Nieuwjaarsrede van de voorzitter

Beste mensen, allereerst de beste wensen en een gezond 2019 gewenst. Een heel nieuw en sportief jaar met allerlei positieve plannen, optimistische doelen en gezonde voornemens ligt weer voor ons open. Dit geldt ook voor onze club, haar leden, de supporters, sponsoren en het bestuur. Zoals altijd hoop ik, dat we weer volop mogen gaan genieten van het voetballen en de discussies erover in de derde helft of langs de lijn. Natuurlijk hoop ik ook dat de diverse teams goed kunnen blijven presteren, waarbij we het sociale aspect van die o zo gezellige zaterdag nooit uit het oog mogen verliezen. Het complex ligt er mooi opgeruimd en onderhouden bij, de contracten van trainers zijn of worden verlengd, de koffie pruttelt en de biertjes worden weer getapt. Kortom, hebben we nog wel wat te wensen?
Jawel! Het kan nog steeds gezelliger “langs de lijn”. Niet meer vloeken, tieren of schreeuwen naar de scheidsrechter en accepteren dat hij of zij heus niet voor de lol de bal geeft aan één van de partijen, maar dit doet vanuit een oprechte waarneming. Positief coachen en er genoegen mee nemen dat de laatste man van JO13-2 niet de nieuwe Matthijs de Ligt is. Samen met Anita Vonder en het jeugdbestuur hebben we bedacht, dat er een aantal workshops over positief coachen gaat komen. Er kunnen ongeveer 15 trainers/coaches meedoen aan zo’n  workshop.  Wanneer er heel veel animo is, zouden er  meerdere workshops gegeven kunnen worden. Elke workshop bestaat uit drie avonden van ongeveer twee uur, waarin handvatten worden aangeboden om hiermee aan de slag te gaan. Dus in totaal zes uur. Het besprokene op één van de avonden kan gelijk in de praktijk gebracht worden.

Ook wil ik de wens uitspreken dat we op een goede wijze blijven samenwerken met onze bond en ook de gemeente Nijkerk. Soms lijkt alsof  hetgeen de KNVB of de overheid bedenkt voor het functioneren van sportverenigingen, mijlenver verwijderd is van de harde realiteit. Vaak lees ik de columns van de directeur amateurvoetbal en dan denk ik weleens: “Goh man, kom een dagje meelopen en zie eens hoe intensief het kader bezig is om al jullie verbeterpunten te implementeren”. Nieuwe spelvormen, extra kosten voor het materiaal, discussies over mogelijk kwalijke bijwerkingen van het spelen op kunstgras, enz.  De overheid kan er soms ook wat van. En dan heb ik het niet alleen over de verhoging van de BTW van 6 naar 9%. Voorlopig blijft het onderhoud van onze velden nog een taak van de gemeente Nijkerk. In goede samenwerking met onze eigen onderhoudsploeg, maar dit is een overgangsperiode naar een periode met echte private uitbesteding. Worden verenigingen hier beter van?  Of over de wet bescherming van persoonsgegevens. Mogen we nog een wedstrijdverslagje blijven schrijven, met een leuke elftalfoto?  Schieten al deze maatregelen van de overheid niet hun doel voorbij?

Tenslotte wil ik nog een lans breken voor al onze vrijwilligers. De Haarlemmer olie van de vereniging. Blijven we met voldoende mensen in het scheidsrechterskorps, het arsenaal barpersoneel, de onderhoudsploeg en het bestuur? Elke maandag -en vrijdagochtend worden de vies achtergelaten kleedkamers weer volledig schoongemaakt. Elke zaterdag hebben Ariane Schippers en Ron Oosterbroek weer voldoende scheidsrechters geregeld, altijd slaagt Carla Welgraven er weer in om de bezetting achter de bar en in de keuken van het clubhuis rond te krijgen. En elke week is het bestuur paraat. Natuurlijk laten we als bestuur weleens een steekje vallen. Lees de laatste Zijlijn er maar op na. Echter, wie is er nog zo gek om zelfs tijdens vakanties bereikbaar te zijn om zaken in goede banen te leiden?  Dit aspect wordt niet vermeld. En van een ledenvergadering, waarbij benadrukt wordt wat er nog niet geregeld is, krijg je geen positieve energie.
Kortom, pak de handschoen op en help mee met schoonmaken, met bestuursdiensten, met een extra bardienst of het fluiten van Hoevelaken 8. Een nieuw jaar met nieuwe voornemens. Ik heb er maar een paar genoemd. Maak er een mooi jaar van, blijf gezond en geniet vooral van het voorrecht om onze mooie voetbalsport in alle vrijheid te mogen blijven beoefenen.

Top