Hoevelaken schiet zichzelf in de voet

Na een aantal negatieve resultaten in de onderlinge confrontaties tegen Zwart-Wit ’63 won Hoevelaken vorige week eindelijk weer een keer van de ploeg uit Harderwijk. Binnen sc Hoevelaken was men daar kennelijk zo van onder de indruk, dat het resultaat een week lang op het scorebord bleef staan. Bij het vertrek richting Barneveld had een blik op dit bord de ploeg kunnen inspireren tot een volgende overwinning, maar negen doelpunten later stond de Hoevelakense hoofdmacht met lege handen bij het aanzienlijk lager geklasseerde Barneveld: 5-4. De gastheren vierden dit resultaat als een kampioenschap, voor Hoevelaken is het een stap achterwaarts, na de stap vooruit van vorige week.

Wat er aan de wedstrijd vooraf ging
Debutant Roan van de Pol (JO17-1) en hoofdtrainer Harry Oussoren gaan het avontuur tegemoet.

 

 

 

 


Lachende Hoevelakense gezichten voorafgaande aan de wedstrijd, maar dat lachen is snel vergaan.

Slappe start
Hoevelaken begon slap aan de wedstrijd. Al binnen een minuut keken de gasten tegen een 1-0 achterstand aan, nadat doelman Sjoerd Kloppenburg in de fout ging bij het uittrappen van de bal. Op het kunstgrasveld, waarop geen polletje viel te ontdekken, had de Hoevelakense goalie alle tijd om, na een terugspeelbal, de bal in voorwaartse richting te verplaatsen. Dat deed hij ook wel, maar dat ging dermate schlemielig, alsof hij verkrampt aan de wedstrijd begon, dat de bal bij een dichtbij zijnde Barnevelder in de voeten kwam, die de knikker over Sjoerd Kloppenburg in het doel schoot. Hoevelaken liep direct achter de feiten aan en deed dat, zeker in de eerste helft, een groot deel van de wedstrijd. Barneveld kreeg van Hoevelaken alle gelegenheid om te voetballen, lekker te combineren en alle vrije mensen te vinden. Hoofdtrainer Harry Oussoren had in het eerste kwartier dan ook al zijn levenslucht nodig, om de Hoevelakense manschappen op scherp te krijgen en hen aan te sporen feller in de duels te zijn (lees: de duels aan te gaan).

Het optreden van de Hoevelakense trainer sorteerde effect, want na een kwartier spelen kwam Hoevelaken op gelijke hoogte, toen Rudy Baalman zichzelf nestelde in de top tien van personen, die uitstekend anticiperen op een bal met effect. In een duel schoot de bal recht omhoog, maar die had zoveel effect, dat die na het contact met de grond ruim een meter naar rechts stuiterde. De Hoevelakense spits had dit blijkbaar al zien aankomen en deed op voorhand een ferme stap opzij. De bal belandde precies voor de voeten van de schutter, die Hoevelaken koelbloedig op gelijke hoogte schoot.


Hoevelaken viert feest na de eerste gelijkmaker van Rudy Baalman (tweede van links).

Gelukkig voor Hoevelaken en gelukkig voor de Hoevelakense sluitpost kon de wedstrijd weer opnieuw beginnen. Barneveld bleef echter veel ruimte krijgen van Hoevelaken, waardoor het na een goed opgezette aanval van achteruit op 2-1 kwam. Via Patrick Kloppenburg kwam Hoevelaken weer op 2-2, ook een doelpunt met een verhaal. Simon de Boer gaf de bal hard diagonaal van achteruit op de linkerflank, waar de broer van de doelman de bal met zijn hoofd meenam en vervolgens profiteerde van het feit, dat de Barneveldse doelman en een van zijn verdedigers elkaar omver liepen. Voor Patrick Kloppenburg was het een eenvoudig kunstje, om Hoevelaken opnieuw op gelijke hoogte te brengen.


Opnieuw een Hoevelakens feestje, nu na de tweede gelijkmaker, ditmaal van Patrick Kloppenburg.

Wie had gedacht dat Hoevelaken nu toch eindelijk het heft in handen zou nemen kwam bedrogen uit. Tien minuten na de gelijkmaker speelde Barneveld zich via goed combinatievoetbal eenvoudig onder de lichte Hoevelakense druk vandaan, gevolgd door een mooie pass op links. Met een verraderlijk schot werd doelman Sjoerd Kloppenburg in de korte hoek verrast en stond Barneveld opnieuw op voorsprong. Dat leek van korte duur, want nog in dezelfde minuut kwam Ruud Kassenaar oog in oog te staan met de doelman van Barneveld, maar bij zijn inzet kwam de bal niet verder dan tegen het lichaam van de goalie. Geen 3-3, maar twee minuten later wel de 4-2, toen een Barneveldse voorwaartse vanaf de linkerflank werd aangespeeld, de bal in alle vrijheid op de borst kon controleren en vanaf de rand van het strafschopgebied de kruising wist te vinden.


Rudy Baalman (10) is opnieuw dreigend, maar nu zonder succes.

Een andere wedstrijd
Voor de tweede doorgang kwam Hoevelaken met Robin Elverding in het veld voor Ruud Kassenaar.


Het oogt wat onbeholpen, maar Robin Elverding kan terugzien op een goede invalbeurt. Mede door zijn inbreng kwam er ook meer voetbal in de ploeg.

Hoevelaken begon de tweede helft aanzienlijk feller dan de eerste, zette meer druk op de tegenstander, combineerde zelf ook een stuk beter en trof een tegenstander, die commentaar leveren op zichzelf en de scheidsrechter meer tot kunst verheven had, dan het combinatiespel van voor de rust.


Hoevelaken creëert veel druk op het Barneveldse doel in de eerste 25 minuten van de tweede helft.

Simon de Boer wordt gefeliciteerd met zijn benutte vrije trap, die de aansluitingstreffer oplevert.

Een beter Hoevelaken en een tegenstander die tegen zichzelf begon te vechten leverden na een kwartier een directe vrije trap op, op de rand van het strafschopgebied. Voor dergelijke klusjes komt altijd vrije verdediger Simon de Boer naar voren en hij maakte die reis niet voor niets. Met een gave trap en met behulp van de onderkant van de lat bracht hij Hoevelaken opnieuw in de wedstrijd. En niet alleen met die rake trap op doel, met enige regelmaat wist hij met zijn splijtende passes ook linker vleugelaanvaller Patrick Kloppenburg te bereiken. Die wist met zijn snelheid voor het nodige gevaar te zorgen en ook voor de nodige gevaarlijke voorzetten. Uit één van die voorzetten tekende Rudy Baalman al na vijf minuten na de aansluitingstreffer voor de gelijkmaker.


4-4. De tweede gelijkmaker voor Rudy Baalman, de derde voor Hoevelaken, na een afgemeten voorzet van Patrick Kloppenburg.

Met nog een half uur op de klok (inclusief de extra tijd) was de wedstrijd weer in evenwicht en spoorde aanvoerder Pascal de Jong zijn teamkameraden aan, om door te zetten. Hij zag Barneveld wankelen, maar op de één of andere manier leken de krachten toch wat weggevloeid bij beide teams, hoewel het gevaarlijk bleef voor beide doelen.

Roan van de Pol maakt zich op voor zijn eerste optreden in Hoevelaken 1

Met Jeffrey Huisman voor Simon de Boer en Roan van de Pol voor Joeri van den Hoeven probeerde Harry Oussoren nog wat aanvallend vermogen in de ploeg te brengen. Debutant Roan van de Pol, normaal spelend in Hoevelaken JO17-1, wist in zijn tien minuten durende optreden toch driemaal de achterlijn te bereiken, maar kon vervolgens geen speler met hetzelfde shirt bereiken.

Kort voor tijd kreeg Hoevelaken toch het deksel op de neus. Na een voorzet van de rechterflank kon één van de Barneveldse voorwaartsen de bal vrij inkoppen en was het pleit voor Hoevelaken beslecht: 5-4.

Opstelling: Sjoerd Kloppenburg; Jeffrey Duijst, Ewoud van de Brug, Simon de Boer (64. Jeffrey Huisman), Pascal de Jong; Randy Gerritsen, Michel van de Bunt, Joeri van den Hoeven (84. Roan van de Pol), Ruud Kassenaar (46. Robin Elverding), Rudy Baalman, Patrick Kloppenburg.

Scoreverloop: 1. Barneveld 1-0, 15. Rudy Baalman 1-1, 22. Barneveld 2-1, 28. Patrick Kloppenburg 2-2, 38. en 42. Barneveld 3-2 en 4-2; 59. Simon de Boer 4-3, 64. Rudy Baalman 4-4, 87. Barneveld 5-4.


Tot ver in de extra tijd gaat Hoevelaken eerst voor een gelijkspel (wat lijkt te lukken van 2-4 naar 4-4), dan voor de winst en na de 5-4 weer voor een gelijkspel. Helaas blijft het bij een kleine, maar doelpuntrijke nederlaag.

Verslag Barneveldse Krant

VV Barneveld schijnt een abonnement te hebben op doelpunten in blessuretijd. Ook tegen Hoevelaken gebeurde dat bij de winnende 5-4. Een nuttige driepunter voor de ploeg van trainer Marcel Nijhuis, die zich langzaam verwijdert van de degradatieplaatsen.

Al na 40 seconden profiteerde Adem Sanli van een door keeper Sjoerd Kloppenburg slecht weggewerkte bal en lobde de 1-0 binnen. In de 14e minuut stuiterde een klutsbal precies in de voeten van Rudi Baalman, die de stand in evenwicht bracht; 1-1. Halverwege de eerste helft leidde een een-tweetje tussen Adem Sanli en Elmeris Avdic tot de 2-1 van Julien Lahulima. Van een fout in de omschakeling bij Barneveld profiteerde Rudi Baalman en bracht in de 28e minuut zijn ploeg weer langszij; 2-2. De slotfase van de eerste helft domineerde Barneveld. Op aangeven van Elmeris Avdic zette Mark Ecker zijn ploeg weer op voorsprong; 3-2. Drie minuten later volleyde Adem Sanli op een voorzet van Mark Ecker de 4-2 in de kruising.

Hoevelaken zette na de hervatting met vier spitsen spelend Barneveld onder druk. Het leverde in de 60e en 65e minuut twee doelpunten op, zodat met 4-4 de slotfase inging. De ploegen hielden elkaar tot de blessuretijd in evenwicht zonder nog veel kansen te creëren. In de blessuretijd ging Barneveld er alsnog met de winst vandoor. Op een vrije trap van Elmeris Avdic kopte Adem Sanli de winnende treffer binnen; 5-4.

Top