestuurslid tijdens de kampioensreceptie op 27 april 1978.

Als bestuurslid maakt Theo zich, samen met zijn maatje en bestuurslid Jop van den Berg, sterk voor het damesvoetbal in Hoevelaken. Deze wankelende voetbaltak is voor sommige bestuursleden een blok aan het been, maar Theo en Jop staan vol achter hun maat en damestrainer Teunis de Kruijff. Mede dankzij hun in- en opstelling is het damesvoetbal in Hoevelaken nooit ter ziele gegaan.

Theo Zuurman, zittend derde van links, als bestuurslid tijdens de ALV op 17 december 1980.

Theo gebruikt zijn creativiteit ook als bestuurder. De geringe opkomst tijdens de ledenvergaderingen is voor het bestuur een doorn in het oog, dus bedenkt Theo in de beginjaren tachtig een list. Hij strooit het gerucht de voetbalwereld in dat het bestuur van zins is om het biermerk Heineken vaarwel te zeggen en over de gaan op Skol. Het clubhuis is tijdens de ALV in mei 1981 afgeladen vol, maar wanneer puntje bij paaltje komt, wordt het onderwerp ‘bier’ in het geheel niet behandeld. Het onderwerp staat ook niet op de agenda, maar de grap zorgt wel voor een enorme opkomst tijdens genoemde vergadering .

Theo Zuurman, rechts, als verslaggever voor de radio.

In het eerste decennium van de 21ste eeuw komt Theo zijdelings weer bij sc Hoevelaken terug. Als initiatiefnemer van “Het Klaverblad”, een veertiendaags blad voor Hoevelaken dat naast De Stad Nijkerk verschijnt, weet hij clubleden aan het schrijven te krijgen en wedstrijdverslagen aan te leveren. Daarnaast biedt hij zijn diensten aan als fotograaf voor teamfoto’s, foto’s van de speler van het jaar en andere activiteiten waarvoor een fotograaf nodig is. Verder doet hij voor de radio jarenlang verslag van de wedstrijden van sc Hoevelaken.

Theo Zuurman als fotograaf van de Speler van het Jaar, 1 mei 2008.

De afgelopen jaren was Theo voornamelijk nog toeschouwer en was hij met enige regelmaat als supporter van de hoofdmacht te zien.

Sc Hoevelaken wenst Margreet, Jeroen en Aleksandra; Ivon, Jerôme, Amy en Rowan; Ilse, Paul en Pleun, alsmede zijn verdere familie, vrienden en kennissen veel sterkte toe met het dragen van dit verlies.

Theo heeft zijn laatste column geschreven.

Afscheid
Er is gelegenheid om via een drive-through condoleance afscheid te nemen van Theo op zaterdag 26 september tussen 11.00 en 13.00 uur op het Doorniksland 2. Lopend langs het huis kan een laatste groet aan Theo worden gebracht. Het wordt gewaardeerd wanneer één fleurige bloem wordt meegenomen.

De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden.

Top