Sponsoren MHCH en sc Hoevelaken kregen inkijk in de keuken van Papendal

Sportminded Hoevelaken is een samenwerkingsverband tussen de sponsorcommissies van de Mixed Hockeyclub Hoevelaken en voetbalvereniging sc Hoevelaken en verzorgt al een decennium lang sponsor bedankavonden voor hun grootste – en meest trouwe sponsoren, financieel ondersteund door Rabobank Amersfoort Eemland. Sinds 2009 lukt het de organisatoren om tweemaal per jaar een dergelijke avond te organiseren, op afwisselende locaties met inspirerende sprekers. Dit jaar bestaat Sportminded Hoevelaken tien jaar. Reden voor de organisatoren om groots uit te pakken. Donderdag 14 november 2019 waren de sponsoren te gast op Topsportcentrum Papendal, waar achter de schermen kon worden gekeken. Tijdens een rondleiding was er een bezichtiging van de atletiekbaan en atletiekhal, de grote zaal voor de topsporters in de volleybal-, handbal-, en rolstoelbasketbal sport alsmede de fitness- en herstelruimtes.

Sweet beef teriyaki met gewoktegroenten en een puree van zoete aardappel

Een letterlijk kijkje in de ‘keuken’ van Papendal kregen de gasten tijdens een aanstekelijk praatje van chef kok Erik te Veldhuis. Hij vertelde gepassioneerd over de topsportmaaltijden die op Papendal en – soms – ver daar buiten bereid en geserveerd worden. Geen ingewikkelde toestanden, gewoon gezonde voeding met eenvoudige middelen, waardoor voedingssupplementen zo goed als overbodig worden. De ongeveer vijftig aanwezigen konden tijdens een driegangen topsportmenu zelf ervaren dat die maaltijden heel lekker kunnen zijn.

Topsport

Op Papendal is the road to Tokyo 2020 ingeslagen dus het zijn de komende maanden hoogtijdagen voor de sporters, begeleiders en voedselbereiders. Opmerkelijk echter was de uitspraak van de mevrouw die de rondleiding verzorgde en die chef-kok Erik te Veldhuis ook aanhaalde: Topsport is ongezond. Reden: de extreme fysieke inspanning en het voortdurende herstel.

In deze medaillefabriek is meedoen niet belangrijker dan winnen. Ook de woorden van Pierre de Coubertin – “Men moet opmaken, dat de echte Olympische held de volwassen mannelijke alleenstrijder is”.- doen op Papendal geen opgeld.
Enrico Lacruz

Maar goed, er zijn nu eenmaal sporters die in hun tak het hoogste willen bereiken, daar alles voor opzij willen zetten en dus geholpen moeten worden bij hun voeding, hun inspanningen en hun herstel. Daarvoor is Topsportcentrum Papendal op- en ingericht en één van de topsporters die van de faciliteiten gebruikt maakt in Enrico La Cruz, bokser in de lichtgewichtklasse, die Olympisch debuteerde bij de Spelen van 2016 in Rio.  Enrico La Cruz, 26 inmiddels, opende als spreker de avond. Hij vertelde over zijn jeugd, waarin basketbal zijn favoriete sport was. Min of meer tegen zijn zin liet hij zich door familieleden en vrienden overhalen om eens mee te gaan naar de sportschool om lekker te gaan boksen. Net als bij het basketbal bleek hij talentvol. Zo talentvol zelfs dat hij al op jonge leeftijd door de bondscoach werd gevraagd deel te nemen aan een topsportproject met deelname aan de jeugd WK in 2011 in Ierland.

Enrico behaalt goede resultaten, maar leeft al jaren in een dilemma tussen twee werelden. Wil je fulltime bokser worden, wat veel geld kost wanneer je niet financieel ondersteund wordt, of ga je niet alle tijd in je sport steken en zorg je voor maatschappelijke – en financiële zekerheid? Enrico La Cruz heeft door zijn successen inmiddels een A-status, waardoor hij ondersteund wordt door NOC*NSF. Wanneer hij echter een jaar minder presteert raakt hij die status simpelweg weer kwijt. Het vinden van persoonlijke sponsors is zoeken naar een naald in een hooiberg. Volgens de bokser hangt er een te negatief imago rond zijn sport en willen bedrijven niet aan de bokssport gekoppeld worden.

Hoe dan ook, ook Enrico begeeft zich op the road to Tokyo 2020 en hoopt zich in maart 2020 voor deze Spelen te kwalificeren. En daarna? Dan vervalt hij weer in zijn onzekerheid om al dan niet fulltime door te gaan tot de Spelen in 2024. Hoe zelfverzekerd Enrico ook in de boksring staat, hij is vertwijfeld wanneer hem vanuit de zaal wordt aangeraden een goed sponsorplan op papier te zetten en/of ambassadeur van de bokssport te worden. Ook stoere boksers blijken dus gewoon een mens te zijn.

Top