Wedstrijdverslagen

Hoevelaken vergeet zichzelf te belonen

De terugkeer van Ewoud van de Brug was in ieder geval een meevaller voor Hoevelaken

Hoevelaken heeft een tweede tikje opgelopen in 2020. In Stroe had Hoevelaken de mogelijkheid om met drie punten huiswaarts te keren, maar de handen bleven leeg. Na een helft vol kansen en mogelijkheden stond Hoevelaken in de rust desondanks op een 2-1 achterstand. Die stand bleek uiteindelijk ook de eindstand.

De klok was exact één minuut en elf seconden onderweg toen het scorebord voor het eerst in werking kon worden gezet. Hoevelaken leek nog wakker te moeten worden en keek na wat halfslachtig ingrijpen al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan. Bij de pakken neerzetten was er daarna niet bij, want bijna een half uur lang was het daarna eenrichtingsverkeer naar het doel van Stroe. Met een licht windje in de rug probeerde Hoevelaken te profiteren van de ruimte die Stroe achter de verdediging liet en de eigen snelle voorwaartse mensen. Na de openingstreffer van Stroe hing de gelijkmaker dan ook al snel in de lucht. De Hoevelakense aanhang moest echter tot de elfde minuut wachten op het evenwicht in de wedstrijd. Na een handig overstapje van Coen Bos was een droge knal van Laurens de Korte voldoende voor de gelijkmaker.

Laurens de Korte, tweede van links, wordt na elf minuten gefeliciteerd met zijn gelijkmaker.

Erop en erover, wordt er dan in wielertermen gezegd, en Hoevelaken kreeg ook de nodige kansen om op voorsprong te komen. Daniel Bezembinder strandde echter tweemaal op de doelman van Stroe en kopte eenmaal op de paal. Verder misten schoten van Coen Bos en Jordy Zieltjes de kracht om de sluitpost te verontrusten en konden mogelijkheden niet worden omgezet in kansen. Een verdiende voorsprong voor Hoevelaken bleef uit, Stroe werkte zich enigszins onder de druk uit en kreeg in de Hoevelakense verdediger Joost van den Heuvel zelf de gevaarlijkste aanvaller. Vanuit een voorzet zag eerst doelman Luuk Nijman er niet goed uit en vervolgens tikte de hardwerkende verdediger de bal in het eigen doel.

Hoevelaken rechtte daarna de rug, zag Daniel Bezembinder opnieuw een duel met de doelman verliezen en kon niet in de eerste doorgang opnieuw op gelijke hoogte komen.

Met Olaf de Rijk voor de geblesseerde Sven van den Akker en een lichte wind tegen had Hoevelaken in de tweede helft ruim tien minuten nodig om voor het eerst serieus in het strafschopgebied van Stroe te komen. Daarna golfde het spel wat op en neer, waarbij Luuk Nijman Hoevelaken met een aantal goede reddingen op de been hield. Het was echter vooral stroperigheid, wat Hoevelaken liet zien. Pas in het laatste kwart van de wedstrijd liet Hoevelaken aanvallend het nodige van zichzelf zien. Eenmaal werd de bal van de doellijn gekopte, terwijl Edwin Duijst zijn harde inzet door de doelman zag gestuit. Hoevelaken toonde goede wil, werkte enorm hard, maar het vlotte combinatiespel uit het eerste halve uur van de eerste helft kon nauwelijks nog worden getoond. Stroe speelde verdedigend ook een stuk compacter dan voor de rust, waardoor ook de snelle mannen minder ruimte kregen. Kortom, na in de eerste helft de mogelijkheden op een (ruime) voorsprong niet te hebben gegrepen was het in de tweede doorgang een vrijwel kansloze missie voor Hoevelaken.

Opstelling: Luuk Nijman; Sven van den Akker (46. Olaf de Rijk), Ewoud van de Brug, Joost van den Heuvel, Pascal de Jong; Edwin Duijst, Robin Elverding (70. Joeri van den Hoeven), Laurens de Korte; Daniel Bezembinder, Coen Bos.

Scoreverloop: 2. Stroe 1-0, 11. Laurens de Korte 1-1, 39. Joost van den Heuvel 2-1 (e.d)

Nieuwe lijnen helpen sc Hoevelaken niet

De derby tussen Hoevelaken en Terschuur heeft er weer een historische gebeurtenis bij: afgekeurde lijnen. Waar de supportersscharen van beide teams al langs het veld stonden opgesteld om te genieten van het tweede onderlinge treffen van dit seizoen, zagen zij ineens de man met de kalkkar langskomen. Reden: voor de derby was een scheidsrechter aangewezen die ook let op de randzaken en de man in kwestie vond de randen rond het veld, en ook de lijnen op het veld, onvoldoende zichtbaar en keurde ze daarom af. De zwagers Jaap van de Pol en Gerard van de Grootevheen, voormalige hoofdtrainers en hoofdjeugdtrainers van sc Hoevelaken en in 2009 samen interim trainers/coaches bij de Hoevelakense hoofdmacht na het opstappen van Rob van Griensven, stonden nu opeens in een geheel andere rol in de belangstelling: als lijnentrekkers. De mannen van de onderhoudsploeg hadden er een zware kluif aan, want waar zij dachten beiden een half veld voor hun rekening te nemen begaf ook nog eens één van beide kalkkarren het.

Jaap van de Pol was daardoor even in zijn eentje de ‘man of fame’ op het Hoevelakense hoofdveld. “Ik heb ooit eens voor 3.500 man gevoetbald, maar dit klusje geeft toch wel meer spanning”, liet hij tijdens zijn werkzaamheden weten. Geduldig liep hij zijn rondjes, iets waaraan hij als voetballer tijdens de trainingen een ‘broertje dood’ had. Het kan verkeren!

Een kwartier later dan gepland werd er dan toch afgetrapt voor de derby, die al lang van tevoren leefde. In de druilende regen startte Hoevelaken de wedstrijd in de wetenschap dat het in 2020 al twee competitiewedstrijden had weten te winnen en dat tegenstander Terschuurse Boys met een gehavende voorhoede naar Hoevelaken was gekomen. In derby’s zeggen deze feiten nooit zoveel en dat bleek dan ook maar weer. Terschuur gebruikte de fysieke krachten beter dan Hoevelaken, dat toch liever het voetbalspelletje benadert.

De treffers vielen in de tweede helft. Al na vijf minuten kwam Terschuur op voorsprong door een ‘lucky’ van Jeffrey van Belkum. Hoevelaken wisselde daarna nog aanvallend, maar was niet opgewassen tegen het collectief van de buren. Ver in de extra tijd verdubbelde invaller Gerco van de Fliert de marge voor de gasten na een counter en kon Terschuurse Boys een verdiende zege aan hun resultatenlijst toevoegen.

En na afloop? Toen bleef het –traditioneel-  lang onrustig (lees: gezellig) in het clubhuis van sc Hoevelaken.

Foto: Willem van Vliet
Laurens de Korte mag nog uitkomen voor JO19-1, maar speelt sinds 2020 voor de hoofdmacht. In zijn eerste derby werd hij uitgeroepen tot “Man van de Wedstrijd’. Rechts Joen van Peppel, Pupil van de Week. Foto: Bas Wernsen.

Opstelling: Luuk Nijman; Jordy Neeft (90. Patrick Kloppenburg), Olaf de Rijk, Joost van den Heuvel, Pascal de Jong; Sven van den Akker, Robin Elverding (75. Edwin Duijst), Ludo Horst (Fabian Bezembinder), Laurens de Korte; Daniel Bezembinder, Coen Bos.

De Haen Man van de Wedstrijd: Laurens de Korte

JO19-1 had recht op meer dan een punt

Was het vorige week niet al te goed wat Hoevelaken op Kleinhoven liet zien, vandaag had er meer dan een punt meegenomen moeten worden uit Nunspeet.

Door: Martin Bouw

Het eerste kwartier was prima voetbal aan de kant van Hoevelaken. Over het hele veld werden duels gewonnen en ook voetballend liet men zien beter te zijn dan Nunspeet. Binnen de 10 minuten konden de meegereisde supporters en de bank juichen want Daan maakte een prima goal. Daan kreeg de bal op randje 16, kwam naar binnen en schoot de bal hard in de kruising.

Na deze periode begon Nunspeet iets meer van zich af te bijten. Voor de wedstrijd zagen we deze mannen 15 minuten de lange bal spelen en in de wedstrijd bleek ook wel waarom dat gedaan werd. Nee, als er een ploeg probeerde te voetballen was het Hoevelaken.

Rond minuut 30 was er van een meter of 20 een afstandsschot en deze werd niet goed verwerkt door Wilco. Hierdoor ontstond helaas de 1-1. Tegen de verwachtingen in gingen we rusten met 1-1.

In de tweede helft ging het spel over en weer. Heel goed was het spel niet, maar aan strijd ontbrak het zeker niet. Nunspeet kreeg een aantal mogelijkheden, maar de beste kansen waren voor Hoevelaken. Scoren lukte alleen niet.

Na een slappe voorzet vanaf de zijkant kwam de bal bij de gelukkige spits van Nunspeet en die maakte de goal: 2-1.

Met het inbrengen van wat verse krachten probeerde Hoevelaken de achterstand ongedaan te maken. Dit gebeurde ook. Na een mooie aanval was het eindstation Daan: 2-2.

Roan had de winnende in minuut 88 op de voet. Na een sterke actie wist hij hem helaas niet te maken (overigens uitstekende keeper Nunspeet).

Met twee verliespunten zijn de mannen de auto ingestapt. Dank aan de mannen van de JO19-2 voor het spelen!

Zaterdag zullen de drie punten gepakt moeten worden. De aftrap zal niet om 15.15 uur, maar om 14.30 uur in Hoevelaken zijn tegen vv Unicum.

JO19-1 start 2020 met gelijkspel

Eindelijk mochten de mannen van het vlaggenschip van de jeugd weer voor het echte werk aan de aftrap verschijnen. In een competitie waarin toch wat clubs van naam zitten was het SJO JVZ (ik hoor iedereen denken, nog nooit van gehoord) uit Oosterwolde dat naar Hoevelaken kwam en daar een dik een uur voor in de auto zat.

Door: Martin Bouw

Voor Hoevelaken was het zo een klein beetje puzzelen (Laurens met het eerste mee, Mats geblesseerd).

Met een flinke wind op Sportpark Kleinhoven werd er om 15.15 afgetrapt. Het was het begin van een niet al te beste wedstrijd van allebei de partijen. Niet heel veel kansen de eerste helft behoudens een poeier van Siem op de lat en een buitenkantje rechts van Daan op de paal. Daarentegen een uitbraak van de tegenpartij dat resulteerde in schot ver over onze doelman Wilco.

De tweede helft begon wel lekker voor Hoevelaken, dat na een tien min spelen op 1-0 kwam door een mooi opgezette aanval en eindstation Roan.

Wat Hoevelaken in de fase voor de treffer goed deed ging daarna fout. Hoevelaken verloor de duels, linies te ver uit elkaar en slordigheden in de passing. En uit een counter werd het plots 1-1. Daarna kwamen er over en weer wat kansen maar het bleef 1-1.

Tot slot is het ook zo dat de JO19-1 na de winterstop bij de thuiswedstrijden met een Pupil van de Week is gestart. Julian Hazelaar beet het spits af en natuurlijk liet hij de keeper van SJO JVZ ook nog een bal uit het net vissen.

Volgende week gaan de mannen voor de winst bij VV Nunspeet!

Pascal de Jong matchwinnaar voor sc Hoevelaken

De wedstrijden in Krachtighuizen tussen Rood-Wit ’58 en Hoevelaken kunnen vanaf nu administratief worden afgewerkt. Voor het derde achtereenvolgende seizoen waren de weersomstandigheden op Sportpark De Eendracht winters (kou, regen en/of wind), stond er na ruim negentig minuten voetbal een 1-2 eindstand op het bord en waren de slotminuten billenknijpend. Net als vorig seizoen kwam Rood-Wit snel op voorsprong, stond er halverwege een gelijke stand op het bord en trok Hoevelaken de wedstrijd uiteindelijk winnend over de streep. Met een opvallende matchwinnaar: linksback Pascal de Jong, voor het eerst in 2020 weer in actie na een korte blessureperiode.

Hoevelaken begon hoopvol aan de wedstrijd met al na drie minuten een doelpoging van Daniel Bezembinder. Het was een poging met ijdele hoop, want de bal was te ver van de jonge aanvaller verwijderd om hem echt te kunnen raken.

Met dit schouwspel moesten de Hoevelakense supporters het voorlopig doen. Aangespoord vanaf de zijkant probeerden de gastheren een hoog baltempo te hanteren, speelden zij tot aan het strafschopgebied de bal gemakkelijk rond en liep Hoevelaken vooral achter de feiten aan. Al na zeven minuten spelen kwam Rood-Wit op voorsprong, na niet al te doeltreffend verdedigen. De thuisploeg bleef na die treffer de bovenliggende partij, maar kon de dadendrang niet in kansen omzetten. Het enige dat de gastheren ermee bereikten was dat Hoevelaken zelf niet aan voetballen toekwam, steeds snel balverlies leed en slechts sporadisch iets aanvallends kon ontplooien. Het duurde dan ook tot de 26e minuut voordat Hoevelaken een aanval wist op te zetten die iets van voetbal in zich had. De aanval leverde in eerste instantie een mogelijkheid op om een kans te creëren, maar de aanvallers wisten elkaar niet te vinden. Twee minuten later leek Hoevelaken wel op gelijke hoogte te komen toen junior Laurens de Korte de bal bij Daniel Bezembinder wist te krijgen, maar een halve meter voor de doellijn kreeg laatstgenoemde de bal verkeerd tegen zijn scheenbeen, waarmee de kans verkeken was.

Op slag van rust kwam Hoevelaken vanuit het niets op voorsprong. Na eerder een strafschop te zijn onthouden kopte Daniel Bezembinder na een goed ingebrachte bal van Ludo Horst Hoevelaken onverwacht op gelijke hoogte. Met die rake kopbal mocht Hoevelaken met een onverdiende gelijke stand gaan rusten, maar daarom maalde niemand.

De ontlading bij doelpuntenmaker Daniel Bezembinder (links) is groot na zijn onverwachte treffer.

Na rust kwam Hoevelaken enthousiast uit de kleedkamer. Binnen zes minuten konden al drie goede mogelijkheden worden genoteerd. De grootste was voor Coen Bos, die de bal had kunnen lobben, maar hij kreeg ruzie met de bal en verloor het duel met de doelman.

In de 57e minuut kwam Hoevelaken goed weg, nadat doelman Luuk Nijman de bal op de paal uiteen hoorde spatten. Acht minuten later kwam Hoevelaken dan toch op voorsprong. Bij de treffer waren drie opvallende personen betrokken. Vanaf rechts mocht A-junior Laurens de Korte met zijn linkerbeen een vrije trap nemen. Hij vond het hoofd van vrije verdediger Joost van den Heuvel, die de bal voor kopte. Linksback en aanvoerder Pascal de Jong had op een halve meter vanaf de doellijn geen moeite om de bal in de touwen te werken.

Joost van den Heuvel wint een kopduel en kopt de bal voor de voeten van …
… Pascal de Jong, die het buitenkansje niet laat liggen.

Hoewel Hoevelaken ‘erop en erover’ was gekomen bleek de wedstrijd nog lang niet gespeeld. De gasten konden elkaar weliswaar beter vinden dan in de eerste doorgang, maar Rood-Wit bleef via combinatievoetbal vooruit voetballen, zonder echt gevaarlijk te worden. En waar gevaar dreigde, daar stond de Hoevelakense defensie, inclusief doelman Luuk Nijman, zijn mannetje.

Vijf minuten voor het eindigen van de officiële speeltijd leek de wedstrijd definitief beslist te worden. Na een goede aanvallende actie werd Sven van den Akker stevig onderuit gehaald en kon de scheidsrechter ditmaal niet om een strafschop heen. Fabian Bezembinder, na de gelijkmaker in het veld gekomen voor Coen Bos, ging zich met het klusje belasten, maar vond de doelman op zijn weg. Broer Daniel probeerde in de rebound alsnog de kans te verzilveren. De bal raakte wel de binnenkant van de paal, maar ging niet over de doellijn.

Fabian Bezembinder legt aan vanaf elf meter …
… mikt op de linkerhoek …
… maar ziet de bal stranden op de doelman.

Billenknijpend werd de wedstrijd, die zeven extra minuten kreeg, uiteindelijk over de streep getrokken en konden drie punten aan het conto worden toegevoegd. Met dit resultaat en de resultaten op de andere velden blijft het ongekend spannend in de Derde Klasse B. Het verschil tussen de nieuwe koploper Blauw-Geel en de nummer tien op de ranglijst is slechts zes punten. Hoevelaken hangt daar tussenin, met een achterstand van vier punten op de lijstaanvoerder. Hoevelaken is wel terug in het linker rijtje en kan volgende week zelfs nog een plaats stijgen wanneer de derby tegen Terschuur tot een goed einde wordt gebracht.

Opstelling: Luuk Nijman; Sven van den Akker, Joost van den Heuvel, Olaf de Rijk (70. Jordy Neeft), Pascal de Jong; Edwin Duijst, Robin Elverding, Ludo Horst, Laurens de Korte (79. Dion Metz); Coen Bos (66. Fabian Bezembinder), Daniel Bezembinder.

Scoreverloop: 7. Rood-Wit 1-0, 45. Daniel Bezembinder 1-1; 65. Pascal de Jong 1-2.

Goede start sc Hoevelaken in 2020

Gaat de geschiedenis voor sc Hoevelaken zich herhalen? In 2019 opende Hoevelaken na een uitstekend trainingskamp het nieuwe jaar met vier competitieoverwinningen op rij. Deze winter ging de Hoevelakense hoofdmacht opnieuw naar Ameland voor een heel goed trainingskamp en dat leverde zaterdag direct de eerste overwinning op. Veenendaal werd op Kleinhoven met 2-0 verslagen, waarmee de eerste competitiehelft goed werd afgesloten. Op 1 februari gaat Hoevelaken naar Rood-Wit, één van de tegenstanders die vorig seizoen in genoemde reeks in hun eigen huis ook aan de zegekar werd gebonden. Lukt het Hoevelaken in 2020 dan toch om mee te doen om de prijzen? Het gat met de koploper is zes punten. Met alle ploegen nog een keer als tegenstander is er derhalve nog van alles mogelijk.

Het eerste feestje rond Coen Bos (voor), met vlnr debutant Laurens de Korte, Edwin Duijst – de heel sterk speelde – en Daniel Bezembinder.

Hoevelaken opende na exact een kwartier de score. Onder het motto ‘driemaal is scheepsrecht’ wist Coen Bos na twee eerdere opgelegde kansen nu wel de doelman van Veenendaal te verschalken. In zijn eerste poging schoot de kleine aanvaller van een meter afstand de bal hoog over, na een gevaarlijke vrije trap van debutant Laurens de Korte. Kort daarna kwam hij oog in oog met de Veenendaalse sluitpost, maar waar de doelman omspelen een optie zou zijn geweest probeerde Coen Bos een schuiver langs de doelman. De bal raakte wel de keeper, maar niet het net. Na exact een kwartier verscheen Bos opnieuw voor de doelman, was hij eerder bij de bal dan de sluitpost en schoof hij de bal eenvoudig binnen.

In de eerste helft profiteerde Hoevelaken gretig van de eigen snelheid via Daniel Bezembinder, Edwin Duijst en Coen Bos, maar omdat de voortzetting steeds net misliep leidden de snelle uitbraken niet tot treffers. Hoevelaken deed zichzelf daarmee uiteindelijk tekort door met slechts een 1-0 voorsprong te gaan rusten.

In de tweede doorgang kwam Veenendaal beter uit de kleedkamer dan Hoevelaken. Het optische overwicht bracht de bezoekers echter geen opgelegde kansen. Doelman Luuk Nijman kwam daardoor geen moment in de problemen.

Feestje twee rondom Coen Bos, na 79 minuten, met opnieuw Edwin Duijst, gelegenheidsaanvoerder Robin Elverding en op de achtergrond invaller Fabian Bezembinder.

Na het derde kwart van de wedstrijd te hebben overleefd kwam Hoevelaken zelf ook weer aan aanvallen toe. Via de reeds eerder genoemde snelle mannen kwam Hoevelaken er een aantal keren goed uit, met een tweede treffer van Coen Bos tot gevolg. Tien minuten voor tijd kon hij opnieuw de bal eenvoudig binnen schuiven. Hoevelaken kreeg daarna kans op meer, maar hoewel de eerste fase van de aanvallen er steeds goed uitzag, wist men elkaar in de eindfase onvoldoende te vinden. Laurens de Korte wist verder nog bijna zijn debuut op te leuken met een treffer, maar zijn inzet ging net naast. Aan de andere zijde van het veld werd nog een doelpunt van Veenendaal afgekeurd wegens buitenspel. Hoewel de scheidsrechter van dienst na zijn beslissing een flinke duw kreeg van één van de gasten bracht hij de wedstrijd zonder kaarten over de eindstreep. Hoevelaken kon de eerste drie punten in 2020 bijschrijven en zag mogelijke concurrenten punten verliezen. Hoe mooi wordt de Hoevelakense lente?

Vanwege zijn twee belangrijke treffers en omdat hij er al een paar keer dicht tegenaan zat werd Coen Bos uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd. Links Joris Stoffels, Pupil van de Week.

Opstelling: Luuk Nijman; Sven van den Akker (62. Dion Metz), Joost van den Heuvel, Olaf de Rijk, Jordy Neeft; Edwin Duijst, Robin Elverding (79. Bas Hengeveld), Ludo Horst, Laurens de Korte; Daniel Bezembinder (75. Fabian Bezembinder), Coen Bos.

Scoreverloop: 15. en 79. Coen Bos 1-0 en 2-0.

De Haen Man van de Wedstrijd: Coen Bos

Hoevelaken eindigt 2019 in mineur

Het seizoen 2019-2020 is tot nu toe nog niet het seizoen van sc Hoevelaken. Werd er in augustus nog hoopvol aan een nieuwe voetbaljaargang begonnen, met een brede selectie, kwalitatief goede aanvullingen en een goede bekercompetitie, daar is op de stand van de ranglijst nog niet veel van terug te vinden. Hoevelaken neemt, mede vanwege veel onnodig puntverlies, slechts een tiende plaats op de ranglijst in. Het goede nieuws daarbij is echter wel, dat het gat naar de nummer twee slechts zes punten is. Mocht Hoevelaken na de winterstop eenzelfde flitsstart maken als afgelopen seizoen, met vier overwinningen op rij, dan rammelt de ploeg weer nadrukkelijk op de deur voor promotie

Week 50 van het lopende kalender was ook al niet de meest gelukkige voetbalweek voor de hoofdmacht van sc Hoevelaken. Woensdag 11 december stond de ploeg van Harry Oussoren tien minuten voor tijd nog op een 2-0 voorsprong in een wedstrijd in het bekertoernooi, maar uiteindelijk ging Swift naar huis met een ticket op zak voor de volgende rond. Hoevelaken verloor volledig onnodig en raakte ook nog eens middenvelder Jeffrey Huisman kwijt met een zware knieblessure.

Zaterdag 14 december stond de laatste competitiewedstrijd van 2019 op het programma en ook die zal snel worden gedeletet (wat een merkwaardig voltooid deelwoord is dat eigenlijk!). In Wageningen werd voor het eerst in competitieverband tegen SKV – Sport Kweekt Vriendschap – gespeeld en dat leverde een 5-1 nederlaag op. Twee eigen doelpunten en een betwistbare strafschop zorgden voor een 3-0 achterstand bij rust. Een snelle tegentreffer en daarna twee counters bepaalden de eindstand op 5-1. Hoevelaken compleet weggespeeld, zou je zeggen, maar niets is minder waar. In een spookachtige bosrijke omgeving, met gitzwarte wolken, enorme plensbuien, een lichtinstallatie die zorgde voor enige schemering en een arbiter die wel floot voor futiliteiten, maar harde charges onbestraft liet, werkte Hoevelaken zich het ‘snot voor de ogen’. De 5-1 stand op het scorebord geeft de verhoudingen in de wedstrijd dan ook niet weer.

Hoevelaken begon goed aan de wedstrijd, met snelle aanvallen, vooral over de rechterflank, met na een kwart wedstrijd een enorme kans voor Fabian Bezembinder. Rechter vleugelverdediger Edwin Duijst was tot aan de achterlijn mee opgekomen, bediende de oudste Bezembinder op maat, maar zijn inzet werd door de doelman, die later in de wedstrijd vaker in de weg zou staan, gekeerd. Kort daarvoor kreeg Daniel Bezembinder, de jongste van de twee, al een enorme schietkans, maar zijn schot ging buiten de palen.

In een gelijk opgaande wedstrijd kwam Hoevelaken na ruim een half uur ongelukkig op achterstand. Na een voorzet vanaf de linkerflank kreeg Joost van den Heuvel de bal verkeerd tegen het been, waarmee hij doelman Gijs Leebeek, die op weg was om de bal te onderscheppen, volledig kansloos liet. Kort daarna kreeg Hoevelaken een strafschop tegen, waaraan de VAR een hele klus gehad zou hebben. Niet veel later opnieuw een ongelukkig Hoevelakens moment, ditmaal voor Ludo Horst. Na opnieuw een bal vanaf links was hij het, die ditmaal de bal van richting veranderde en zijn doelman in de korte hoek verraste. Ruststand 3-0, maar wel enorm vertekend.

Via een discutabele strafschop komt Hoevelaken snel na de 1-0 op een 2-0 achterstand.

Na de pauze had Fabian Bezembinder nog geen anderhalve minuut nodig om ook Hoevelaken op het scorebord te krijgen. Met de wind in de rug en in een enorme plensbui ging Hoevelaken niet bij de pakken neerzetten, maar furieus op zoek naar meer. Coen Bos kreeg een enorme kans op de 3-2 en toen SKV na een counter op 4-1 was gekomen ook op de 4-2, maar de eerder genoemde Wageningse doelman stond feestjes in de weg.

Hoewel de wedstrijd zich voor Hoevelaken ontpopte als een gifbeker die leeg moest, met ook nog eens het uitvallen van Jordy Neeft met eveneens een knieblessure, gaven de manschappen niet op. Met strijd en passie werd al het mogelijke in het werk gesteld om tot een beter resultaat te komen, maar uiteindelijk viel de beslissing aan de andere kant. Uit opnieuw een counter werd het 5-1. Het enige wat Hoevelaken daar nog tegenover kon stellen was een bal op de paal van Olaf de Rijk. Zelfs dat zat voor Hoevelaken niet mee.

Op 25 januari 2020 gaat voor Hoevelaken de competitie verder tegen Veenendaal. Hopelijk is die wedstrijd voor Hoevelaken het beginschot voor opnieuw een flitsende start en een inhaalrace.

Opstelling: Gijs Leebeek; Edwin Duijst, Joost van den Heuvel, Jordy Neeft (76. Patrick Kloppenburg), Pascal de Jong; Robin Elverding, Ludo Horst, Jordy Zieltjes (56. Olaf de Rijk); Daniel Bezembinder, Fabian Bezembinder, Coen Bos (69. Joeri van den Hoeven).

Doelpunt Hoevelaken: 47. Fabian Bezembinder 3-1.

Hoevelaken ook niet langs Advendo

Hoevelaken en Advendo hebben een onderlinge historie die tot 35 jaar terug gaat. In die jaren hebben beide teams heroïsche wedstrijden tegen elkaar gespeeld, waarvan er enkele nog diep in het geheugen gegrift staan. Bijvoorbeeld de tweeluik in de nacompetitie in 2014. Hoevelaken krijgt in Ederveen alle hoeken van het veld te zien en mag blij zijn dat het bij een 4-1 nederlaag blijft. De return in Hoevelaken wordt memorabel. Noodgedwongen moet Hoevelaken vijf A-junioren inpassen, maar in de reguliere speeltijd haalt Hoevelaken een verlenging uit de strijd (5-2), waarin het wint met 7-2.

Een legendarische wedstrijd van nog verder terug stamt uit 1985. Op 7 april van dat jaar kan Advendo aan de – toen nog – Sportweg kampioen worden, maar staat in de slotfase met 2-1 achter. In de laatste seconde speelt Eric Vos de bal terug op doelman Henk van Zoeren, maar dat gaat dermate onzorgvuldig dat de bal buiten bereik van de doelman over de doellijn rolt. Nog voor het passeren van de doellijn blaast de scheidsrechter af (“Tijd is tijd”) en zijn alle Ederveense poppen – en dat zijn er nogal wat – aan het dansen. De scheidsrechter wordt opgewacht en gaat zelfs tegen de vlakte.

Hendrik van Grootheest van Advendo (links) en Henk van Zoeren, met pet, kijken terug naar 7 april 1985. Frits van Dijk geniet mee.

Het is zaterdag 7 december 2019, de voorlaatste competitieronde in 2019, waarin Hoevelaken en Advendo opnieuw tegenover elkaar staan. Deze wedstrijd zal men zich 34 jaar later niet meer herinneren, maar begon voor de betrokkenen weer op 7 april 1985. Advendo-aanhanger Hendrik van Grootheest, één van de belagers die uiteindelijk het dorp in moest vluchten, en Hoevelaken doelman Henk van Zoeren troffen elkaar in het clubhuis. “Ik heb hem eigenlijk alleen maar een beetje opgevangen”, zegt Van Grootheest. Maar uiteindelijk heeft hij lang last gehad van het voorval. “Ik mocht vier jaar niet voetballen en een jaar na het incident kwam de politie nog bij me aan de deur. Moest ik opnieuw een verklaring afleggen”.

In het wedstrijdverslag over de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop is voldoende ruimte voor bovenstaand stukje geschiedenis. Van de wedstrijd van vandaag moet het nieuws niet komen. Na klungelig balverlies op het middenveld komt Advendo na 24 minuten spelen op een 0-1 voorsprong. Hoevelaken kan daar pas in de voorlaatste minuut van de eerste helft iets tegenover stellen, al leidt dat niet tot een treffer. Na een goede doorbraak speelt Patrick Kloppenburg de bal op maat naar Coen Bos. De balkunstenaar schiet de bal goed in, maar met een reflex weet de doelman van Advendo onheil voor zijn ploeg te voorkomen.

Ook de volgende kans voor Hoevelaken is voor Coen Bos. Vier minuten na de hervatting wordt hij met een knappe pass aangespeeld door gelegenheidsaanvoerder Jordy Neeft – Pascal de Jong stond geblesseerd tussen het publiek – maar bij zijn inzet mikt hij op de lat.

De doelpoging is wel een startsein voor een veel aanvallender Hoevelaken dan in de eerste helft. Vooral met de inbreng van Daniel Bezembinder na een uur spelen komt er meer gevaar. Hoevelaken krijgt mogelijkheden en kansjes, maar komt uiteindelijk op gelijke hoogte door een strafschop. Bij de aanwezigheid van een VAR zou er zeker naar deze strafschop zijn gekeken, maar daaraan heeft Fabian Bezembinder geen boodschap. Vol overtuiging schiet hij de bal in de touwen, waarmee hij het eerder genoemde balverlies, die tot de openingstreffer van de wedstrijd leidt, weer recht trekt.

Bal netjes klaarleggen …..
….. aanleggen …..
….. kijken wat de bal doet …..
… en hangen: 1-1.
In de twaalf minuten extra tijd is de assistent van Advendo op zoek naar zijn ‘moment of fame’ door de scheidsrechter te willen laten geloven dat Jeffrey Huisman, rechts, hem zou hebben uitgemaakt voor ‘pannenkoek’. Wat hij daarmee wil bereiken is onduidelijk, maar hij krijgt wel de (uit)lachers op zijn hand.

Hoevelaken gaat op weg naar meer en krijgt daarvoor van de scheidsrechter van dienst maar liefst twaalf minuten extra. Die minuten blijken aan Hoevelaken niet besteed. Ook mag het doelman Gijs Leebeek dankbaar zijn, die Hoevelaken met reddingen in de eerste minuut van zowel in de eerste – als de tweede helft op de been houdt en in de slotminuut nog het punt voor Hoevelaken veilig stelt. Hoevelaken verliest weliswaar niet, maar komt na het gelijke spel tegen Blauw-Geel en de nederlaag tegen VVOP ook niet langs laagvlieger Advendo ’57: 1-1.

Met het vangen van de bal door de doelman van Advendo is ook de laatste mogelijkheid voor Hoevelaken verkeken.

Komende woensdag, 11 december 2019, speelt de ploeg van Harry Oussoren een wedstrijd in het bekertoernooi. In de tweede ronde van de knock-out fase komt Swift uit Swifterbant naar Hoevelaken om de bekerdegens met Hoevelaken te kruisen. Drie dagen later wordt de episode voor de winterstop afgesloten in Wageningen tegen SKV.

Gijs Leebeek wordt voor de tweede keer uitgeroepen tot ‘Man van de Wedstrijd’. Rechts Dean Roos, Pupil van de Week

Opstelling: Gijs Leebeek; Edwin Duijst, Olaf de Rijk, Joost van den Heuvel, Jordy Neeft; Robin Elverding, Ludo Horst, Jeffrey Huisman; Coen Bos, Fabian Bezembinder, Patrick Kloppenburg (61. Daniel Bezembinder).

Scoreverloop: 24. Advendo 0-1; 75. Fabian Bezembinder 1-1.

De Haen ‘Man van de Wedstrijd’: Gijs Leebeek

Hoevelaken onderuit in Voorthuizen

Mochten er zendgemachtigden zijn die de filmbeelden van de wedstrijd VVOP – Hoevelaken in bezit hebben, dan kunnen ze achterwege laten om de eerste helft uit te zenden. Hoevelaken grossierde in balverlies, te zacht aangespeelde ballen of passes naar posities waar geen medespelers stonden. Ook de balbehandeling liet meerdere malen te wensen over. VVOP stelde daar weinig meer tegenover, al wonnen de blauw-witten meer duels op wilskracht.

Pas vijf minuten na de hervatting was er een eerste opleving voor mensen met een rood-wit hart. Coen Bos snelde langs de flank, bediende Robin Elverding, die de bal op de vuisten van de doelman richtte. Niet lang daarna kregen en gastheren uit Voorthuizen een vrije trap te nemen aan de zijkant van het strafschopgebied. Met een welgemikte en ferme trap belandde de bal rechtstreeks achter doelman Gijs Leebeek.

Hoevelaken veerde na de treffer iets op, probeerde met twee aanvallende wissels nog een punt uit het vuur te slepen, maar wist geen kans te creëren. Ook VVOP kwam niet veel verder dan goede bedoelingen, maar trok wel aan het langste eind. Kortom, een verloren middag voor spelers en supporters van Hoevelaken. VVOP vierde feest, mede omdat de supportersvereniging aldaar uitpakte met de viering van hun 50-jarig bestaan.

Opstelling: Gijs Leebeek; Edwin Duijst, Joost van den Heuvel, Ludo Horst (76. Jordy Zieltjes), Pascal de Jong; Robin Elverding, Jordy Neeft, Olaf de Rijk; Fabian Bezembinder, Joeri van den Hoeven (68. Patrick Kloppenburg), Coen Bos.

Scoreverloop: 55. VVOP 1-0.

Hoevelaken deelt punten met Blauw-Geel

Het scorebord loopt vooruit op de nieuwe hoofdsponsor vanaf 1 augustus 2020.

Hoevelaken maakt doet mee aan een vreemde competitie. Koploper en eerste periodewinnaar VVOP verliest ruim van Veenendaal (4-1), dat de nieuwe koploper wordt. Otterlo gaat op eigen veld fors onderuit tegen SKV (1-5) en Hoevelaken zelf deelt de punten met Blauw-Geel (2-2). Eén en ander brengt de marge tussen de nummers één en negen op de ranglijst tot slechts drie punten. Hoevelaken staat in die grote kopgroep op plaats zeven, met twee punten achterstand op Veenendaal. Komende zaterdag gaat Hoevelaken naar Voorthuizen om de degens te kruisen met voormalig koplopen VVOP. Hoe gek zal de ranglijst er na die wedstrijd uitzien?

Hoevelaken begon struikelend aan de wedstrijd tegen Blauw-Geel. In een poging de bal te onderscheppen liepen centrale verdediger Joost van den Heuvel en rechter vleugelverdediger Edwin Duijst elkaar al binnen drie minuten omver, waardoor een aanvaller uit Ede vrije doorgang kreeg en al vroeg het scorebord in werking zette. Met nog 87 minuten te gaan bleef er echter genoeg tijd over om een ommekeer te bewerkstellingen en dat deden de gastheren dan ook. Hoevelaken was fel in de duels, de spelers wisten elkaar goed te vinden en dat resulteerde op relatief eenvoudige wijze tot een verdiende voorsprong bij rust. Via Coen Bos ging Hoevelaken erop (20’) en erover (32’) en met wat meer precisie was een ruime voorsprong bij rust niet onverdiend geweest.

Hoevelaken viert feest na de gelijkmaker van Coen Bos.

Bijna traditioneel bij Hoevelaken dit seizoen is dat de tweede doorgang een ander beeld geeft dan de eerste helft. Zo ook tegen  Blauw-Geel. De spelers uit Ede wisten elkaar beter te vinden, wonnen nu wel de duels en zette Hoevelaken vast op eigen helft met een gelijkmaker als resultaat. Na een risicovolle pass door het midden, wat je bij de pupillen al wordt afgeleerd, leed Hoevelaken in de 63e minuut onnodig balverlies, waarna van afstand raak werd geschoten. Dit was vooral zuur voor doelman Gijs Leebeek, die in het eerste kwartier van de tweede helft Hoevelaken met een aantal goede reddingen op de been hield.

Daniel Bezembinder had in de slotfase tweemaal de winnende treffer op de schoen, maar kon de doelman van Blauw-Geel niet verschalken.

Zonder veel gevaar te stichten bleef Blauw-Geel lang de bovenliggende partij. Het duurde tot vijf minuten voor het einde van de officiële speeltijd totdat Hoevelaken weer aan aanvallen kon denken. Dat leidde tot een reeks van open kansen, met de 43e en 44e minuut als hoogtepunten. Na een afgekeurde goal van Coen Bos (buitenspel) schoot Sven van den Akker hard op de lat. Daniel Bezembinder leek vanuit de rebound toch te scoren, maar schoot de bal tegen de doelman. Dit overkwam dezelfde schutter een minuut later opnieuw na een afgemeten voorzet van aanvoerder Pascal de Jong. De winnende treffer bleef uit, waarmee Hoevelaken opnieuw een voorsprong niet over de streep kon trekken.

Opstelling: Gijs Leebeek; Edwin Duijst, Joost van den Heuvel, Jordy Neeft (57. Ludo Horst), Pascal de Jong; Sven van den Akker, Olaf de Rijk, Robin Elverding; Daniel Bezembinder, Fabian Bezembinder, Coen Bos.

Scoreverloop: 3. Blauw-Geel 0-1, 20. en  32. Coen Bos 1-1 en 2-1; 63. Blauw-Geel 2-2.

Joost van den Heuvel, met links Pupil van de Week Loek van de Pol, wordt voor de tweede achtereenvolgende keer uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd.

De Haen Man van de Wedstrijd: Joost van den Heuvel

Top