Workshop voetbalschool

In het kader van “train de trainer” vond vrijdagavond 5 oktober 2018 de eerste van drie workshops plaats. 17 trainers/leiders meldden zich in de kantine om een avond te luisteren en praten over trainingsaanpak.

Ingestuurd door: Sander te Hoonte

Vanuit de VTZ is een paar jaar geleden het initiatief genomen om ons als vereniging te laten coachen/trainen door de voetbalschool. Doel is om uiteindelijk alle spelers op hun niveau zoveel mogelijk technische bagage mee te geven. Ontwikkeling van de speler op de eerste plaats i.p.v. teambelang/winnen. Op lange termijn met als doel om met de hoogste selectieteams van de jeugd en het eerste goed voor de dag te komen met eigen jeugd. Om die olievlek zo snel mogelijk te laten gaan is onderdeel hiervan om de trainer te trainen, zodat er een rode draad in de vereniging ontstaat.

We zijn gestart met vakantie-activiteiten, begeleiding van training hummels en dit jaar de O8 en dus een 3-tal workshops voor de trainers.

Dennis Been van de voetbalschool nam ons gisteravond mee in de aanpak en visie van de voetbalschool en gaf daarbij een paar belangrijke tips mee, zoals: We herkennen een aantal trainingsvormen waarin techniek getraind kan worden, samen te vatten in de vormen van de letters : UIPY.

Bij een training moet het uitgangspunt altijd zijn dat 1:3 kinderen actief bezig is met de oefening. Dit zorgt voor voldoende rust waardoor intensiteit bij uitvoering optimaal is en uiteraard dus geen lange rijtjes waarbij er 1 schiet en de rest stil staat.

Uitleg kun je altijd het beste doen in de vorm van “praatje, plaatje, daadje”, oftewel uitleg, voor laten doen en tenslotte uitvoeren.

Belangrijk is dat hierbij rekening wordt gehouden met de leeftijdeigen kenmerken, zoals mate van concentratie, techniek, nog geen teamspeler etc. Kinderen in de O8/9/10 leren bijvoorbeeld vooral door te ervaren, ruimte om te proberen en fouten te maken. Consequent voorzeggen leidt niet tot resultaat, maar tot afleren i.p.v. leren. Gebruik daarnaast de techniek van vragen stellen i.p.v. opdragen. “Wat had je anders kunnen doen?”

Vervolgens laat Dennis een aantal voorbeelden zien hoe je een training opbouwt vanuit je doelstelling. Verschillende trainingsvormen zijn makkelijk om te zetten naar een ander doel, door bijvoorbeeld de goals niet tegenover elkaar te zetten maar achterwaarts tegen elkaar aan. Ook wel Belgisch voetbal genoemd.

Vervolgens geeft Dennis nog wat tips waar oefenstof te vinden is, zoals: Op onze site, Academy oefenstof van voetbalschool, de Rinus-app en bijvoorbeeld het boekje dat uitgegeven is door de KNVB.

Op de site van de KNVB is daarnaast een voorbereidingsformulier te vinden. Trainingsvoorbereiding-formulier KNVB.

De volgende workshops zijn op 23 november 2018 en 8 februari 2019 , waarbij we in de praktijk met een jeugdteam zullen trainen.

Top