Nieuwjaarsrede van de voorzitter

Lieve mensen,

Wat fijn dat jullie er ook in 2020 allemaal weer zijn. Ook van mijn kant wens ik iedereen hier aanwezig op de eerste zaterdag van het jaar een gezond, sportief en inspirerend jaar toe. Op de mooiste dag van deze eerste week lacht een nieuw decennium met nieuwe kansen ons toe. Op oudejaarsdag keek ik nog even terug. Robert Kreuning helpt me daarbij altijd een beetje, want op die laatste dag van het jaar publiceert hij het jaaroverzicht van het afgelopen jaar. Wat een mooi overzicht Robert. Nog even mijmeren, nog even nagenieten van zoveel mooie momenten en ook nog even een spreekwoordelijk traantje om wat beter had gekund.

We laten de jaren 10 achter ons. Het was  het decennium van het protest. Het spandoek keerde terug. De vierde feministische golf kwam er, vervolgens MeToo, waarna een (inter-)nationale beweging tegen racisme volgde. Vervolgens kwamen de gele hesjes. Boeren en bouwers gingen de weg op en veelal jonge klimaatactivisten lieten ons massaal weten wat zij ervan vonden. De jongeren zijn terug en lopen voorop. Dit is goed. Protest in plaats van défaitisme en apathie. Nu nog zorgen dat discussies met andersdenkenden op een redelijke wijze verlopen. Ik zou, conform één jaar geleden, zeggen: met wat positieve coaching moet dit laatste mogelijk zijn.

Wat heeft het nieuwe jaar en dit nieuwe decennium voor sc Hoevelaken in het vat? We worden in mei 2023, Deo Volente zou fietsvriend Hein Buitenhuis terecht zeggen, 60 jaar. Het nieuwe 60 is nog niet zo oud. Een kindje nu geboren heeft 50% kans om 100 jaar te worden. Kortom, we hebben als club hopelijk nog vele mooie decennia voor ons. Eerst maar eens van 2020 genieten.

De club heeft al jaren een stabiel ledental van plusminus 800 (de teller staat momenteel op 798). We zijn financieel gezond en mogen ons gelukkig prijzen met de vele vrijwilligers en sponsoren die de club draaiende houden. Het doet mij deugd u te mogen melden dat een aantal mooie projecten dit jaar zullen starten. U heeft al eerder kunnen lezen over de geplande nieuwbouw van een multifunctioneel gebouw op de plek van “het witte huisje”. We hebben lang mogen genieten van dit gebouw, maar je zakt bijna door de vloer en als Henk van Zoeren drie keer niest, zegt hij, vallen de muren om. Het hoofdsponsorschap gaat komende zomer over in andere handen, waarbij we de huidige hoofdsponsor zullen bedanken voor maar liefst 21 jaar trouwe dienst! Waar maak je dit nog mee? Zo’n lange staat van dienst.

Er zal vanaf de tweede seizoenshelft weer een goed functionerende EHBO-dienst zijn. Samara Geijtenbeek heeft het bestuur veel assistentie hierin verleend. Op 22 januari is er een avond gepland om e.e.a. te oefenen om een (vernieuwd) certificaat te verkrijgen. Weer een piece de résistance minder. We moeten “vergroenen”. Zie mijn eerdere betoog over de klimaatactivisten. Bennie Boekhout, ooit elektricien, vertelde me dat de verlichting nog dateert van 1986….. We moeten over op LED-verlichting, op zonnepanelen en zo veel mogelijk gasloos ons verwarmen en douchen.

Er komt op 10 februari een nieuwe beheercommissie voor het onderhoud van de velden voor de vier voetbalverenigingen in Nijkerk. Deze commissie zal de gemeente adviseren over onderhoud en vervanging. Elke vereniging is met één lid vertegenwoordigd. Per 1 januari 2021 loopt het contract van de andere drie verenigingen met Optisport teneinde. Harmonisatie is het doel.

Bovenal zijn we een voetbalvereniging. Ons doel moet blijven het kunnen laten sporten van onze leden. Zowel competitief als recreatief. Het doet ons deugd dat we al voor de jaarwisseling konden melden dat de trainers van heren 1 en 2 doorgaan. Ook de trainer van vrouwen 1 heeft het uitermate naar zijn zin. Hij wil vast doorgaan met deze groep nu weer vrolijk voetballende vrouwen. Het jeugdbestuur, in nauwe samenwerking met de commissie voetbaltechnische zaken, voert gesprekken met de diverse jeugdtrainers over hun contractverlenging. Ik heb hier alle vertrouwen in.

In 2019 liep het voetbaltechnische beleidsplan af. Een nieuwe is in de maak, heb ik Theo van Duivenbode beloofd. De huidige <17-1 speelt in de 4e divisie, de <19-1 probeert daar te komen, heren 1 wil graag weer eens 2e klasse spelen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ambities genoeg. De 19-2 en vrouwen 2 van de vrijdagavondcompetitie zullen heus niet de enige kampioenen van dit seizoen zijn.

Lieve mensen, de eerste week van 2020 zit er bijna al weer op. We hebben een weekje lekker kunnen kaarten, maar vanaf nu zal de focus weer liggen op het mooie spelletje wat ons allen verbindt. En na de wedstrijden blijft er altijd een derde helft in ons clubhuis. Steeds vaker worden er artikelen gepubliceerd over het niet meer of minder eten van vlees. En over het stoppen met alcoholgebruik. Ik houd op mijn vrije zaterdag van een goed glas bier of wijn en van een sappig balletje gehakt. Natuurlijk moeten we bewust omgaan met beide zaken, maar ik mis een tegengeluid. De homo sapiens is een omnivoor en overleeft al tienduizenden jaren op een gemengd dieet van vlees, groente, fruit en granen. Stoppen met vlees zou revolutionair zijn. Ook drinkt deze mens al duizenden jaren bier en wijn. Het werkt voor velen ontspannend. Ik hoop dat de vegetarische geheelonthouders niet hun denkwijze gaan opdringen. Daar wordt ook onze kantine niet gezelliger van.

Ik wens jullie allemaal een mooi jaar met sc Hoevelaken. We zijn en blijven de mooiste club van allemaal.

Willem van Vliet

Eric Stuive, raadslid namens het CDA, en Nadya Aboyaakoub (PRO21), wethouder van onder andere sport, kunst, jeugdzorg en onderwijs, zijn inmiddels vaste bezoekers van de Nieuwjaarsreceptie van sc Hoevelaken. Uitspraak van de dag van de olijke wethoudster: “Zit mijn haar goed?”
Top