Nieuwjaarsrede van de voorzitter

Lieve mensen,

Natuurlijk had ik gehoopt dat ik jullie vandaag, zaterdag 2 januari, persoonlijk het beste kon wensen in een van corona genezend jaar. Gezellig met een hapje en een drankje na weer een enerverende klaverjasmarathon, waarvan voor mij en mijn maatje Dennis al jaren geldt dat meedoen belangrijker is dan winnen. Het mocht niet zo zijn. De overheid heeft bepaald dat we nog tot minimaal 19 januari a.s. in een strenge lockdown zitten. Het clubhuis mag voorlopig nog niet open en zelfs de al een paar keer uitgestelde algemene ledenvergadering moet op 11 januari, helaas, digitaal plaatsvinden. Bij dezen beloof ik onze acht jubilarissen plechtig dat we hen zullen huldigen zodra we elkaar weer fysiek in onze kantine mogen ontmoeten.

Gelukkig mag onze jeugd vanaf 4 januari weer in teamverband trainen. Onderlinge wedstrijden mogen hopelijk ook weer na de volgende persconferentie van 12 januari. Zou er dan ook weer enig perspectief zijn voor al onze senioren? Trainen in viertallen is nog net te doen en voetgolfen of voetvolleybal is natuurlijk een heel leuk spel, maar wat verlang ik weer naar de zaterdag waarin onvoorwaardelijke liefde, nostalgie en tragiek hand in hand gaan. De zaterdag van grabbelende keepers, struikelende spitsen en doelpogingen over het vangnet. De wereld van ons amateurvoetbal. Met weemoed las ik deze laatste zin op de kaft van het boek “ode aan de kelderklasse”. Eventjes 175 bladzijden weg mijmeren bij verhalen over de mooiste dag van de week.

We geven niet op! We gaan de strijd tegen COVID-19 winnen en terugkeren naar het oude normaal. Tot aan de winterstop is er elke doordeweekse avond getraind door de jeugdteams en ook door de hogere seniorenteams. Elke zaterdag waren er onderlinge wedstrijden voor de jeugd en stond er limonade na afloop voor hen klaar. Hulde voor al die jeugdleiders, vaak mama’s en papa’s, die dit mogelijk maakten.

Hulde ook voor de makers van het jaaroverzicht en ons clubblad, waarin dit alles is vastgelegd.  Bijzonder om te constateren dat er ondanks zo’n gecompliceerd jaar toch nog zoveel bij onze club is gebeurd. Nieuw kunstgras en ledverlichting op veld 3, zoveel teams voorzien van nieuwe sponsorkleding, een nieuwe onderhoudscommissie voor de natuurgrasvelden van de gemeente Nijkerk, leden en sponsoren die ons trouw bleven en de verdere uitwerking van de plannen om het witte huisje te vernieuwen tot een multifunctioneel gebouw.

Kortom, we geven niet op. We willen terug naar die oude zaterdag. Het vaccin tegen corona gaat ons hierbij helpen. Ik weet het zeker. De rest van het seizoen 2020-2021 zal moeizaam verlopen. Ook nu zullen naar mijn bescheiden mening de competities niet worden uitgespeeld. Misschien een halve. We zullen nog even moeten wachten eer de kantine weer los mag. Dat dit laatste gaat gebeuren, weet ik ook zeker. Vooralsnog moeten we echter zorgen dat we elkaar gezond houden en voorzichtig zijn.

De bond helpt ons met het verder uitvoeren van de huidige competitie en ik verwacht dat we het seizoen 2021-2022 weer gewoon van start zullen gaan. De bond helpt ons ook met allerlei financiële adviezen, waarvoor dank. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor onze lokale – en landelijke overheid. Er kwamen het afgelopen jaar gelukkig subsidies van deze overheid en ook vermindering van de huur van de velden. Natuurlijk lang niet genoeg om het deficit van verlies aan kantine-inkomsten te dekken, maar desalniettemin zeer gewaardeerd.

We gaan zorgen dat 2021 weer een sportief jaar wordt. 2020 moeten we maar gauw vergeten met al die zeer vermoeiende meningenmachines. Hopelijk geen professor Ab of andere viroloog meer op TV, geen aardige professor Ernst, die maar zelden enig positief nieuws te melden heeft en ook geen begripvolle dokter Diederik. De laatste zag ik laatst in de trui van zijn favoriete club uit Rotterdam. Zoals hij hoopt op nieuwe successen voor hen, zo verlang ik terug naar het oude normaal.

Blijf vooral gezond en laten we snel gaan vaccineren, zodat we verlost worden van die verstikkende anderhalvemetersamenleving zodra dit kan. 

Willem van Vliet

Top